Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet

Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată să vă asigurați că vă protejați informațiile personale împotriva furtului de identitate. Hackerii vă pot vinde informațiile cu caracter personal pentru sume derizorii, în timp ce recuperarea unui cont spart de social media poate dura și un an de zile.
Lidia Neagu - Dum, 04 dec. 2022, 11:29
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet

Un raport anual realizat de privacyaffairs.com oferă informații despre unele dintre cele mai populare produse care sunt de vânzare pe Dark Web, cum ar fi date de carduri de credit, datele cu care accesați pagini de social media, Netflix sau Uber, documente falsificate și informații piratate, și enumeră prețul mediu al fiecărui produs.

Vestea proastă pentru victimele furtului de date este că tot mai mulți escroci au acces la mai multe date furate la prețuri din ce în ce mai mici. Motivul pentru care sunt disponibile atât de multe date furate este că infractorilor cibernetici pur și simplu nu le este greu să le fure. O parola slabă, precum ”123456789”, poate fi spartă în doar câteva secunde.

Astfel, pentru datele unui card cu un sold de 1.000 de dolari, hackerii cer 80 de dolari, iar dacă soldul este de 5.000 de dolari, prețul cerut urcă la 120 de dolari.

Pentru social media, infractorii digitali cer 40 de dolari pentru datele de acces la un cont de Instagram, 45 de dolari pentru un cont de Facebook. Prețul urcă la 65 de dolari pentru un cont de Gmail. Dacă vă este spart contul de Netflix, datele dumneavoastră vor fi vândute pentru 25 de dolari pentru un abonament cu o durată de un an de zile și doar 4 dolari pentru contul de HBO sau de Orange TV. Informațiile dintr-un cont de client pentru Uber pot fi vândute cu 15 dolari, iar dacă contul este al unui șofer, atunci prețul crește la 35 de dolari.

În cazul unor documente falsificate în format fizic, hackerii cer, de exemplu, 3.800 de dolari pentru un pașaport fals, cu naționalitate din țări precum Franța, Olanda sau Polonia.

Unde sunt vândute datele furate?
Este important să înțelegeți cum și unde sunt revândute datele personale furate. Acest lucru se întâmplă într-o parte a internetului numită dark web. Accesibilă doar prin utilizarea unui software special care ascunde identitatea vizitatorilor, dark web este o piață vastă pentru orice lucru ilegal. O mare parte din ea arată foarte familiar, ca orice alt site de comerț electronic. Vânzătorii au adesea evaluări date de cumpărătorii anteriori, arată keepersecurity.com. Puteți chiar să cumpărați software pentru a vă înființa propria afacere de hacking. Plățile către vânzători sunt aranjate cu ajutorul bitcoin, o monedă digitală care aproape că asigură anonimatul cumpărătorilor și vânzătorilor.

Cum să vă protejați informațiile personale

Adoptarea câtorva reguli și obiceiuri simple va face ca hackerilor să le fie mai greu să pună mâna pe datele tale și mai ușor pentru tine să ieși din vizorul lor.

Potrivit Privacy Affairs, există mai multe măsuri proactive pe care le puteți lua pentru a vă reduce șansele de a fi piratat. Printre acestea se numără utilizarea unui VPN ori de câte ori accesați un Wi-Fi public, folosirea unor parole complicate și diferite pentru diferite conturi online și folosirea unui program antivirus, chiar și varianta gratuită a acestuia.

Totodată, spun specialiștii, este bine să utilizați autentificarea cu doi factori. Nu uitați că utilizarea unei aplicații care generează coduri unice este mai sigură decât primirea celui de-al doilea factor de autentificare prin SMS.

Și nu în ultimul rând, fiți atenți la e-mailurile ciudate pe care le primiți, cum ar fi cele care vă anunță că ați câștigat un premiu, și site-urile web de phishing.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...