Ce costuri economice are tăierea internetului, o formă de represiune folosită din ce în ce mai des în statele autoritare

Întreruperile deliberate ale internetului în întreaga lume costă economia globală miliarde de dolari în fiecare an. În întreaga lume, închiderea internetului a devenit o tactică a regimurilor autoritare, iar costurile sunt politice, economice și umanitare. De exemplu, închiderea internetului în Rusia a cauzat un cost economic de 1,21 miliarde de dolari de la invazia Ucrainei, pe 24 februarie. În ciuda faptului că închiderile au durat doar câteva săptămâni (543 de ore până pe 22 martie), numărul mare de persoane afectate (113 milioane) a cauzat prețul ridicat.
Lidia Neagu - Dum, 27 mart. 2022, 12:50
Ce costuri economice are tăierea internetului, o formă de represiune folosită din ce în ce mai des în statele autoritare

Prin restricționarea mai întâi și apoi blocarea accesului la site-urile de socializare și la posturile de știri, Rusia a provocat cele mai costisitoare închideri de internet din 2022 până în prezent, conform companiei de tehnologie Top 10 VPN, un grup de cercetare a confidențialității și securității digitale din Marea Britanie. Lista nu include locuri precum China și Coreea de Nord, unde guvernul controlează sau restricționează strict internetul.

Închiderile pot varia de la întreruperi globale ale internetului până la blocarea platformelor de socializare sau reducerea severă a vitezei internetului până la rețeaua 2G care permite doar apeluri vocale și trimiterea de SMS-uri, se arată în raport.

Compania are un instrument de urmărire a întreruperilor de internet care măsoară consecințele financiare în timp real, în timp ce rapoartele anuale oferă date și analize istorice.

Acest tip de întrerupere deliberată a internetului reprezintă cenzura în forma sa cea mai extremă. Aceste întreruperi ale internetului nu numai că încalcă drepturile digitale ale cetățenilor, dar sunt și acte de auto-vătămare economică.

Întreruperi de internet: impactul economic în perioada 2019-2022

Potrivit raportului, începând cu anul 2019 au avut loc 260 de opriri majore ale internetului în 46 de țări, cu un cost total de 19,49 miliarde de dolari.

În 2022 au avut loc 13 întreruperi ale internetului în 8 țări și au costat 1,98 miliarde de dolari până în prezent.

Durata totală în 2022 până în prezent a întreruperilor deliberate ale internetului în întreaga lume este de 7.072 de ore.

Rusia este cea mai afectată națiune până în prezent (1,21 miliarde de dolari), urmată de Kazahstan și Myanmar.

Costul estimat al restricționării internetului plasează Rusia înaintea Kazahstanului, aflat pe locul al doilea în clasament în 2022 până în prezent, unde echivalentul a 430 de milioane de dolari a fost pierdut în timpul închiderilor care au urmat protestelor violente privind prețurile la combustibili din luna ianuarie a acestui an.

Myanmar este țara care a închis internetul pentru cea mai lungă perioadă de timp în 2022 până în prezent: Aproape 3.800 de ore. Închiderile sunt direcționate – în principal către statul Chin din vestul țării, la granița cu Bangladesh – și, prin urmare, nu au fost evaluate ca fiind atât de costisitoare.

Nigeria a ridicat interdicția de acces la Twitter la începutul anului, dar tot a afectat peste 100 de milioane de persoane în ianuarie și a adunat un cost economic de 83 de milioane de dolari. Etiopia a avut, de asemenea, întreruperi lungi de aproape 2.000 de ore în acest an. Din nou, deoarece autoritățile au vizat regiunea Tigray, afectată de războiul civil, au fost afectate mai puține persoane, iar costurile au rămas în jurul a 30 de milioane de dolari.

În 2021 au avut loc 50 de întreruperi ale internetului în 21 de țări au costat 5,45 miliarde de dolari.
30.179 de ore a fost durata totală a întreruperilor deliberate ale internetului, cu 11% mai mult decât în anul precedent.
Myanmar: cea mai afectată națiune până în prezent (2,8 miliarde de dolari), urmată de Nigeria și India.

În 2020 au avut loc 93 de întreruperi ale internetului în 21 de țări, cu un cost total de 4,01 miliarde de dolari.
Durata totală a fost de 27.165 de ore, cu 42% mai mult decât în anul precedent.
India: cea mai afectată națiune în 2020 (2,8 miliarde de dolari), urmată de Belarus și Yemen.

În 2019 au fost 122 de întreruperi ale internetului în 21 de țări, care au costat 8,05 miliarde de dolari.
Durata totală a întreruperilor deliberate ale internetului a fost de 19.149 de ore.
Irak a fost în acel an cea mai afectată națiune în 2019 (2,3 miliarde de dolari), urmată de Sudan și India.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Oamenii care lucrează în serviciile de meteorologie din România au de astăzi la dispoziţie cele mai performante echipamente finanţate din fonduri europene, a declarat, luni, ministrul Mediului,......
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit ...
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...