1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

CE a trimis accidental date confidenţiale la 13 mari bănci, într-o investigaţie antitrust

Comisia Europeană (CE) a trimis din greşeală date confidenţiale către 13 dintre cele mai mari bănci din lume, între care JP Morgan şi Goldman Sachs, într-o investigaţie antitrust în domeniul instrumentelor derivate, relatează Bloomberg.

01 oct, 2013 | Mediafax

CE a explicat că informaţii confidenţiale au fost lăsate în mod accidental în documente, de către firme de avocatură care reprezentau băncile investigate. După descoperirea acestui fapt, băncile care au primit informaţiile au fost solicitate să le distrugă fără să le parcurgă.

"Accesul la informaţii a fost făcut posibil de erori comise de unii membri ai departamentelor IT ale unor firme de avocatură, care reprezintă companiile investigate", a spus Antoine Colombani, purtător de cuvânt al comisarului antitrust Joaquin Almunia. El a adăugat că CE îşi declină orice responsabilitate legată de faptul că proprietarii documentelor folosesc software nepotrivit la redactarea unor informaţii confidenţiale.

Investigaţia, referitoare la asigurările pentru riscurile de neplată (CDS-Credit Default Swap), care include HSBC şi Deutsche Bank, este una dintre anchetele prioritare efectuate de UE, alături de de cea privind manipularea dobânzii interbancare Libor.

Comisia a acuzat în iulie băncile, compania Markit Group şi International Swaps & Derivatives Association (ISDA), într-o opinie motivată, că au colaborat pentru a împiedica Deutsche Boerse şi Chicago Mercantile Exchange să intre pe piaţa CDS-urilor, în periaoda 2006-2009.

Executivul UE suspectează că băncile care "controlează" ISDA şi Markit au cerut acestora să împiedice cele două burse că obţină licenţe pentru date şi indici, astfel încât afacerile cu instrumente derivate să rămână pe piaţa over-the-counter.

Intrarea pe piaţă a Deutsche Boerse şi Chicago Mercantile Exchange ar fi redus veniturile băncilor din activităţile de intermediere pe piaţa over-the-counter.

UE a anunţat investigaţia în 29 aprilie 2011, zi în care angajaţii băncilor britanice Barclays, HSBC şi Royal Bank of Scotland (RBS) erau liberi pentru celebrarea nunţii prinţului Wiliam cu Catherine Middleton.

CE mai investighează băncile europene Credit Suisse Group, BNP Paribas şi UBS, alături de băncile americane Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America şi Bear Stearns, cumpărată de JP Morgan în 2008.

Oficialii tuturor acestor bănci, ca şi cei ai ISDA au refuzat să comenteze. Reprezentanţii Markit nu au fost disponibili.

Trimiterea unei opinii motivate în iulie a fost o surpriză, întrucât băncile urmau să răspundă unei solicitări de informaţii din partea UE, care avea ca termen limită luna octombrie, au declarat patru persoane apropiate situaţiei.

O altă sursă a spus că pe lângă scurgerile de informaţii confidenţiale, declaraţia de obiecţii a CE conţinea şi erori, precum o listă incorectă de nume de companii în board-ul ISDA.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO