Ce au făcut sindicatele în 2013. Retrospectivă

Modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011, în scopul deblocării negocierilor colective, majorarea salariului minim şi crearea de noi locuri de muncă au reprezentat principalele direcţii de acţiune ale Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel Alfa' în 2013, potrivit unei sinteze Agerpres.
Economica.net - mie, 25 dec. 2013, 10:47
Ce au făcut sindicatele în 2013. Retrospectivă

Anul 2013 a fost însă şi unul al protestelor organizate de federaţiile membre ale CNS ‘Cartel Alfa’, mai ales în scopul păstrării locurilor de muncă, împotriva creşterii preţului la gaze sau împotriva privatizării CFR Marfă.

Acţiunile de stradă au debutat pe 4 aprilie, cu un protest al FSS Metarom faţă de lichidarea întreprinderilor metalurgice, în faţa sediul Guvernului. De asemenea, pe 9 aprilie a avut loc un protest, la Guvern, al sindicaliştilor de la Oltchim. Pe 15 aprilie a fost organizat un protest, la sediul Executivului, al Federaţiei Solidaritatea Metal, pentru modificarea legii dialogului social şi recunoaşterea grupei I de muncă.

În aceeaşi lună, respectiv pe 24 aprilie, a avut loc un protest, la sediul Guvernului, al Federaţiei Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă, pentru modificarea reglementărilor privind certificatele verzi, care riscă să determine închiderea întreprinderilor. Alte revendicări au vizat modificarea legii dialogului social şi recunoaşterea grupei I de muncă.

De asemenea, în intervalul 15 – 19 iunie au fost organizate proteste ale Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă împotriva privatizării CFR Marfă, iar pe 19 iunie a avut loc, în Piaţa Victoriei, protestul federaţiilor din industrie faţă de creşterea preţului la gaze, măsură care se poate solda cu închiderea unor întreprinderi.

Demersurile revendicative ale federaţiilor membre ‘Cartel Alfa’ au continuat pe 13 august, cu organizarea unui protest, în Capitală, al sindicaliştilor din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), faţă de reducerea abuzivă a salariilor. 

Pentru modificarea Legii dialogului social, ‘Cartel Alfa’ a organizat, în a doua parte a anului, respectiv între 1 octombrie – 18 decembrie, o acţiune de protest de lungă durată, prin pichetarea sediului Guvernului în fiecare săptămână, în ziua şedinţei de Guvern, dar şi prin convocarea de pichete la nivelul prefecturilor de judeţ.

În urma declanşării acţiunilor de protest, în data de 9 octombrie a fost convocat Consiliul Naţional Tripartit (CNT) de Dialog Social, centrat pe patru mari probleme: modificarea Legii dialogului social, politica privind salariul minim, politica de ocupare şi reforma Sănătăţii.

Potrivit conducerii ‘Cartel Alfa’, discuţiile din cadrul CNT nu au avut nicio finalitate.

‘În ciuda presiunii partenerilor sociali, întâlnirile pe probleme punctuale – care ar fi trebuit să urmeze după şedinţa CNT, pentru a concretiza o serie de măsuri – nu au mai fost convocate de ministerele de resort’, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS ‘Cartel Alfa’.

CNS ‘Cartel Alfa’ a înaintat, în 2013, şi un proiect de modificare a Legii pensiilor către Ministerul Muncii, privind reglementarea condiţiilor speciale de muncă. De asemenea, s-a urmărit avizarea pozitivă în Consiliul Economic şi Social (CES) a propunerii privind scăderea vârstei de pensionare la femei cu un an, pentru fiecare copil născut. 

Pe parcursul acestui an, confederaţia sindicală a mai organizat, la Palatul Parlamentului, o masă rotundă cu tema ‘Impactul privind reformele legislaţiei muncii din 2010-2011’, la care au participat reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE), Băncii Mondiale, Organizaţiei Mondiale a Muncii (OIM), alături de ministrul Muncii, ministrul pentru Dialog social, reprezentanţii confederaţiilor patronale şi sindicale. 

De asemenea, tot în 2013, a fost lansat proiectul ‘Creşterea conştientizării publice în Europa privind politicile FMI şi Băncii Mondiale, privind datoria publică a statelor sărace, în parteneriat cu Jubilee Debt Capaign UK’

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...