Câţi bani au adus americanii în România

Anul trecut, volumul investiţiilor străine directe în România care au avut ca sursă Statele Unite ale Americii a fost egal cu cel al investiţiilor din paradisurile fiscale. China nici nu apare în statistică.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 21:09
Câţi bani au adus americanii în România

Volumul investiţiilor străine directe directe ale companiilor din Statele Unite ale Americii în România s-a cifrat la aproximativ 100 de milioane de euro, în anul 2013, potrivit ultimelor date publicate de serviciul european de statistică, Eurostat.

Dacă ne raportăm la investiţiile directe făcute de americani în ţările de lângă noi, situaţia este mai bună decât în Bulgaria (nici nu apare în statistică, suma fiind mai mică de 50 de milioane de euro) sau în Ungaria, unde soldul este negativ: în 2013 Ungaria este trecută în statistici cu minus 0,6 miliarde de dolari la investiţii străine directe din SUA, ceea ce înseamnă dezinvestire, adică bani scoşi de americani din ţara vecină. Faţă de Polonia însă, care contabilizează 500 de milioane de euro, situaţia este mult mai proastă.

În Cehia, investiţiile străine directe din Statele Unite au consemnat 200 de milioane de euro în 2013, iar Slovacia nu apare în statistică, din acelaşi motiv ca şi Bulgaria.

Pentru România, volumul investiţiilor străine directe americane, de 100 de milioane de euro, este egal cu cel al firmelor înregistrate în paradisurile fiscale. China, ţară de care se leagă speranţele autorităţilor române din ultimul timp, încă nu contează în statistica investiţiilor străine directe în România: au fost de sub 50 de milioane de euro, în 2013. Cel mai mare investitor străin din altă zonă decăt Uniunea Europeană a fost, în 2013, Elveţia, de unde au venit, sub formă de investiţii străine directe, 900 de milioane de euro, net.

Statele Unite sunt, aşa cum era de aşteptat, ţara de unde au venit cele mai multe investiţii străine directe în cele 28 de state din Uniunea Europeană, în termeni de sold: 313 miliarde de euro, dar cea mai mare parte a investiţiilor au mers către Luxemburg (271 miliarde). Pentru comparaţie, fluxurile din Rusia s-au ridicat, net, la 8,1 miliarde de euro, iar cele din China la doar 1,1 miliarde. Din Hong Kong au venit 8,2 miliarde, iar din Brazilia 21,5 miliarde.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...