Ce bariere va sparge cursul leului şi ce ar putea face BNR

Leul s-ar putea aprecia în această lună şi în vară, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET, dar nu atât de mult încât BNR să devină nemulţumită de contribuţia cursului la competitivitatea exporturilor. Românii din străinătate vor trimite bani acasă de Sărbători, deşi mai puţini ca altădată. În plus, banii „fierbinţi” ar putea vizita mai des pieţele emergente, deci inclusiv piaţa românească, dat fiind că setea speculatorilor de randamente nu este potolită de de marile pieţe financiare.
Adrian N. Ionescu - lun, 14 apr. 2014, 21:07
Ce bariere va sparge cursul leului şi ce ar putea face BNR

„În căutarea de randamente mai bune (cele pe pieţele europene fiind aproape zero), fluxurile de intrare de euro ar putea stimula apreciarea leului”, estimează Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET. De asemeni, mai târziu, într-o variantă optimistă, „banii trimişi acasă de românii de peste hotare ar putea încuraja aprecierea leului, până spre pragul de 4,42 pentru un euro”, a mai spus analistul.

Pragul de 4,42 lei / euro este crucial pentru o eventuală apreciere mai pronunţată a monedei naţionale, dar această variantă pare improbabilă. Dimpotrivă, volatilitatea ridicată a pieţelor în a doua parte a anului ar putea  determina deprecierea leului, presiunea împingând moneda naţională peste 4,5 lei / euro.

Pragurile de 4,4 şi respectiv 4,6 lei / euro par să fie extremele improbabile ale acestui an, mai ales dacă nu sunt depăşite cele menţinonate mai sus. „Doar o escaladare a conflictului în Ucraina ar putea deteriora încrederea în monedele din regiune şi triimite leul dincolo de 4,6”, potrivit lui Claudiu Cazacu.

„Atâta timp cât contextul geopolitic regional nu se înfierbântă, euro ar putea continua să se tranzacţioneze în intervalul 4.45 – 4.5 lei”, estimează analiştii de la Erste Group Research într-un raport de luni dimineaţa.

Tot ei mai precizează: „Recenta consolidare uşoară a leului a fost realizată în contextul unor volume subţiri, cu o contribuție destul de limitată a investitorilor străini”. Ceea ce ar trebui să nu înspire prea multă încredere în aprecierea monedei naţionale.

Credem că banca centrală nu doreşte un leu puternic, ci va încerca să păstreze competitivitatea economiei locale. Dacă vor apărea presiuni în acest sens, BNR ar putea interveni în piață, pentru a stabili un prag, dar şi pentru a-și completa rezervele valutare, care au fost în declin în ultimele luni”, spune un raport de luni dimineaţă al Erste Group Research.

Analiza tehnică  identifică, pe termen scurt, testarea unor suporturi în favoarea deprecierii leului la 4,48 – 4,45 – 4,44, potrivit unui raport al lui Dan Rusu, de la casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

Analiştii tehnici fac estimări statistice şi grafice în funcţie de preţurile anterioare, mai mici sau mai mari, la care s-au asumat poziţii semnificative în piaţă, şi la care aceasta s-ar putea întoarce, sau de randamentele probabile, care ar putea duce la creşteri.

„Moneda naţională a continuat seria de aprecieri în faţa celorlalte valute, iar în raport cu euro a ajuns la nivelul nostru cheie, 4,45 lei  / euro. De acest nivel depinde scenariul preferat, favorabil leului pe termen mediu / lung”, scrie Dan Rusu în raportul său.

Şi analistul clujean vede, tehnic, pe aprecierea leului sub 4,44.

„O scădere a cursului sub acest nivel (4,44 lei / euro, n.r.) ar însemna că tendinţa de apreciere a monedei naţionale se poate extinde până la 4,42, chiar 4,39 în lunile urmatoare. Aşteptăm, prin urmare, reacţia preţurilor la aceste niveluri”, conchide Dan Rusu.

Fundamental

Banca centrală ar putea menține nemodificată dobânda cheie până la finele acestui an, „dar nu eliminăm încă posibilitatea unor reduceri ale rezervei minime obligatorii (RMO) , având în vedere că economia va continua să crească sub potențial în acest an”, scrie Erste Gruop Research într-un raport apărut vineri.

Reducerea RMN păstrate de bănci, în lei sau valută la BNR, dă drumul la mai mulţi lei sau la o cantitate mai mare de valută pe piaţă, determinând deprecierea leului sau a valutelor respective.

Analiştii Erste cred că „procesul de reducere a rezervelor va fi unul intermitent, iar ultima decizie de politică monetară de la sfârșitul lunii martie poate fi văzută ca o evaluare intermediară, de către banca centrală, a rezultatelor relaxării politicii monetare de până acum”.

Reacția pieței a fost de a păstra un curs EUR/RON nemodificat, tranzacționând la 4,4560, după publicarea datelor privind inflația.

AVERTISMENT

Estimările analitice nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.
Responsabilitatea deciziilor de investiţii sau a tranzacţiilor valutare este exclusiv a celor care le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi să aibă acces online la datele proprii din Registrul general de evidenţă a......
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că deocamdată nu se discută ...
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul ...