CE ar fi propus companiilor europene să umple, pe cheltuială proprie, depozitele ucrainene de gaze – presă

Comisia Europeană încearcă să rezolve problema tranzitului de gaze prin Ucraina propunând marilor consumatori europeni să cumpere pe propria cheltuială gaze şi să le pompeze în depozitele subterane ucrainene, pentru a asigura un tranzit de gaze fără probleme la iarnă, relatează vineri agenţia de presă RIA Novosti, citând cotidianul economic rus Kommersant.
Economica.net - vin, 16 mai 2014, 08:03
CE ar fi propus companiilor europene să umple, pe cheltuială proprie, depozitele ucrainene de gaze - presă

Până acum, de completarea rezervelor de gaze în depozite se ocupa Ucraina, dar în prezent ea refuză să plătească până şi consumul curent, scrie agenţia rusă de presă.

Kievul nu are pur şi simplu mijloacele necesare de a achiziţiona un minim suplimentar de opt miliarde de metri cubi de gaze naturale, care ar costa în jur de 4 miliarde de dolari la preţul actual.

În cadrul unor consultări informale, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a avertizat directori de companii energetice că ar trebui, prin eforturi proprii, să completeze rezervele de gaze în Ucraina, pentru a asigura un tranzit fiabil la iarnă, deoarece Kievul nu poate să facă acest lucru din lipsă de fonduri, scrie Kommersant, citând surse proprii.

La rândul lor, companiile energetice solicitate au cerut Comisiei Europene garanţii politice că gazele nu vor dispărea apoi din depozitele ucrainene, iar dreptul lor de proprietate va fi respectat.

Bruxellesul nu a putut oferi însă astfel de asigurări. Unii experţi consideră că, în condiţiile în care Kievul nu poate în mod curent să-şi achite consumul de gaze, consumatorii de gaze europeni vor trebui inevitabil să-şi asume riscuri cu privire la fiabilitatea tranzitului de hidrocarburi prin Ucraina.

‘Această poziţie (a CE- n. red.) nu a suscitat entuziasm’, a spus sursa ziarului economic rus.

La negocierile cu Gunther Oettinger, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, ar fi confirmat că doar jumătate din cele 9 miliarde de metri cubi de gaze din depozitele ucrainene aparţine societăţii publice Naftogaz, restul fiind în proprietatea companiei Ostchem, a oligarhului Dmitri Firtaş, un apropiat al clanului preşedintelui demis Viktor Ianukovici. Firtaş a fost arestat în martie în Austria în cadrul unei anchete a FBI, pentru corupţie şi formarea unei organizaţii criminale.

O serie de experţi intervievaţi de ziarul menţionat au declarat că oamenii de afaceri încep să înţeleagă că rezolvarea problemei gazelor legat de Ucraina nu poate fi în întregime atribuită politicienilor.

Dar, în pofida acestui fapt, companiile energetice din Europa nu intenţionează să ia vreo măsură concretă în următoarea luni. ‘Toţi aşteaptă rezultatele alegerilor prezidenţiale în Ucraina, alegerile în Europa şi schimbarea componenţei Comisiei Europene’, citează Kommersant una din sursele sale, potrivit căreia ‘nimeni nu este dispus să piardă bani’.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană dă asigurări Slovaciei că va putea renunța fără sacrificii la importurile de gaze naturale din Rusia
Comisia Europeană dă asigurări Slovaciei că va putea renunța fără sacrificii la importurile de gaze naturale din Rusia
Comisia Europeană va face eforturi pentru a răspunde la îngrijorările ridicate de Slovacia faţă de planul UE de a elimina importurile de gaze naturale din Rusia, se precizează într-o......
DEER a finalizat lucrările la un proiect de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice în județul Galați, în care a investit peste 12 milioane de lei
DEER a finalizat lucrările la un proiect de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice în județul ...
Distribuție Energie Electrică Romania, Sucursala Galați, a finalizat lucrarea de investiții ”Modernizare stații 110 ...
Viitorul industriei prelucrătoare în România, modelat de tehnologiile avansate
Viitorul industriei prelucrătoare în România, modelat de tehnologiile avansate
Industria prelucrătoare reprezintă un pilon al economiei românești cu o contribuție semnificativă la Produsul Intern ...
China trece rapid la vehiculele electrice, Europa avansează într-un ritm mai lent. România rămâne în urmă, iar programul „Rabla” este blocat
China trece rapid la vehiculele electrice, Europa avansează într-un ritm mai lent. România rămâne în urmă, iar programul ...
„Revoluția vehiculelor electrice” este în plină desfășurare, flotele crescând în întreaga lume, dar drumul de ...