CE: Deficitul bugetar al României va creşte în 2015 dacă Guvernul nu modifică politica fiscală

Deficitul bugetar al României va scădea până la 2,1% din PIB în acest an, de la 2,2% din PIB în 2013, însă în 2015 procesul de consolidare fiscală se va inversa urmând ca deficitul bugetar să crească până la 2,8% din PIB, potrivit previziunilor de toamnă publicate marţi de Comisia Europeană.
Economica.net - mar, 04 nov. 2014, 13:22
CE: Deficitul bugetar al României va creşte în 2015 dacă Guvernul nu modifică politica fiscală

‘Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, plecând de la ipoteza că Guvernul nu va modifica politica fiscală… Prognoza include impactul pe întregul an al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care va conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015. De asemenea, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pe construcţiile speciale va avea un impact negativ asupra veniturilor estimat la 0,1% din PIB’, se arată în raportul Comisiei Europene.

Pentru 2016 Executivul comunitar prognozează că deficitul bugetar al României va scădea până la 2,5% din PIB pe măsură ce veniturile se vor îmbunătăţi în linie cu perspectivele de creştere, plecând din nou de la ipoteza că Guvernul nu va modifica politica fiscală.

De asemenea, datoria guvernamentală a României ar urma să crească de la 37,9% din PIB în 2013 până la 41,1% din PIB în 2015, estimează Comisia Europeană.

Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate la 2% şi respectiv 2,4%, faţă de 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, cum prognozase în mai Executivul comunitar.

Creşterea PIB-ului României ar urma să se redreseze după o diminuare în 2014 cauzată de reducerea investiţiilor. Inflaţia va creşte uşor, după o scădere accentuată în 2014, estimează Comisia Europeană.

Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o creştere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...