Fostele platforme industriale sunt căutate de retaileri şi investitorii imobiliari pentru locaţie şi conectivitate – CBRE

Chiar dacă anul 2020 a fost unul incert, dezvoltatorii imobiliari au căutat să-şi asigure terenuri pentru viitoare proiecte, iar cel mai activ segment s-a dovedit a fi rezindeţialul, potrivit unui raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară CBRE. În cursa pentru deschiderea de noi magazine au fost şi retailerii care au cumpărat bucăţi din fostele platforme industriale. 
Andrada Ghira - Dum, 07 feb. 2021, 15:41
Fostele platforme industriale sunt căutate de retaileri şi investitorii imobiliari pentru locaţie şi conectivitate - CBRE

Interesul pentru achiziţia platformelor industriale nu a dispărut. Investitorii care le cumpără au acces la un teren care are în apropiere infrastructură, dar şi un bazin mai larg de clientelă. Astfel, fostele platforme sunt căutate tocmai pentru locaţie şi conectivitate, se arată într-un raport al CBRE. 

Indiferent de destinaţie, terenurile sunt atractive dacă au deja toate avizele şi autorizaţia de construcţie, pentru ca tranzacţia să se realizeze cât mai repede. 

SIF Banat Crişana a făcut o achiziţie importantă anul trecut în Bucureşti: a cumpărat platforma de peste 5 hectare IMGB de la coreenii de la Doosan. Tot SIF-ul a cumpărat şi terenul de 9 hectare al fostei Helitube, care se va transforma în magazine de retail. 

Austriecii de la Immofinanz au vândut şi ei 3 hectare din platforma IUS din Braşov, după ce Kaufland şi Lidl cumpăraseră anul trecut 1,2 hectare din teren. 

Retailerii au fost activi pe piaţă şi au mers mai departe cu planurile de expansiune. Kaufland, Lidl sau Penny au căutat activ noi oportunităţi. Două fabrici au ales să vândă terenurie către Kaufland. Este vorba de Rulmenţi Bârlad, care i-a vândut 4 hectare de teren, iar Moldomobila, alte 6,4 hectare în Iaşi. 

Terenuri pentru rezidenţial 

Una dintre cele mai mari tranzacţii care a fost parafată în 2020 a fost achiziţia unui teren de 15,6 hectare de către Opus Land Development, dezvoltatorul care a construit mini-oraşul Cosmopolis din Ştefăneştii de Jos. Terenul cumpărat se află în imediata apropiere a proiectului, pe care compania vrea să-l extindă în următorii ani. 

Un mare potenţial îl are şi partea de nord a Capitalei, acolo unde au fost construite cele mai multe clădiri de birouri şi unde sunt anunţate proiecte mixte. Iar cea mai notabilă tranzacţie este cea semnată de Dragoş Bîlteanu cu fondul arab de investiții Emirates International Investment Company (EIIC). Românul a cumpărat un teren de aproape cinci hectare în polul corporatiştilor şi pe care se pretează construcţia a 1.600 de locuinţe. 

Praga imobiliare, firmă din care Diana şi Dan Şucu deţin 95%, a cumpărat un teren de 4 hectare în estul Bucureştiului unde vor să dezvolte locuinţe şi spaţii comerciale. Şi dezvoltatorul român Forty Management a achiziţionat un teren de 3,9 hectare de la Butan Gas România în partea de nord a Capitalei.  

O nouă intrare pe piaţă este cea a constructorului BogArt, care vrea să ridice locuinţe pe un teren de 9.000 de mp cumpărat de la Petrom în partea de nord a oraşului. 

Şi alti dezvoltatori, precum One United Properties, Metropolitan Residence sau Prima Development, şi-au asigurat terenuri pentru rezidenţial prin achiziţia unora de dimensiuni mai mici. 

Un inters sporit pentru terenuri l-au avut şi dezvoltatorii de spaţii logistice. Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl au cumpărat de la spaniolii Martinsa Fadesa un teren de 64 de hectare în nordul Bucureştiul, acolo unde şi dezvoltatorii WDP şi CTP deţin terenuri pentru viitoare proiecte. Belgienii de la VGP au cumpărat 39 de hectare de teren pentru noi depozite în vestul ţării. 

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...