CCR s-a retras pentru deliberări în cazul legii care interzice condamnaţilor să fie membri ai Guvernului

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au amânat marţi pentru 21 martie pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.
Economica.net - mar, 07 mart. 2017, 10:33
CCR s-a retras pentru deliberări în cazul legii care interzice condamnaţilor să fie membri ai Guvernului

‘Am dat termen pe 21 martie. N-am reuşit să ajungem la o soluţie. Simţim nevoia să aprofundăm mai bine cauza şi să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care sunt mai multe. (…) Aprofundarea este pentru a da o soluţie bună. Decât să dăm o soluţie greşită sau pripită, (…) mai bine riscăm critica şi vom cugeta de două ori mai mult pentru a da o soluţie bună’, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a spus că nu a simţit presiuni politice, nici în acest caz, nici în altul.

‘S-au evocat mai multe variante de decizie, într-un fel, în altul… Propria practică (a CCR – n.r.) se va găsi în soluţia finală. Binenţeles că am pornit şi de la practica noastră, şi de la CEDO, şi am avut un material documentar de la foarte multe ţări din Europa cu privire la modul cum reglementează această problemă, am avut şi literatură juridică, de toate’, a mai spus Dorneanu.

Un consilier juridic al Avocatului Poporului a susţinut, marţi, că este nevoie de ‘o privire generală’ asupra prevederilor articolului 2 din Legea 90/2001 care arată că ‘pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)’.

Reprezentantul AP a precizat că Legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor nu conţine prevederi care să specifice că nu pot ocupa funcţii persoane care au suferit condamnări, dacă judecătorul nu a specificat în decizia definitivă că persoana respectivă nu poate ocupa funcţii publice.

Consilierul a reclamat o lipsă de coerenţă legislativă în ceea ce priveşte echilibrul puterilor în stat şi faptul că nu există un cadru legislativ unitar, fiind necesară o concordanţă în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor publice.

Reprezentantul AP a cerut CCR admiterea excepţiei invocate şi a arătat că articolul 2 din Legea 90/2001 ar trebui revizuit.

Procurorul de şedinţă a invocat faptul că trebuie să existe un standard minim comun pentru ocuparea unei funcţii publice. El a arătat că există condiţia principală pentru ocuparea unei funcţii publice – a lipsei antecedentelor penale şi a cazierului fiscal – pentru toate cele trei puteri din stat.

Reprezentantul Parchetului a dat exemplul şi altor categorii de profesii din domeniul public, precum medici, dentişti, primari, unde cei condamnaţi definitiv pentru anumite infracţiuni în legătură cu serviciul nu îşi mai pot exercita profesia, multe dintre aceste cazuri fiind deja supuse controlului constituţional.

În 5 ianuarie, AP a anunţat că a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.

Potrivit AP, ‘prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat’.

În vederea efectuării analizei de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului a examinat ansamblul reglementărilor referitoare la condiţiile de ocupare a funcţiilor şi demnităţilor publice din cadrul celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale – legislativă, executivă şi judecătorească.

Te-ar mai putea interesa și
Uzina din Mioveni a produs modelul Jogger cu numărul 100.000
Uzina din Mioveni a produs modelul Jogger cu numărul 100.000
În doar un an și jumătate, Dacia Jogger a atins cota 100.000. Modelul asamblat până acum exclusiv la uzina Automobile Dacia din România intră și în portofoliul uzinei din Tanger, Maroc....
Mihai Aniței, fostul country manager al Ameropa, preia funcția de director general al Combinatului de Îngrășăminte Chimice (CICh) Năvodari
Mihai Aniței, fostul country manager al Ameropa, preia funcția de director general al Combinatului de Îngrășăminte ...
Mihai Aniței, fostul country manager al Ameropa, preia funcția de director general al Combinatului de Îngrășăminte ...
A apărut proiectului ghidului de finanțare pentru “Casa Verde Fotovoltaice” 2023. Și bisericile pot beneficia de subvenția de 20.000 de lei
A apărut proiectului ghidului de finanțare pentru “Casa Verde Fotovoltaice” 2023. Și bisericile pot beneficia de subvenția ...
Miniserul Mediului a publicat la finalul săptămânii trecute ghidul de finanțare pentru progranul “Casa Verde Fotovoltaice”, ...
Sistemul de impozitare a vehiculelor trebuie actualizat pentru a descuraja treptat deţinerea vehiculelor poluante – consultant Roland Berger
Sistemul de impozitare a vehiculelor trebuie actualizat pentru a descuraja treptat deţinerea vehiculelor poluante – ...
Sistemul actual de impozitare a vehiculelor în România trebuie actualizat pentru a descuraja treptat deţinerea vehiculelor ...