CE: Este de aşteptat reflectarea conflictului de la CSM în raportul MCV

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că e de aşteptat ca problema conflictului de la CSM să fie reflectată în raportul MCV care va fi prezentat până la sfârşitul acestei luni.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 10:48
CE: Este de aşteptat reflectarea conflictului de la CSM în raportul MCV

„Suntem la curent cu problema de la CSM, dar nu pot comenta asupra unor subiecte punctuale. Cred că e de aşteptat ca această problemă să fie acoperită de raportul MCV”, a spus Mark Gray.

El a adăugat că raportul se va concentra mai mult asupra progreselor făcute în ultimele şase luni în domeniul justiţiei, dar şi asupra îndeplinirii celor 11 angajamente politice asumate de premierul Victor Ponta şi menţionate în precedentul raport din 18 iulie 2012.

„Procedura nominalizării procurorului general şi al procurorului-şef al DNA va fi de asemenea menţionată în raport. Nu vom comenta asupra numelor înaintate, ci procedura”, a spus Gray.

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat luni, printr-un comunicat, că procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale, iar soluţia pentru depăşirea crizei fără precedent declanşată de alegeri este demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală, ales şef CSM

Potrivit standardelor internaţionale, preşedintele unui Consiliu judiciar ar trebui să fie judecător, în considerarea garanţiilor absolute de independenţă pe care le are, afirmă Secţia pentru judecători a CSM, care invocă Avizului nr. 10 (2007) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), au arătat judecătorii din CSM.

Procurorul Oana Schmidt Hăineală, desemnată preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, că nu este o opţiune demisia sa din funcţie, aşa cum a cerut majoritatea membrilor Secţiei de judecători a CSM, neexistând niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.

„Nu există absolut niciun motiv pentru care eu să-mi dau demisia. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Fac un apel către colegii membri Secţiei de judecători să conştientizeze care este rolul lor în Consiliu şi rolul fiecărui membru al Consiliului şi anume acela de a lua decizii pentru sistemul judiciar, este acela de a participa la şedinţele de plen şi secţie şi de a rezolva problemele curente ale justiţiei”, a declarat presei Hăineală.

De asemenea, Hăineală a fost marţi într-o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu oficiali din Secretariatul General al Comisiei Europene, discuţiile vizând MCV.

Mark Gray declara în 10 ianuarie că trimiterea în această perioadă a unei misiuni de experţi la Bucureşti pentru pregătirea raportului MCV nu mai este în planurile Comisiei Europene, el adăugând că documentul va fi publicat până la sfârşitul acestei luni.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că raportul MCV privind justiţia română va fi publicat în 30 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...