CCR discută marţi sesizarea în cazul OUG privind taxarea bacşişului

Curtea Constituţională a României (CCR) va lua marţi în discuţie sesizarea Avocatului Poporului în cazul ordonanţei care prevede, printre altele, taxarea bacşişului şi nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar şi în cazul unei hotărâri judecătoreşti favorabile.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 06:29
CCR discută marţi sesizarea în cazul OUG privind taxarea bacşişului

‘Actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate’, susţinea, la 19 mai, Avocatul Poporului.

Potrivit AP, OUG 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

Autorul sesizării a apreciat că măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluţia de anulare a procesului-verbal de contravenţie pronunţată de instanţa de judecată nu are niciun efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara condiţiilor impuse de cadrul legal.

‘Prin actul normativ criticat mai sunt încălcate principiul proporţionalităţii, libertatea economică şi obligaţia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de producţie. OUG nr. 8/2015 nu conţine numai simple norme de procedură care să vizeze competenţa instanţelor judecătoreşti, ci şi norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale’, a mai menţionat Avocatul Poporului.

În 10 iunie, plenul Camerei Deputaţilor, ca for decizional, a aprobat – cu 285 de voturi ‘pentru’ şi 2 abţineri – eliminarea prevederilor privind bacşişul şi emiterea de bonuri fiscale pentru bacşiş.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care se abrogă toate prevederile care ţin de bacşiş.

Astfel, s-a renunţat la articolul care prevedea că ‘bacşişul se justifică prin datele înscrise în documentele emise de aparatele de marcat electronice fiscale şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct’ şi la cel care spunea că ‘sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite angajaţilor se înregistrează la suma cheltuielilor. Acesta mai prevedea că operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioară dacă veniturile din încasarea bacşişurilor rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.

Ordonanţa mai reglementează aspecte referitoare la aparatele de marcat.

‘În cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcţiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligaţi să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operaţiunile efectuate şi să emită chitanţe, în condiţiile legii, pentru respectivele operaţiuni şi facturi, la cererea clientului. Obligaţia privind înregistrarea operaţiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care desfăşoară activitatea de transport în regim de taxi”, se arată în ordonanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Constructorul aeronautic european Airbus a confirmat vineri că a semnat acorduri cu patru companii aeriene chineze care vor să achiziţioneze un număr total de 292 de avioane de tip A320neo, cu o......
Polonia va cumpăra 32 de elicoptere militare de la firma italiană Leonardo, pe care va plăti 1,75 de miliarde de euro
Polonia va cumpăra 32 de elicoptere militare de la firma italiană Leonardo, pe care va plăti 1,75 de miliarde de euro
Polonia urmează să achiziţioneze de la producătorul italian Leonardo 32 de elicoptere militare polivalente AW149, în ...
Jaguar extinde garanția de la trei la cinci ani
Jaguar extinde garanția de la trei la cinci ani
Jaguar introduce o nouă garanție de cinci ani pentru întreaga gamă de autoturisme, inclusiv pentru modelul complet electric ...
Majorare de capital la Impact Developer & Contractor. Compania acordă gratuit câte două acțiuni pentru fiecare cinci deținute
Majorare de capital la Impact Developer & Contractor. Compania acordă gratuit câte două acțiuni pentru fiecare cinci ...
Dezvoltatorul imobiliar listat la bursă Impact Developer & Contractor a înregistrat, în data de 30 iunie 2022, în Registrul ...