Câţi metri pătraţi de locuinţă premium se pot cumpăra cu un milion de dolari în România

Potrivit The Wealth Report, realizat de consultantul Knight Frank, pe piața premium din România, o investiție de un milion de dolari permite achiziționarea a 200-250 mp, unul dintre cele mai slabe raporturi din UE, regiune condusă de Monaco, unde un milion de dolari pot asigura cumpărarea a doar 16 mp. În schimb, yield-urile asigurate de piața rezidențială premium din România sunt duble, de circa 6%-6,5%, față de 2%,3% sau 3,5% din zona de vest a continentului.
Răzvan Zamfir - joi, 20 iun. 2019, 18:30
Câţi metri pătraţi de locuinţă premium se pot cumpăra cu un milion de dolari în România

Aşadar, investiţiile aduc, procentual, profituri mai mari şi se recuperează mai repede, deși locuințele sunt mai ieftine decât cele din alte părți ale Europei.

În București, potrivit unei analize a consultanților de la SVN România, sunt în construcție circa 20.000 de locuințe, dintre care circa 2% intră în categoria premium, unde prețurile au depășit, în ultima perioadă, un preț mediu de 4.000 de euro pe metrul pătrat, care asigură achiziția a 250 mp cu un milion de dolari.

Aproximativ 14.000 de locuințe ar putea fi predate în acest an, stabilindu-se astfel un nou record, după ce în 2018 au fost predate 11.272 de locuințe, potrivit datelor Institutului Național de Statistică – cel mai prolific an din acest punct de vedere, în creștere cu aproximativ 18% față de 2017.

Tot în premieră în istoria modernă a pieței rezidențiale locale, locuințele destinate clasei medii vor deține în acest an ponderea majoritară a unităților care vor fi finalizate în București și împrejurimi, după zeci de ani în care locuințele care ținteau segmentul mass market au dominat piața, potrivit datelor SVN România.

Zonele atractive pentru proiecte rezidențiale premium sunt, în general, în nordul Capitalei, în Aviatorilor, Dorobanți, Herăstrau, Primăverii, dar și Floreasca-Barbu Văcărescu, vor apărea în anii următori blocuri de peste 24 de etaje, care vor încerca să valorizeze apartamentele de la etajele superioare prin panorama asupra Bucureștiului.

România câștigă la yield-uri

Deși valoarea proprietăților din România nu e una foarte ridicată, în comparație cu piețele tradiționale din Occident, piața rezidențială autohtonă asigură o recuperare mai rapidă a investiției, în condițiile în care yield-urile se cifrează la 6% sau chiar 6,5%, deci o recuperare mai rapidă a investiției, față de 2,5%-3,5% anual în țările ocidentale.

Cea mai scumpă piață din Europa este Monaco, acolo unde o investiție de un milion de dolari asigură achiziția 16 mp plus un loc de parcare, SUA, cu New York, Miami sau Los Angeles, unde un milion de dolari asigură 25 mp, Estul Asiei, cu Hong Kong, Baijing sau Singapore cu circa 30 mp pentru un milion de dolari.

Mai aproape de România e Turcia, unde un milion de dolari asigură achiziția a circa 150 mp de proprietate premium.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...