CE a aprobat 226,6 milioane de euro pentru reabilitarea liniei de cale ferată Bucureşti – Constanţa

Comisia Europeană a aprobat recent alocarea a 226,6 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru proiectul retrospectiv 'Reabilitarea liniei de cale ferată Bucureşti - Constanţa, tronsoanele Bucureşti Nord - Bucureşti Băneasa şi Feteşti - Constanţa', potrivit unui comunicat al CE, remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 17 oct. 2016, 11:23
CE a aprobat 226,6 milioane de euro pentru reabilitarea liniei de cale ferată Bucureşti - Constanţa

‘Proiectul face parte din Programul Operaţional Transport perioada 2007 – 2013, axa prioritară ‘Modernizarea şi dezvoltarea reţelei TEN-T de bază în scopul dezvoltării unui sistem durabil de transport şi integrării acestuia în reţelele de transport ale Uniunii Europene’. Lucrările de reabilitare a celor peste 80 de kilometri de cale ferată între Bucureşti şi Constanţa, pe cele două tronsoane Bucureşti Nord – Bucureşti Băneasa, respectiv Feteşti – Constanţa, au fost finanţate iniţial de statul român, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 475 de milioane de euro’, se arată în document.

Potrivit comisarului european, Corina Creţu, CE preia o parte din cheltuielile iniţiale pe care statul român le-a făcut pentru lucrările de reabilitare a căii ferate între Capitală şi Constanţa.

‘Această decizie se înscrie în linia asumată de Comisia Europeană în ceea ce priveşte cofinanţarea proiectelor retrospective, cu scopul de a creşte absorbţia fondurilor europene în România. Astfel, Comisia Europeană preia o parte din cheltuielile iniţiale pe care statul român le-a făcut pentru lucrările de reabilitare a căii ferate între Capitală şi Constanţa. De altfel, ca urmare a muncii comune a experţilor din cadrul DG REGIO şi autorităţilor naţionale, în cadrul Grupului de lucru pentru o mai bună implementare, au fost aprobate proiecte retrospective în domeniul infrastructurii de transport din România în valoare de aproximativ 450 de milioane de euro din Fondul de coeziune şi Fondul european de dezvoltare regională’, a spus Creţu.

Prin proiectul de reabilitare a căii ferate între Bucureşti şi Constanţa s-a urmărit în principal reducerea duratei de călătorie între cele două localităţi, precum şi trecerea de la transportul preponderent rutier între Capitală şi litoral spre un transport sigur şi modern cu trenul, precum şi reducerea poluării aerului.

‘În urma lucrărilor de reabilitare a acestei porţiuni de cale ferată, se estimează că, până în anul 2030, aproximativ 3,7 milioane de pasageri vor folosi anual trenul pentru a parcurge distanţa între Bucureşti şi Constanţa, iar transportul feroviar de marfă pe această rută este estimată să ajungă până la 21 de milioane de tone anual. În prezent, trenurile de pasageri pot circula pe ruta Bucureşti – Constanţa cu viteze de până la 160 de km/oră, iar cele de marfă cu maximum 120 de km/oră’, menţionează sursa citată.

În prezent, rata de absorbţie pentru Programul Operaţional Transport în exerciţiul bugetar 2007-2013, depăşeşte 81%.

În perioada de programare 2014 – 2020, România are alocate aproximativ 9,4 miliarde de euro pentru Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM), atât prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cât şi prin Fondul de Coeziune. Mai mult de jumătate din finanţarea totală (inclusiv cofinanţarea naţională) pentru POIM – 6,8 miliarde de euro – este prevăzută pentru infrastructura de transport, 37% pentru dezvoltarea sectorului de mediu, iar 5% pentru sectorul energetic.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...