Ce-a ştiut Merkel despre afacerea NSA?

O comisie parlamentară încearcă să afle ce s-a ştiut la nivel înalt în Germania despre monitorizările americane. Atâta doar că organismul parlamentar creat pentru controlul serviciilor secrete are mâinile legate.
Economica.net - joi, 18 iul. 2013, 06:47
Ce-a ştiut Merkel despre afacerea NSA?

Au fost sau nu serviciile secrete germane informate cu privire la acţiunile de interceptare şi monitorizare ale americanilor? Câte tentative de atentate au fost dejucate în Germania cu ajutorul informaţiilor furnizate de NSA? Acestea sunt doar două din numeroasele întrebări la care încearcă să răspundă o comisie parlamentară de specialitate, la Berlin.

În faţa acestui for s-a prezentat şi ministrul german al Internelor, Hans-Peter Friedrich, care a fost chestionat în legătură cu recenta sa călătorie în Statele Unite. Friedrich s-a aflat la Washington tocmai pentru a solicita informaţii despre programul de monitorizare a cetăţenilor germani. Opoziţia însă a deplâns faptul că ministrul nu a obţinut rezultate, ba chiar a manifestat o făţişă susţinere a programului operat de NSA, informeaza Deutsche Welle.

Declaraţiile făcute de Friedrich în faţa aşa-numitei „Comisii pentru serviciile secrete” din Bundestag nu sunt cunoscute şi nici nu vor fi făcute publice. Activitatea comisiei este de aceea de control a serviciilor secrete, respectiv BND, MAD (serviciul de contrainformaţii al armatei) sau Serviciul Federal de Protecţia Constituţiei.

Cei 11 membri ai forului, provenind din toate partidele politice cu reprezentare în Parlament au datoria, ca aleşi ai poporului, să monitorizeze activităţile serviciilor secrete şi a relaţiilor dintre acestea şi guvernul federal. Nici unul dintre aceşti parlamentari nu are însă voie să transmită mai departe, colegilor sau presei, informaţiile relevate în cadrul comisiei.

„Putem să cerem informaţii suplimentare, documente spre verificare, ba chiar să interpelăm anumite persoane din guvern”, a declarat, pentru DW, Hans-Christian Ströbele, membru în comisie. „Însă numai dacă guvernul federal ne oferă informaţiile necesare”, a adăugat parlamentarul ecologist.

Wolfgang Nešković, fost membru al comisiei a criticat neputinţa de care dă dovadă aceasta, de vreme ce nu poate obliga nici guvernul, nici serviciile secrete, să ofere informaţiile necesare. Din acest motiv, spune Nešković, activitatea acestui for parlamentar este, practic, blocată. „Este ca şi cum, controlorul din tren nu solicită prezentarea biletelor spre verificare, ci se mulţumeşte doar cu asigurările verbale date de călători că au bilet valabil”.

Hans-Christian Ströbele nu este nici el mulţumit cu abordarea guvernamentală şi cere ca însăşi Angela Merkel să dea explicaţii în faţa comisiei. „Să vină personal în Bundestag şi să spună ce ştia şi ce ştie, adică ce i-am întrebat până acum doar pe miniştrii ei”, a spus Ströbele. În opinia lui, „Merkel, care este şefa cancelariei de la Berlin, iar cancelaria „şefa” serviciilor secrete, ar trebui să ştie mai multe decât a admis până acum despre monitorizarea făcută de NSA în detrimentul cetăţenilor germani”.

Conform informaţiilor apărute în presa germană, de-a lungul timpului, serviciile secrete germane (BND) au cerut în repetate rânduri informaţii stocate de NSA cu privire la cetăţenii germani răpiţi. Întrebarea care se pune este, aşadar: De unde ştia BND-ul că există aceste date şi cum de n-a ştiut guvernul german?

Steffen Bockhahn, membru în comisia de control din partea Partidului Stângii este convins că „doamna Merkel se va comporta ca şi cum nu ştia nimic”. „Faptul că am primit atât de multe date de la americani şi britanici ştie şi cancelaria şi ar trebui să ştie şi cancelara însăşi”, a mai spus Bockhahn.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...