1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Finanţe şi bănci

Câţi bani pierde un bugetar cu funcţie la 1 ianuarie 2018 - simulare

Când Codul fiscal şi legea salarizării unitare îşi vor uni forţele la 1 ianuarie 2018, mulţi bugetari nu numai că nu vor beneficia de majorarea salarială de Revelion, de 25%, dar vor pierde bani, arată o simulare obţinută de ECONOMICA.NET.

01 dec, 2017 | | ECONOMICA.net

Nu toţi bugetarii vor vedea majorarea salariului brut cu 25% programată de guvern la 1 ianuarie. Pentru că Legea cadru 153/2017 privind salarizarea unitară nu permite creşteri peste brutul prevăzut în grila unică pentru anul 2022. Multe instituţii au prevăzute diferenţe mici între salariile din 2017 şi 2022, care nu mai permit creşterea de 25% de la 1 ianuarie. Astfel, unii angajaţi vor primi majorarea brutului de 25%. Alţii, care sunt aproape sau în vârful grilei (la nivelul salariului de bază stabilit pentru anul 2022), numai 15% (în cazul Ministerelor Finanţelor, Muncii şi Justiţiei), iar restul una de doar 5%, potrivit legii citate.

Aşadar, comasarea contribuţiilor în dreptul angajatului nu va fi absorbită în tot statul la fel. Cei cu salarii medii spre mari vor pierde bani la 1 ianuarie.

O simulare de calcul, obţinută de ECONOMICA.NET, pe salariul unui funcţionar “middle management” indică o pierdere consistentă a salariului net în 2018. Simularea e făcută la brutul actual, după trecerea contribuţiilor în dreptul angajatului şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Rezultă că un director general adjunct, gradul I, care are astăzi un brut de circa 10.000 de lei, va pierde în urma comasării contribuţiilor circa 1.000 de lei din salariul net.

Click aici pentru simulare

În anul 2018, potrivit prevederilor legii salarizării unitare vor fi creşteri de salarii la stat în mai multe etape.

Începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.

Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit pentru anul 2022.

Începând cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO