Fostele platforme industriale sunt căutate de retaileri şi investitorii imobiliari pentru locaţie şi conectivitate – CBRE

Chiar dacă anul 2020 a fost unul incert, dezvoltatorii imobiliari au căutat să-şi asigure terenuri pentru viitoare proiecte, iar cel mai activ segment s-a dovedit a fi rezindeţialul, potrivit unui raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară CBRE. În cursa pentru deschiderea de noi magazine au fost şi retailerii care au cumpărat bucăţi din fostele platforme industriale. 
Andrada Ghira - Dum, 07 feb. 2021, 15:41
Fostele platforme industriale sunt căutate de retaileri şi investitorii imobiliari pentru locaţie şi conectivitate - CBRE

Interesul pentru achiziţia platformelor industriale nu a dispărut. Investitorii care le cumpără au acces la un teren care are în apropiere infrastructură, dar şi un bazin mai larg de clientelă. Astfel, fostele platforme sunt căutate tocmai pentru locaţie şi conectivitate, se arată într-un raport al CBRE. 

Indiferent de destinaţie, terenurile sunt atractive dacă au deja toate avizele şi autorizaţia de construcţie, pentru ca tranzacţia să se realizeze cât mai repede. 

SIF Banat Crişana a făcut o achiziţie importantă anul trecut în Bucureşti: a cumpărat platforma de peste 5 hectare IMGB de la coreenii de la Doosan. Tot SIF-ul a cumpărat şi terenul de 9 hectare al fostei Helitube, care se va transforma în magazine de retail. 

Austriecii de la Immofinanz au vândut şi ei 3 hectare din platforma IUS din Braşov, după ce Kaufland şi Lidl cumpăraseră anul trecut 1,2 hectare din teren. 

Retailerii au fost activi pe piaţă şi au mers mai departe cu planurile de expansiune. Kaufland, Lidl sau Penny au căutat activ noi oportunităţi. Două fabrici au ales să vândă terenurie către Kaufland. Este vorba de Rulmenţi Bârlad, care i-a vândut 4 hectare de teren, iar Moldomobila, alte 6,4 hectare în Iaşi. 

Terenuri pentru rezidenţial 

Una dintre cele mai mari tranzacţii care a fost parafată în 2020 a fost achiziţia unui teren de 15,6 hectare de către Opus Land Development, dezvoltatorul care a construit mini-oraşul Cosmopolis din Ştefăneştii de Jos. Terenul cumpărat se află în imediata apropiere a proiectului, pe care compania vrea să-l extindă în următorii ani. 

Un mare potenţial îl are şi partea de nord a Capitalei, acolo unde au fost construite cele mai multe clădiri de birouri şi unde sunt anunţate proiecte mixte. Iar cea mai notabilă tranzacţie este cea semnată de Dragoş Bîlteanu cu fondul arab de investiții Emirates International Investment Company (EIIC). Românul a cumpărat un teren de aproape cinci hectare în polul corporatiştilor şi pe care se pretează construcţia a 1.600 de locuinţe. 

Praga imobiliare, firmă din care Diana şi Dan Şucu deţin 95%, a cumpărat un teren de 4 hectare în estul Bucureştiului unde vor să dezvolte locuinţe şi spaţii comerciale. Şi dezvoltatorul român Forty Management a achiziţionat un teren de 3,9 hectare de la Butan Gas România în partea de nord a Capitalei.  

O nouă intrare pe piaţă este cea a constructorului BogArt, care vrea să ridice locuinţe pe un teren de 9.000 de mp cumpărat de la Petrom în partea de nord a oraşului. 

Şi alti dezvoltatori, precum One United Properties, Metropolitan Residence sau Prima Development, şi-au asigurat terenuri pentru rezidenţial prin achiziţia unora de dimensiuni mai mici. 

Un inters sporit pentru terenuri l-au avut şi dezvoltatorii de spaţii logistice. Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl au cumpărat de la spaniolii Martinsa Fadesa un teren de 64 de hectare în nordul Bucureştiul, acolo unde şi dezvoltatorii WDP şi CTP deţin terenuri pentru viitoare proiecte. Belgienii de la VGP au cumpărat 39 de hectare de teren pentru noi depozite în vestul ţării. 

Te-ar mai putea interesa și
Stadionul Rapid este finalizat în proporție de 90%. În vara va putea găzdui competiții
Stadionul Rapid este finalizat în proporție de 90%. În vara va putea găzdui competiții
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Cseke Attila, a anunţat, joi, că Stadionul Rapid, unul dintre cele patru pe care România şi-a propus să le reabiliteze......
Rusia a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză
Rusia a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik Light, care se administrează într-o singură doză
Rusia a anunţat joi că a omologat versiunea ''Light'' a vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik V, noul ser fiind administrat ...
UniCredit a înregistrat rezultate peste așteptări, ca urmare a scăderii provizioanelor
UniCredit a înregistrat rezultate peste așteptări, ca urmare a scăderii provizioanelor
Al doilea grup bancar italian, UniCredit SpA, s-a alăturat joi rivalelor europene, raportând rezultate trimestriale peste ...
CNPP va asigura anul acesta 104.829 de locuri pentru pensionari în unități balneare
CNPP va asigura anul acesta 104.829 de locuri pentru pensionari în unități balneare
Guvernul a alocat pentru acest an suma de 200 de milioane de lei pentru acoperirea costurilor biletelor pentru pensionari ...