CE a declanşat procedura de infringement împotriva Cehiei, Poloniei şi Ungariei pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiaţi

Comisia Europeană a anunţat marţi declanşarea procedurii de infringement (încălcarea prevederilor tratatelor Uniunii Europene) împotriva a trei state membre - Cehia, Polonia şi Ungaria - care nu au respectat deciziile Uniunii Europene privind redistribuirea solicitanţilor de azil între ţările membre, transmit Reuters şi AFP, citând un comunicatul emis la Bruxelles.
Economica.net - mar, 13 iun. 2017, 15:23
CE a declanşat procedura de infringement împotriva Cehiei, Poloniei şi Ungariei pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiaţi

‘În ultimele luni, Comisia a lansat apeluri repetate către acele state membre care nu au relocat deocamdată nicio singură persoană sau care nu se angajează să relocheze, să facă acest lucru. În mod regretabil, în pofida acestor apeluri, Cehia, Ungaria şi Polonia, încălcându-şi obligaţiile legale reieşite din Deciziile Consiliului şi din angajamentele lor faţă de Grecia, Italia şi alte state membre, nu au întreprins până acum măsurile necesare’, precizează comunicatul executivului comunitar.

‘În aceste condiţii (…) Comisia a decis să declanşeze procedura de infringement împotriva acestor state membre’, menţionează comunicatul.

Executivul comunitar urmează să trimită scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Praga, Varşovia şi Budapesta. Aceste scrisori marchează primul pas al procedurii de infringement pe care Comisia Europeană o poate lansa în cazul în care un stat membru nu respectă obligaţiile ce-i revin în conformitate cu tratatele şi deciziile UE.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva sa. Polonia a votat atunci în favoarea acestor cote obligatorii, dar ulterior noul guvern de la Varşovia a decis să nu le accepte. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alţi 22.000 de refugiaţi din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania şi Liban.

Reacţia Guvernului de la Praga


Ministrul de interne ceh, Milan Chovanec, a avertizat marţi Comisia Europeană că decizia acesteia de a iniţia o procedură de infringement pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiaţi va afecta încrederea cetăţenilor cehi în Uniunea Europeană, în timp ce şeful executivului de la Praga, Bohuslav Sobotka, a precizat că ţara sa nu va accepta migranţi conform acestor cote pe care le consideră o măsură de încurajare a migraţiei ilegale, transmite agenţia EFE.

‘Sistemul de relocare este o ofertă pentru migraţia ilegală (…) Suntem pregătiţi să apărăm poziţia Republicii Cehe şi sper că vom avea succes’, a declarat premierul Bohuslav Sobotka.

Amintind de insecuritatea din unele ţări ale UE unde au avut loc atacuri teroriste, guvernul ceh a anunţat săptămâna trecută că nu va mai accepta să preia niciunul din cei 2.600 de refugiaţi care au fost repartizaţi Cehiei conform cotelor obligatorii impuse prin majoritate calificată la Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015. Până în prezent Cehia a primit doar 12 refugiaţi.

În declaraţia dată marţi, Sobotka a mai spus că nu crede în ‘ameninţarea unor sancţiuni’ pentru nerespectarea respectivelor cote.

La rândul său, ministrul de interne ceh, Milan Chovanec, a semnalat că sancţionarea partenerilor comunitari din acest motiv va afecta imaginea Uniunii Europene în rândul cetăţenilor cehi.

‘Încă mai sper că UE nu va pedepsi în mod selectiv ţările care au atras atenţia asupra nonsensului acestor cote, altfel va fi un drum către infern şi va fi afectată în mod catastrofal încrederea în UE a cetăţenilor din Republica Cehă’, a subliniat el.

Te-ar mai putea interesa și
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Grupul de comunicaţii fixe şi mobile DIGI a lansat o ofertă nouă pentru cei care se vor porta până la finele lunii august în reţeaua sa, noii clienţi pe segmentul de mobil având o reducere......
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Este a patra şedinţă consecutivă de scădere pentru indicele ROBOR 3M şi ROBOR 6M, şi cea ...
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și energie. Sectorul energetic, “risc major” de a nu mai putea funcționa – ACUE
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și ...
Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român ...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
România a produs, în primele şase luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol ...