Câţi bani cheltuiesc companiile pentru fericirea angajaţilor români – JLL

Spațiul de lucru pe care companiile îl oferă angajaților a devenit un element esențial în atragerea și retenția talentelor. Pentru a reţine angajaţii, companiile investesc între 300 şi 800 de euro/mp penru amenajarea birourilor,potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL. 
Andrada Ghira - lun, 18 sept. 2017, 07:45
Câţi bani cheltuiesc companiile pentru fericirea angajaţilor români - JLL

Pe lângă bonusurile oferite de angajatori, se pare că mediul de lucru a devenit mai important în alegerea unui loc de muncă decât pachetul salarial, potrivit studiilor recente. În acest context, companiile sunt dispuse să investească sume apreciabile în amenajarea spațiilor de muncă.

„Dezvoltatorii, investitorii și chiriașii acordă o atenție din ce în ce mai mare amenajării spațiilor de birouri, în contextul modificărilor obiceiurilor și așteptărilor angajaților la și de la locul de muncă. Astfel, vedem o intensificare a cererii pentru astfel de proiecte, în încercarea companiilor de a oferi cele mai bune condiții de lucru pentru angajați. În funcție de facilitățile și serviciile incluse, companiile sunt dispuse să cheltuiască până la 800 euro/mp doar pentru amenajarea spațiilor de birouri„, spune Cezar Florea, Associate Director, Head of Project and Development Services JLL Romania.

Bugetul pentru amenajarea spațiilor de birouri diferă în funcție de domeniul de activitate al chiriașilor. Cele mai mari bugete sunt alocate de companiile din domeniul IT&C, unde lupta pentru atragerea talentelor este acerbă.

Costurile sunt comparabile cu cele din capitalele din regiune

Costul mediu de amenajare a spațiilor de birouri din București este comparabil cu cel din alte orașe din Europa Centrală și de Sud-Est. O companie plătește în Praga 530 de euro/mp, iar în Varșovia și Budapesta, costul ajunge la 500 euro/mp. Costurile cresc însă în Europa de Vest, până la 880 de euro/mp în Londra, la 835 euro/mp în Frankfurt sau la 805 euro/mp în Amsterdam.

Obligațiile privind investițiile în amenajarea birourilor pot fi diferite în funcție de termenii agreați în contractul de închiriere. În unele cazuri, proprietarii clădirilor de birouri își asumă aceste costuri, ceea ce se va reflecta în nivelul chiriei, în timp ce în alte situații, chiriașul este responsabil cu aceste cheltuieli.

„În ambele cazuri vedem o profesionalizare prin externalizarea coordonării acestor proiecte către companii specializate de project management, care pot oferi consultanță tehnică și recomandări având în vedere experiența acumulată în cadrul proiectelor anterioare. Nevoile proiectelor variază foarte mult, iar ceea ce clienții apreciază cel mai mult este expertiza pe care o poate oferi o echipă de project management”, a mai adăugat Cezar Florea.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...