CE a prezentat miercuri un pachet privind transparenţa fiscală în rândul întreprinderilor

Comisia Europeană a prezentat miercuri un pachet de măsuri destinate creşterii transparenţei fiscale în rândul întreprinderilor şi reducerii evaziunii fiscale în Europa, transmite AFP.
Economica.net - mie, 18 mart. 2015, 12:28
CE a prezentat miercuri un pachet privind transparenţa fiscală în rândul întreprinderilor

Executivul comunitar estimează că evaziunea fiscală în rândul întreprinderilor privează bugetele publice ale statelor membre ale Uniunii Europene de miliarde de euro în fiecare an. De asemenea, evaziunea subminează repartizarea echitabilă a sarcinii între contribuabili şi concurenţa loială între întreprinderi. Întreprinderile profită de complexitatea normelor fiscale şi de lipsa de cooperare între statele membre pentru a-şi transfera profiturile şi a-şi reduce impozitele.

Pachetul privind transparenţa fiscală propus miercuri are rolul de a garanta faptul că statele membre deţin informaţiile de care au nevoie pentru a-şi proteja bazele de impozitare şi pentru a lupta în mod eficace împotriva întreprinderilor care încearcă să evite să-şi plătească partea lor de impozit.

‘Nu mai putem tolera întreprinderile care evită să-şi plătească impozitele şi regimurile care le permit acest lucru. Trebuie să restabilim legătura dintre locul în care întreprinderile îşi obţin profiturile şi locul în care sunt impozitate. Pentru a realiza acest lucru, statele membre trebuie să dea dovadă de deschidere şi să colaboreze’, a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

Componenta principală a pachetului privind transparenţa propus astăzi este o propunere legislativă menită să îmbunătăţească cooperarea între statele membre în ceea ce priveşte deciziile fiscale transfrontaliere şi să marcheze începutul unei noi ere caracterizate de transparenţă. Statele membre vor fi obligate să facă schimb de informaţii în mod automat în ceea ce priveşte deciziile fiscale. Comisia propune stabilirea unui calendar strict: la fiecare trei luni, autorităţile fiscale naţionale vor fi obligate să trimită un scurt raport tuturor celorlalte state membre cu privire la toate deciziile fiscale transfrontaliere pe care le-au emis. Ulterior, statele membre vor putea sa solicite mai multe detalii cu privire la o anumită decizie.

Pachetul de măsuri propus miercuri cuprinde, de asemenea, o comunicare care prezintă o serie de alte iniţiative menite să ducă la progrese în ceea ce priveşte agenda privind transparenţa fiscală în UE. Acestea sunt: evaluarea posibilei introduceri de noi cerinţe privind transparenţa pentru companiile multinaţionale; revizuirea Codului de conduita în domeniul impozitării întreprinderilor; cuantificarea amplorii fraudei şi evaziunii fiscale; abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii.

Cele două propuneri legislative din acest pachet vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare. Comisia speră că statele membre se vor pune de acord asupra propunerii privind deciziile fiscale până la sfârşitul anului 2015, astfel încât aceasta să poată intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, Comisia Europeană va prezenta, până în vara acestui an, un plan de acţiune privind impozitarea întreprinderilor. Acest al doilea plan de acţiune se va concentra asupra măsurilor necesare pentru ca impozitarea întreprinderilor să devină mai eficientă şi mai echitabilă în cadrul pieţei unice. Măsurile includ relansarea bazei fiscale consolidate comune a societăţilor şi idei pentru integrarea noilor acţiuni OCDE/G20 de combatere a erodării bazei de impozitare şi a transferului profiturilor la nivelul UE.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...