Câţi bani au lăsat străinii în România pe piaţa de capital şi în ce i-au băgat

Plasamentele nete ale străinilor pe piaţa de capital din România au echivalat în 2013  cu peste 814 milioane de lei, restul până la 2,71 miliarde de lei fiind fonduri speculative, care au fost retrase în acelaşi an, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Cei mai mulţi bani au ţintit mai ales Fondul Proprietatea, băncile, Petrom, SIF-urile şi Transgaz.  
Adrian N. Ionescu - mar, 01 iul. 2014, 21:05
Câţi bani au lăsat străinii în România pe piaţa de capital şi în ce i-au băgat

Din totalul intrărilor brute de capital pe piața de capital din România în anul trecut, echivalând cu peste 2,71 miliarde de lei, străinii au retras 1,89 miliarde de lei, potrivit raportului anual al  Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, fluxul net de capital a fost de 814,2 milioane de lei, aproape dublu față de cele 447 milioane de lei, rămase în piaţă după 2012.

Fondul Proprietatea (FP), societăţile de investiţii financiare (SIF) şi alte fonduri de investiţii inclusiv cele câteva mutuale care sunt suficient de mari ca să atragă atenţia au atras peste 55% din intrări şi au consumat 58% din ieşirile de bani străini, potrivit clasificării ASF.

În clasament urmează cele patru bănci listate la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), cu o pondere de 12% din intrări şi 7,7% din ieşiri: Banca Transilvania (TLV), BRD şi Banca Comercială Carpatica (BCC) şi mai puţin Erste Bank (EBS), a cărei piaţă principală nu este BVB.

Petrom (SNP) are  o pondere de peste 8% din intrări (locul III) şi de peste 20% din ieşiri (II). Romgaz (SNG) vine pe locul 5 cu achiziţii de acţiuni ale străinilor de peste 240 milioane de lei (6,37% din total intrări) şi vânzările fiind nesemnficiative.

De altfel, noiembrie 2013 a fost luna ofertei publice la Romgaz, intrările brute în piaţă, de 841 milioane de lei, fiind triple faţă de media celorlalte luni.

Aproximativ 66% din activitatea nerezidenților pe piețele reglementate  de acțiuni din România a fost direcționată către primele 15 companii de pe piață după criteriul capitalizării și lichidității.

Peste 40% dintre investitorii străini activi în România sunt înregistraţi în Marea Britanie, ceea ce nu înseamnă neapărat că sunt de origine britanică. Li se datorează peste 40% din intrări şi aproape 43% din ieşiri.

Urmează la mare distanţă (22%) investitorii austrieci şi cei americani (14, respectiv 7%). Din SUA vine Grupul Elliott Associates care, împreună cu aliaţii săi mai mici, mai controlează încă destinele FP.

Marile plasamente autohtone

Fondurile de pensii locale şi-au crescut ponderea acţiunilor în portofolii la 15,5% anul trecut, de la 11,4% în 2012. Este remarcabilă şi creşterea de peste două ori a expunerii pe fondurile de investiţii, până la 2,84%.

Societăţile de asigurări au plasat în acţiuni şi fonduri de investiţii 1,8% din activele admise să acopere rezervele tehnice brute pentru asigurările generale şi 31,3% din  ctivele admise să acopere rezervele tehnice brute pentru asigurările de viaţă. (v. raportul ataşat)

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen – Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei
România în Schengen – Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei
Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului......
Încă o scădere pentru ROBOR la trei luni – 8.12.2022
Încă o scădere pentru ROBOR la trei luni – 8.12.2022
ROBOR la trei luni continuă să scadă şi înregistrează cele mai mici valori din iulie 2022 şi până acum. Scăderile ...
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri fotovoltaice
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri ...
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane de euro (25 milioane de lei) companiei româneşti de inginerie ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – Zue
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat 45 contracte în valoare totală de 699,879 milioane de lei, fără TVA, pentru execuția ...