Câţi bani vor cheltui românii de Paşte în staţiunile din ţară

Aproximativ 65.000 de români vor petrece Paştele într-o unitate turistică din România, iar cheltuielile acestora vor depăşi 6,1 milioane euro, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 13 apr. 2012, 14:41
Câţi bani vor cheltui românii de Paşte în staţiunile din ţară

Numărul turiştilor români este în creştere cu 8-10% faţă de anul trecut. Preţul unui sejur achitat de un turist român va fi, în medie, de 94 de euro.

‘Pensiunile rurale sunt, şi în acest an, în topul preferinţelor românilor şi au atras aproximativ 40.000 de turişti. Cele mai solicitate destinaţii rămân zonele cu tradiţie, respectiv Bran-Moeciu, Bucovina, Neamţ, Vrancea, Sibiu şi, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervările au depăşit 80% din capacitatea de cazare’, se precizează în comunicatul citat.

Pe locul doi se află staţiunile montane, cele mai solicitate fiind unităţile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%. De asemenea, s-a înregistrat o creştere a cererii şi pentru celelalte staţiuni montane, unde se înregistrează un grad de ocupare de 65%.

Pe de altă parte, litoralul nu este o destinaţie solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale. Cu toate că peste 5.000 de locuri sunt încălzite în hoteluri, au fost rezervate doar 500 de locuri. Căutate, sunt, însă, staţiunile balneoclimaterice, unde aproximativ 9.000 de turişti au ales să-şi petreacă Paştele. Alte 200 de locuri au fost rezervate în hotelurile din Delta Dunării.

Pe de altă parte, interesul românilor pentru destinaţii externe este scăzut din cauza numărului redus de zile libere şi a situaţiei financiare dificile în care se află mulţi dintre aceştia, precizează FPTR. ‘Apariţia unor destinaţii noi cum ar fi Creta, Dubai, Spania vor duce la o creştere estimată a numărului de turişti pentru destinaţii externe de 5-6%’, se mai arată în comunicat.

Cele mai căutate destinaţii rămân Bulgaria şi Grecia. Aproximativ 4.000 de români şi-au cumpărat pachete turistice pentru Bulgaria, fiecare alocând, în medie, câte 135 de euro pentru serviciile turistice. Cererea pentru Grecia a scăzut în condiţiile în care aproximativ 850 de români şi-au rezervat vacanţe în această ţară.

FPTR precizează că datele au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de ANTREC şi OPTBR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Divizia auto a grupului Rădăcini, controlat de omul de afaceri Ali Madadi, va avea de la începutul lui 2022 un nou CEO ...