Câţi bani au românii în băncile cu capital grecesc

Populaţia şi firmele din România au aproximativ 6 miliarde de euro în depozite la cele patru bănci cu capital grecesc din ţară - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească. Autorităţile de la Atena au închis băncile din Grecia începând de luni şi până după referendumul de pe 5 iulie privind măsurile de austeritate. BNR dă asigurări că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa băncilor din România cu capital grecesc.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 21:03
Câţi bani au românii în băncile cu capital grecesc

La sfârşitul anului trecut, băncile cu capital grecesc aveau o cotă de 12,4% din activele sistemului bancar din România, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Grecii sunt astfel pe locul al treilea în topul băncilor din România, după austrieci (36,7%) şi francezi (13,3%). Astfel reiese că băncile cu capital grecesc controlează active totale de 44,92 miliarde lei în România (aproximativ 10 miliarde de euro).

În ceea ce priveşte ţările de origine ale investitorilor care deţin participaţii la capitalul social al băncilor din România, Greciei îi revine locul al doilea, cu 17,5%, încadrată de Austria, cu 27,2%, şi Olanda, cu 10,2%, în condiţiile în care 86,3% din capitalul agregat al sistemului bancar românesc este controlat de capitalul străin. (Sursa: Raportul Anual al BNR pe 2014)

Băncile greceşti au o expunere totală de 15 miliarde de dolari pe România, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale la 31 decembrie 2014.

Bancpost (controlată de Eurobank Ergasias), Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Românească (din grupul National Bank of Greece) au în România peste 7.100 de angajaţi şi 534 de sucursale, potrivit calculelor ECONOMICA.NET bazate pe cele mai recente raportări financiare ale celor patru grupuri bancare.

 

Alpha Bank

Bancpost

Piraeus Bank

Banca Românească

Active totale

3,3 mld. euro

1,91 mld. euro

1,89 mld. euro

Credite

2,95 mld. euro

2,6 mld. euro

1,5 mld. euro

1,6 mld. euro

Depozite

1,53 mld. euro

1,82 mld. euro

1 mld. euro

1,64 mld. euro

Sucursale

149

158

120

115

Angajaţi

2.035

2.373

1.536

1.462 *

Sursa: Raportări ale băncilor greceşti la 31 martie 2015, excepţie Banca Românească – 31 decembrie 2014.
* Număr angajaţi la nivelul grupului National Bank of Greece în România, include NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania, Garanta Asigurari, Egnatia Properties

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat în weekend că băncile greceşti din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române.

„Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în niciun fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislaţiei româneşti şi supravegherii Băncii Naţionale şi, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor”, a explicat Dan Suciu.

El a subliniat că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa acestor bănci, care se spun legislaţiei româneşti ce prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro.

„Nu vorbim despre bănci greceşti, ci vorbim despre bănci româneşti care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei româneşti, o legislaţie care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, şi, în consecinţă, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naţionale în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români”, a precizat Dan Suciu.

Reprezentanţii băncilor cu capital grecesc din România afirmă că aceste instituţii financiare îşi desfăşoară activitatea în mod normal şi că indicatorii de solvabilitate ai acestora se află peste media sistemului bancar.

La rândul lor, băncile cu capital grecesc din România au dat asigurări, luni, că funcţionează în condiţii normale, iar indicatorii de solvabilitate sunt peste media sistemului bancar.

„Activitatea Bancpost se desfăşoară normal. Bancpost este o bancă românească, o subsidiară independentă, cu propriul capital şi nivel de lichiditate. Ca persoană juridică română, Bancpost funcţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei din România şi sub reglementarea şi supravegherea directă a Băncii Naţionale a României (BNR) şi nu este afectată de măsurile şi evoluţiile din Grecia”, au declarat pentru Agerpres reprezentanţii băncii.

Alpha Bank a precizat că îşi desfăşoară activitatea în mod normal şi că nu are probleme de solvabilitate sau lichiditate.

„Alpha Bank România îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale, fără niciun fel de restricţii, independent de evoluţia situaţiei din Grecia. Suntem o bancă românească, iar operaţiunile noastre se derulează în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României şi sub atenta supraveghere a acesteia. Banca este foarte bine capitalizată şi foarte lichidă, cu o solvabilitate peste media sistemului bancar romanesc,” a declarat, pentru Agerpres, Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România.

Piraeus Bank România a anunţat, luni, în contextul restricţiilor impuse în Grecia asupra operaţiunilor bancare, că în România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii.

„Piraeus Bank România este subsidiară locală, bancă românească şi are capital grecesc. Toate operaţiunile sunt localizate şi integrate politicilor pieţei bancare din România, reglementate de BNR”, se arată într-un comunicat transmis luni de Piraeus Bank.

Consiliul Patronatelor Bancare din România a anunţat, luni, că băncile din ţară desfăşoară tranzacţii în condiţii normale cu clienţii băncilor cu acţionariat grecesc, iar operaţiunile interbancare se derulează de asemenea normal şi stabil.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Restricţii pentru nevaccinaţi: Soluțiile hypermarketurilor cu magazine în mall
Restricţii pentru nevaccinaţi: Soluțiile hypermarketurilor cu magazine în mall
Carrefour, Auchan, cora sunt trei dintre marii retaileri alimentari care au o parte dintre magazine în centre comerciale ...
Sursele regenerabile de energie au depăşit în 2020, pentru prima dată, combustibilii fosili ca sursă principală de energie în UE
Sursele regenerabile de energie au depăşit în 2020, pentru prima dată, combustibilii fosili ca sursă principală de ...
Comisia Europeană a adoptat, marţi, rapoartele privind starea uniunii energetice în 2021, care evaluează progresele înregistrate ...
Comisia Europeană aprobă schema de 358 milioane euro pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemie
Comisia Europeană aprobă schema de 358 milioane euro pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemie
Comisia Europeană a aprobat miercuri o schemă de ajutor, în valoare de 358 milioane de euro (1,772 miliarde de lei), lansată ...