CE a inițiat proceduri de infringement împotriva a 23 de state din UE, printre care și România, pentru neadaptarea legislațiilor audiovizuale

Comisia Europeană a lansat luni proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a 23 de state membre, printre care şi România, şi a Regatului Unit, pentru neadoptarea noilor norme care reglementează coordonarea la nivelul UE a tuturor serviciilor mass-media audiovizuale, atât programele de televiziune tradiţionale, cât şi serviciile la cerere, informează un comunicat al executivului comunitar, relatează Agerpres.
Economica.net - lun, 23 nov. 2020, 15:11
CE a inițiat proceduri de infringement împotriva a 23 de state din UE, printre care și România, pentru neadaptarea legislațiilor audiovizuale

Noile norme ale UE vizează crearea unui cadru de reglementare adecvat erei digitale, care să conducă la un peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil şi mai diversificat. Astfel ar urma să se consolideze protecţia telespectatorilor, acordându-se o atenţie specială siguranţei persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi minorii, să se extindă aplicarea normelor privind discursul de incitare la ură la platformele de partajare a materialelor video şi să se promoveze diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale, se menţionează în comunicatul citat.

În acelaşi timp, se introduc, pentru prima dată, noi cerinţe de independenţă pentru autorităţile naţionale de reglementare a mass-media şi se protejează pluralismul mediatic.

Termenul pentru transpunerea Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale în legislaţia naţională a fost 19 septembrie 2020 şi numai Danemarca, Ungaria, Ţările de Jos şi Suedia au notificat măsuri de transpunere şi au declarat că aceasta este completă.

Prin urmare, CE a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franţei, Croaţiei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei, precum şi Regatului Unit, solicitându-le să furnizeze informaţii suplimentare. Aceste ţări au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde executivului comunitar.

„Dorim condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi actorii din media şi să protejăm mai bine copiii şi consumatorii atunci când accesează conţinut audiovizual. Dorim, de asemenea, să asigurăm o mai mare diversitate pe platformele de video la cerere şi să creăm un peisaj audiovizual mai echitabil. Acesta este motivul pentru care avem norme comune. Directiva serviciilor mass-media audiovizuale merită toate eforturile noastre colective”, a declarat vicepreşedinta executivă a CE responsabilă pentru „Europa pregătită pentru era digitală”, Margrethe Vestager.

„A venit momentul ca toate statele membre să transpună normele şi să le transpună în mod corect. Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale reprezintă un act legislativ esenţial pentru pluralismul mediatic. Ea consolidează independenţa autorităţilor de reglementare a mass-media, încurajează transparenţa proprietăţii asupra mijloacelor de informare în masă şi promovează educaţia în domeniul mediatic”, a spus la rândul ei vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

„În urmă cu doi ani, am convenit împreună – inclusiv statele membre – să modernizăm normele UE referitoare la conţinutul audiovizual. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste beneficii nu se va materializa dacă normele rămân doar pe hârtie. Fac apel la statele membre să pună în aplicare aceste norme fără întârzieri suplimentare, pentru a asigura un mediu online mai sigur, mai echitabil şi mai diversificat”, a afirmat şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Statele membre au avut la dispoziţie 21 de luni pentru a transpune Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale în legislaţia lor naţională. Pentru a se asigura că noile norme sunt adoptate la timp, în ultimii ani, CE a oferit sprijin autorităţilor statelor membre, inclusiv prin intermediul Comitetului de contact şi al Grupului autorităţilor europene de reglementare în domeniul serviciilor mass-media audiovizuale (ERGA), cu privire la transpunerea lor, se mai menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Există turnee de poker normale, turnee turbo, turnee hyperturbo. Și mai există Blast, turnee contra-timp, cu premii-surpriză, create să te umple de adrenalină. Până pe 6 iunie, jucătorii......
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Cîţu: Este prea devreme ca să se renunțe la mască pe 1 iunie. Nu vom reveni total la normalitate atunci
Premierul Florin Cîţu a precizat joi că este prea devreme să se renunţe la purtarea măştii de la 1 iunie, menţionând ...
Ministerul Finanțelor a acordat pentru zece companii primele ajutoare de stat din 2021 destinate investițiilor
Ministerul Finanțelor a acordat pentru zece companii primele ajutoare de stat din 2021 destinate investițiilor
Primele acorduri de finanţare din anul 2021 destinate companiilor care beneficiază de ajutoare de stat pentru investiţii ...
Taco Bell a deschis primul său restaurant din municipiul Iași
Taco Bell a deschis primul său restaurant din municipiul Iași
Primul restaurant Taco Bell a fost deschis astăzi, 22 aprilie 2021, în municipiul Iași. Nouă locație este situată în ...