Ce date vrei să fie înscrise pe cardul tău de sănătate? Întrebările la care vei răspunde obligatoriu

În 2013, asiguraţii care au peste 18 ani vor primi carduri electronice de sănătate. Ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medic. ECONOMICA.NET îţi prezintă lista întrebărilor pe care medicul de familie ţi le va adresa când îţi va înmâna cardul de sănătate şi la care vei răspunde obligatoriu, în scris, într-un document ca cel pe care îl găseşti mai jos.
Cristina Şomănescu - mie, 02 ian. 2013, 08:58
Ce date vrei să fie înscrise pe cardul tău de sănătate? Întrebările la care vei răspunde obligatoriu

Cardul naţional de sănătate are inscripţionat pe faţă numele şi prenumele asiguratului, un cod unic de identificare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, numărul cardului şi data expirării.
Valabilitatea cardurilor de sănătate e de cinci ani.

După ce vei primi cardul de sănătate, e obligatoriu ca de fiecare dată când mergi la un medic din sistemul public de sănătate să prezinţi cardul. În caz contrar, nu poţi primi servicii medicale plătite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale, bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi a celor prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizării evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, serviciilor de planificare familială, adică tot ce este cuprins în pachetul minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-Cadru.

CNAS recomandă să ai permanent la tine cardul naţional de sănătate, recomandare justificată mai ales pentru cazuri de urgenţă medicală.

De la cine vei primi cardul

Pacienţii vor primi cardul de sănătate de la medicul lor de familie. Legislaţia prevede că fiecare medic de familie să preia de la Casa judeţeană de asigurări de sănătate, când va fi programat, lotul de carduri aferent listei sale de asiguraţi şi să-l distribuie pacienţilor, pe parcursul a trei luni. După această perioadă, cardurile sunt aduse la Casa judeţeană de asigurări de sănătate, unde sunt păstrate până când asiguraţii le vor solicita.

Trebuie să alegi un cod pin pentru cardul tău de sănătate ca să îl poţi folosi

Îndată ce vei primi cardul de sănătate de la medicul de familie trebuie să personalizezi pinul de acces format din patru cifre. Acest cod ţi se va cere de fiecare dată când vei solicita şi primi servicii medicale.

Ce date medicale pot fi înscrise pe cardul tău de sănătate

Trebuie să ştii că doar medicul tău de familie are dreptul şi poate să inscripţioneze cipul de pe card cu date medicale despre tine. Aceste date vizează grupa sanguină şi Rh-ul, bolile cu risc vital şi cele cronice de care suferi dar şi dacă eşti de acord să devii donator de organe.
Medicul va inscripţiona toate sau o parte din aceste date, doar în urma exprimării explicite, în scris a acordului tău sau, după caz, al aparţinătorului legal sau al împuternicitului legal.

Iată la ce întrebări trebuie să răspunzi când vei primi cardul de sănătate

ECONOMICA.NET îţi prezintă în continuare întrebările exact aşa cum sunt formulate în documentul care însoţeşte cardul naţional de sănătate.

Vă rugăm să vă exprimaţi acordul sau dezacordul inscripţionării datelor medicale prin bifarea casetelor corespunzătoare de mai jos:
• Grupa sanguină şi Rh-ul DA □ NU □
• Bolile cu risc vital de care suferiţi DA □ NU □
• Bolile cronice de care suferiţi DA □ NU □
• Sunteţi sau doriţi să deveniţi donator de organe ? DA □ NU □

Semnătura posesorului de card       Semnătura şi parafa medicului de familie
Data
……/ …../…..

De asemenea, poţi solicita medicului de familie să inscripţioneze pe cipul cardului tău de sănătate datele de contact a două persoane care pot furniza informaţii despre starea ta de sănătate, despre bolile de care suferi, medicaţia pe care o iei, şi aşa mai departe. Concret, informaţiile care pot fi inscripţionate pe card despre cele două persoane sunt numele, prenumele lor şi numerele lor de telefon. Aceste informaţii pot face diferenţa în caz de urgenţă medicală.
Din aceleaşi raţiuni medicale, pe cipul cardului vor mai fi inscripţionate şi numele şi prenumele medicului tău de familie şi un număr de telefon de contact al acestuia.

Mai trebuie să ştii că îţi vei da acordul pentru inscripţionarea datelor antemenţionate doar după ce ai fost informat corect şi accesibil de medic în ceea ce priveşte diagnosticele, datele medicale sau alte date care vrei să fie înscrise pe cipul cardului.

E dreptul tău să refuzi ca toate aceste date sau o parte din ele să fie inscripţionate pe cardul tău de sănătate.
Dar trebuie să ştii că în situaţiile de urgenţe medico-chirurgicale, lipsa inscripţionării pe card a unor date medicale vitale îţi poate periclita viaţa.

Odată exprimat în scris acordul privind inscripţionarea informaţiilor pe card, aceste date vor putea fi actualizate de către medicul de familie, de fiecare dată când îl vizitezi.

Găseşti aici documentul pe care îl vei semna după ce ai răspuns la întrebările antemenţionate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vânzările de automobile hibride le-au depăşit pe cele pe motorină pe piaţa europeană în trimestrul al treilea
Vânzările de automobile hibride le-au depăşit pe cele pe motorină pe piaţa europeană în trimestrul al treilea
Înmatriculările de autoturisme hibride au reprezentat 20,7% din piaţa auto totală a Uniunii Europene în trimestrul al ...
Renault: Sandero, cel mai vândut model și Duster, cel mai vândut SUV din Europa în trimestrul 3
Renault: Sandero, cel mai vândut model și Duster, cel mai vândut SUV din Europa în trimestrul 3
Grupul Renault și-a prezentat astăzi rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al lui 2021. În acest context, ...
Black Friday 2021: Flanco a demarat astăzi campania Black Friday. Reducerile sunt de până la 80%
Black Friday 2021: Flanco a demarat astăzi campania Black Friday. Reducerile sunt de până la 80%
Retailerul electroIT Flanco, numărul doi pe piața de profil după cifra de afaceri, a dat astăzi, 22 octombrie, startul ...