Câţi bani vor să împrumute Finanţele în primul trimestru de pe piaţa internă

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sumă din care 4,6 miliarde lei doar în luna ianuarie.
Economica.net - joi, 27 dec. 2012, 14:47
Câţi bani vor să împrumute Finanţele în primul trimestru de pe piaţa internă

Suma estimată pentru primele trei luni de anul viitor este peste cea programată pentru primul trimestru din 2012, de 14 – 16 miliarde lei.

Totodată, valoarea este sub cea împrumutată în primele trei luni din acest an, de 26,11 miliarde lei.

„În anul 2013, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,15% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie relativ echilibrată de pe piaţa internă şi externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2013 denominate în lei, caer este în sumă de 46,8 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat”, se arată într-un anunţ al Ministerului Finanţelor Publice.

De asemenea, ministerul are în vedere şi emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile oferite de aceste pieţe. Finanţarea din surse externe prin Programul MTN (Medium Term Notes), care urmează să fie suplimentat şi extins până în 2015, se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro.

Programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani şi cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. De atunci, Finanţele au împrumutat în total 6,2 miliarde euro prin acest program, cea mai mare parte, respectiv 4,7 miliarde euro, doar în acest an.

„Întrucât în anul 2013 sunt scadente emisiuni de titluri de stat denominate în euro în valoare cumulată de 1,76 miliarde euro, MFP intenţionează refinanţarea acestora prin emiterea de titluri de stat în aceeaşi valută, funcţie de apetitul investitorilor pentru aceste instrumente de datorie şi de disponibilităţile în euro existente pe piaţa de capital. De principiu, organizarea de licitaţii de obligaţiuni cu cupon în valută se va face trimestrial, în ultima decadă a primei luni”, se arată în anunţ.

Pe piaţa internă se vor emite titluri de stat denominate în lei, respectiv certificate de trezorerie cu discount cu scadenţă de până la un an, se vor redeschide emisiuni de obligaţiuni în scopul creşterii lichidităţii acestor titluri pe piaţa secundară şi se vor lansa emisiuni noi de obligaţiuni cu scadenţe de până la 15 ani în scopul „extinderii maturităţilor şi consolidării curbei randamentelor, funcţie de apetitlul participanţilor în piaţă”.

Finanţele intenţionează ca obligaţiunile cu maturitate de 10 şi 15 ani să fie organizate, în principiu trimestrial, alternativ în ultima decadă a lunii.

Primele licitaţii pentru vânzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, când Finanţele au programat o licitaţie pentru certificate de trezorerie la un an (500 milioane lei) şi o operaţiune pentru vânzare de obligaţiuni pe doi ani (800 milioane lei).

Finanţele au împrumutat în acest an 58,17 miliarde lei prin vânzare de titluri pe piaţa internă, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă în acest an 763,3 milioane euro, în scădere faţă de suma împrumutată în anul precedent, de 1,4 miliarde euro.

În schimb, la aceste sume se adaugă împrumuturile de pe pieţele externe, emisiuni în valoare de 2,25 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro). Finanţările în valută au crescut cu 62% în acest an, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari).

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Creşterea costurilor de finanţare a fost stopată abia în urmă cu două săptămâni, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune.

În ultima licitaţie din acest an, Trezoreria a atras 3,4 miliarde de lei prin obligaţiuni pe trei ani, la un randament de 6,14% pe an, în scădere faţă de cel acceptat la precedenta operaţiune, de 6,61% pe an. Valoarea indicativă o operaţiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. România nu a accesat fonduri prin acest acord, care urmează să se încheie în primăvara anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical Digital și Sons of Coding, companii de software cu sediul în Oradea......
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii ...
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...