CE:Expedierea deşeurilor, mai strictă. 25% din deşeurile UE contravin reglementărilor internaţionale

Comisia Europeană (CE) propune o legislaţie mai strictă privind controalele naţionale ale expedierilor de deşeuri, estimându-se că aproximativ 25 la sută din expedierile din UE către ţările în curs de dezvoltare din Africa şi Asia contravin reglementărilor internaţionale, se arată într-un comunicat.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 15:32
CE:Expedierea deşeurilor, mai strictă. 25% din deşeurile UE contravin reglementărilor internaţionale

CE a propus o legislaţie mai strictă privind controalele naţionale ale expedierilor de deşeuri, pentru a se asigura că toate statele membre au niveluri similare de verificare a conformităţii.

„Se estimează că aproximativ 25 la sută din expedierile de deşeuri trimise din UE către ţările în curs de dezvoltare din Africa şi Asia contravin reglementărilor internaţionale. Odată ajunse la destinaţie, aceste deşeuri sunt adesea aruncate sau gestionate necorespunzător, ceea ce provoacă efecte negative grave asupra sănătăţii umane şi a mediului”, se arată în comunicatul remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat că este timpul pentru controale mai stricte în toate statele membre, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a împiedica exportatorii necinstiţi să profite de sistem.

„Propunerea de astăzi va contribui la reducerea gestionării necorespunzătoare a deşeurilor, garantând că deşeurile periculoase sunt tratate în mod corespunzător şi că resursele valoroase sunt refolosite”, a mai spus Potočnik, citat în comunicat.

CE precizează că unele state membre au sisteme de control riguroase şi eficiente, care vizează fie expedierile ilegale de deşeuri în porturi, fie din amplasamentele producătorilor de deşeuri şi ale colectorilor, însă alte state sunt în urmă, lucru care îi determină pe exportatorii de deşeuri ilegale să îşi exporte deşeurile din statele membre cu cele mai indulgente controale (port hopping).

„Iniţiativa de astăzi propune controale bazate pe risc şi care să fie efectuate în mod regulat de statele membre, cu un grad mai mare de cooperare între autorităţi şi o formare mai bună a inspectorilor. Acest lucru va ajuta autorităţile să se concentreze pe rutele, intervalele de timp şi vehiculele care sunt cel mai frecvent implicate în expedierile ilegale. O mai mare concentrare asupra punctelor de colectare şi a instalaţiilor de depozitare va permite, de asemenea, efectuarea controalelor într-un stadiu iniţial. Prin prevenirea exporturilor ilegale de deşeuri în amonte, se va reduce presiunea asupra punctelor normale de ieşire. Planificarea controalelor va ajuta, de asemenea, autorităţile să îşi consolideze capacitatea de a efectua controale eficiente”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Iniţiatorii acestei propuneri susţin că verificările la faţa locului vor face posibilă obţnerea dovezilor cu privire la legalitatea unei expedieri de deşuri de la persoana responsabilă pentru expediere, care să demonstreze, de exemplu, că deşurile transportate sunt destinate gestionării corespunzătoare din punct de vedere ecologic într-o ţară teră.

„Controalele eficiente vor aduce economii ş beneficii economice directe pentru statele membre şi industrie, întrucât costurile de decontaminare şi repatriere vor fi evitate. Controalele ar putea, de asemenea, preveni pierderea unor materii prime valoroase conţinute de deşeuri, cum ar fi minerale preţioase precum cobaltul şi indiul în deşeurile electronice, care vor fi disponibile pentru reciclare şi pentru reintrarea pe piaţă. Acest lucru va duce, în cele din urmă, la optimizarea proceselor de tratare a deşeurilor, la o sortare şi la tehnici de reciclare mai bune şi va oferi un acces îmbunătăţit la materii prime de înaltă calitate”, concluzionează CE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Autostrada Sebeș – Turda: S-a deschis lotul 2. Se circulă pe toți cei 70 de kilometri ai A10 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți, 30 noiembrie, că s-a deschis circulația ...