CCIFER: Pilonul II de pensii reprezintă singura forma reală de economisire, ce oferă garanţia absolută angajaţilor români

Pilonul II de pensii reprezintă singura forma reală de economisire care oferă garanţia absolută asupra propriilor contribuţii, în condiţiile în care acesta a înregistrat randamente investiţionale pozitive de la lansarea sa, din 2008, precizează Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Franceză din România (CCIFER), într-un comunicat de presă, transmis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 21 mai 2018, 18:39
CCIFER: Pilonul II de pensii reprezintă singura forma reală de economisire, ce oferă garanţia absolută angajaţilor români

Potrivit sursei citate, este necesară ‘dezvoltarea sau cel puţin menţinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat în perioada 2007 – 2008 ca măsură minim necesară pentru îmbunătăţirea capacităţii generale a întregului sistem de pensii de a face faţă aşteptărilor populaţiei active’.

‘Evoluţiile demografice pe termen mediu indică faptul că, în următorii 15 ani, fiecare angajat din România va ajunge să susţină aproximativ 2,5 pensionari. Mai mult, Expert Forum estimează ca, la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta aceasta sumă cu 10-15 procente. În acest context demografic, acum 10 ani, a apărut necesitatea dezvoltării unui sistem de pensii coerent, bazat pe trei piloni de pensii complementari, menit să asigure o stabilitate financiară la vârsta pensionării. În condiţiile în care există o tendinţă generală de subestimare a nevoilor reale de economisire, pentru majoritatea angajaţilor români, Pilonul II reprezintă singura formă reală de economisire care oferă garanţia absolută asupra contribuţiilor proprii’, precizează CCIFER.

În viziunea reprezentanţilor Camerei franceze, evoluţia fondurilor de pensii în România a înregistrat ‘cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflaţia şi comisioanele)’ într-un panel de 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2008-2017′.

În plus, Pilonul II din România ocupă, de trei ani consecutiv, această primă poziţie în raportul BetterFinance, ceea ce plasează pensiile private pe o poziţie fruntaşă în categoria instrumentelor financiare de economisire pe termen lung.

Mai mult, conform unui studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la cererea Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Pilonul II a înregistrat randamente investiţionale pozitive de la lansarea sa din 2008. În plus, după cum rezultă din studiul realizat de OECD referitor la performanţa în termeni reali (ajustaţi cu inflaţia) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, în perioada 2008 – 2016, fondurile de pensii din România ocupă locul al doilea.

‘Prin mandatul asumat de fondurile de pensii faţă de participanţi, acestea urmăresc o abordare investiţională pe termen lung, fiind din acest motiv un investitor strategic în economie. Dovada o reprezintă faptul că 92% din activele de aproximativ 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească, ceea ce face din fondurile de pensii unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice din România. Totodată, fiind investitori importanţi strategici în companii locale şi respectiv ai datoriei guvernamentale, aceştia acţionează ca un stabilizator al pieţelor financiare, cât şi ca un actor important al dezvoltării guvernanţei corporative în România’, susţin reprezentanţii CCIFER.

Comunicatul CCIFER vine ca reacţie la Programul legislativ 2018 publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.

Duminică seară, într-o emisiune televizată, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a arătat că aceasta a fost o propunere a CNP, cu care Guvernul nu este de acord.

Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat ‘Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România’.

Luni dimineaţă, organizaţia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la rândul său, creşterea la 6% a contribuţiilor pe Pilonul II arătând că 7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor.

Contactat de AGERPRES, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a precizat că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală.

‘Noi facem tot felul de evaluări, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat în SUA, auzind că se discută astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot rândul este o analiză internă, nu avem nici măcar un proiect cu aşa ceva. Au fost (informaţii extrase – n.r.) din scenarii şi s-a trecut eronat acel rând cu pilonul II. Şi, ca să fie şi mai clar, nu era nici vorbă de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumăm şi vom vedea cine a introdus-o şi ne-o asumăm că s-a introdus. Mai sunt vreo două erori acolo, introduse tot din scenarii, analize şi evaluări. Întregul post legat de Pilonul II este o eroare’, a explicat Ghizdeanu.

Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă nu a înaintat, oficial, nicio propunere pe această temă. ‘Nu ştim dacă vom mai veni cu o propunere sau nu, o să vedem’, a arătat şeful CNP.

Totodată, întrebat dacă CNP mai continuă analiza pe această temă, el a răspuns iniţial negativ, apoi a adăugat că totuşi evaluarea continuă: ‘Nu, nu mai continuăm. Deci a fost o eroare, da? Nu există niciun proiect finalizat, astfel încât să iasă din CNP un document. Evaluările continuă, dar nu vă putem spune un termen precis când vom putea fi gata cu o notă, un document, o propunere, ceva, nu vă pot spune cu exactitate când’.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România exprimă o poziţie comună a societăţilor membre şi a investitorilor francezi în România în dialogul cu autorităţile publice. CCIFER reuneşte peste 500 de companii franceze şi româneşti ce reprezintă 18 miliarde de euro şi peste 125.000 locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...