Cazanciuc, despre legea insolvenţei: Dorim să facem un act normativ aplicabil

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat luni că ministerul pe care îl conduce doreşte act normativ aplicabil în domeniul insolvenţei care să rezolve problemele oamenilor şi să nu creeze mai multe probleme.
Economica.net - lun, 26 ian. 2015, 11:22
Cazanciuc, despre legea insolvenţei: Dorim să facem un act normativ aplicabil

‘Ministerul a participat la mai multe întâlniri cu diverse instituţii pentru a găsi o formulă. Noi am lucrat împreună cu experţii Băncii Mondiale pentru a găsi o formulă a Codului insolvenţei. Nu putem elabora un act normativ care să poată fi aplicabil cu adevărat în foarte scurt timp. Ministerul a arătat că este nevoie de o asemenea legea, aceasta este realitatea, există modele europene, dar dorim să facem un act normativ aplicabil, care să rezolve problemele oamenilor şi să nu creeze mai multe probleme în proceduri care ar dura foarte mult’, a spus Cazanciuc la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

El a precizat că o procedură care ar ajunge în scurt timp în faţa instanţei de judecată ar bloca sistemul judiciar şi nu ar folosi celor care au cu adevărat probleme.

‘Opinia noastră şi a colegilor din CSM este că un asemenea act trebuie dezbătut foarte serios şi că ar trebui găsită o formulă prealabilă ajungerii în faţa instanţei de judecată, pe modele aflate în momentul de faţă în vigoare în Europa, o procedură în care o anumită instituţie să demareze această procedură şi doar instanţa să valideze ceea ce rezultă dintr-o procedură prealabilă. Numai în felul acesta sistemul poate fi cu adevărat viabil şi poate veni în sprijinul celor care au probleme în ziua de azi’, a mai spus Cazanciuc.

Potrivit discuţiilor din plenul CSM de luni, înainte de elaborarea unei asemenea legi, trebuie făcut un studiu pentru a vedea impactul asupra instanţelor care vor prelua aceste cauze.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara pe 22 ianuarie că este ‘absolut convins’ că se va ajunge la ‘o formulă europeană în ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice, dar după dezbateri foarte atente’.

‘Trebuie să realizăm un echilibru rezonabil între creditor şi debitor. Din perspectiva noastră, credem că actualul Cod al insolvenţei realizează acest echilibru. Am ajuns la texte acceptate de toată lumea după multe dezbateri, după asistenţa Băncii Mondiale acordată Ministerului Justiţiei pentru elaborarea unui proiect de act normativ, după ce am inclus toate categoriile profesionale în foarte multe dezbateri şi după dezbateri lungi în Parlament. Sunt absolut convins că vom ajunge la o formulă europeană în ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice, dar după dezbateri foarte atente şi după o planificare realistă de intrare în vigoare a unui asemenea act normativ’, preciza Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei arăta că aceia care au discutat despre nevoia unui act normativ care să intre în vigoare ‘de mâine’ nu s-au gândit ‘probabil’ la infrastructura de instanţe care ar trebui să primească sute de mii de solicitări în ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice.

‘Trebuie văzut dacă este absolut necesar să ajungi în instanţele de judecată cu o astfel de procedură, dacă nu s-ar putea face prin proceduri prealabile, înainte de instanţa de judecată şi doar în anumite cazuri excepţionale să ajungi în instanţe’, menţiona Robert Cazanciuc, întrebat fiind dacă este de acord cu o declaraţie pe acest subiect a unui membru al CSM.

Judecătorul Adrian Bordea, membru CSM, a susţinut pe 21 ianuarie, în dezbaterile de la Comisia juridică din Camera Deputaţilor pe proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, că sistemul judiciar nu poate să preia aproximativ un milion de dosare de insolvenţă şi că este nevoie de o modificare a structurii de personal şi a infrastructurii sistemului judiciar.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu într-o procedură accelerată
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu într-o procedură accelerată
Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini o procedură accelerată, notează AFP, transmite Agerpres....
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale prin reţelele integrate
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale ...
Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia propun o iniţiativă pentru transportul ...
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Ihor Muraşov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost reţinut de o patrulă ...
Turcia nu recunoaște anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia
Turcia nu recunoaște anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia
Ministerul de Externe al Turciei a anunţat sâmbătă că respinge anexarea de către Rusia a patru regiuni ale Ucrainei ...