Câţi bani au lăsat străinii în România pe piaţa de capital şi în ce i-au băgat

Plasamentele nete ale străinilor pe piaţa de capital din România au echivalat în 2013  cu peste 814 milioane de lei, restul până la 2,71 miliarde de lei fiind fonduri speculative, care au fost retrase în acelaşi an, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Cei mai mulţi bani au ţintit mai ales Fondul Proprietatea, băncile, Petrom, SIF-urile şi Transgaz.  
Adrian N. Ionescu - mar, 01 iul. 2014, 21:05
Câţi bani au lăsat străinii în România pe piaţa de capital şi în ce i-au băgat

Din totalul intrărilor brute de capital pe piața de capital din România în anul trecut, echivalând cu peste 2,71 miliarde de lei, străinii au retras 1,89 miliarde de lei, potrivit raportului anual al  Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, fluxul net de capital a fost de 814,2 milioane de lei, aproape dublu față de cele 447 milioane de lei, rămase în piaţă după 2012.

Fondul Proprietatea (FP), societăţile de investiţii financiare (SIF) şi alte fonduri de investiţii inclusiv cele câteva mutuale care sunt suficient de mari ca să atragă atenţia au atras peste 55% din intrări şi au consumat 58% din ieşirile de bani străini, potrivit clasificării ASF.

În clasament urmează cele patru bănci listate la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), cu o pondere de 12% din intrări şi 7,7% din ieşiri: Banca Transilvania (TLV), BRD şi Banca Comercială Carpatica (BCC) şi mai puţin Erste Bank (EBS), a cărei piaţă principală nu este BVB.

Petrom (SNP) are  o pondere de peste 8% din intrări (locul III) şi de peste 20% din ieşiri (II). Romgaz (SNG) vine pe locul 5 cu achiziţii de acţiuni ale străinilor de peste 240 milioane de lei (6,37% din total intrări) şi vânzările fiind nesemnficiative.

De altfel, noiembrie 2013 a fost luna ofertei publice la Romgaz, intrările brute în piaţă, de 841 milioane de lei, fiind triple faţă de media celorlalte luni.

Aproximativ 66% din activitatea nerezidenților pe piețele reglementate  de acțiuni din România a fost direcționată către primele 15 companii de pe piață după criteriul capitalizării și lichidității.

Peste 40% dintre investitorii străini activi în România sunt înregistraţi în Marea Britanie, ceea ce nu înseamnă neapărat că sunt de origine britanică. Li se datorează peste 40% din intrări şi aproape 43% din ieşiri.

Urmează la mare distanţă (22%) investitorii austrieci şi cei americani (14, respectiv 7%). Din SUA vine Grupul Elliott Associates care, împreună cu aliaţii săi mai mici, mai controlează încă destinele FP.

Marile plasamente autohtone

Fondurile de pensii locale şi-au crescut ponderea acţiunilor în portofolii la 15,5% anul trecut, de la 11,4% în 2012. Este remarcabilă şi creşterea de peste două ori a expunerii pe fondurile de investiţii, până la 2,84%.

Societăţile de asigurări au plasat în acţiuni şi fonduri de investiţii 1,8% din activele admise să acopere rezervele tehnice brute pentru asigurările generale şi 31,3% din  ctivele admise să acopere rezervele tehnice brute pentru asigurările de viaţă. (v. raportul ataşat)

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...