Ce îi așteaptă pe români în 2021? Doar FMI și Guvernul mai văd revenirea economiei în „V”. Banca Austriei: ” Corecția fiscală e iminentă!”

Fondul Monetar Internațional (FMI) pare singurul organism tot atât de optimist ca autoritățile din România în ceea ce privește evoluția Produsului Intern Brut (PIB) în 2021. Vechiul partener al Guvernelor României vede o creștere economică de 4,6% pentru acest an, chiar mai mare decât cele 4,5 procente pe care va fi construit Bugetul, în timp ce toate celelalte surse de luat în seamă merg pe un avans al PIB de cel mult 3,3%, o revenire lentă și atingerea nivelui de creștere de perioada anterioară pandemiei abia undeva pe parcursul lui 2022. Altfel spus, sunt șanse mari ca promisa revenire în "V" să capete o altă formă.
Economica.net - mie, 06 ian. 2021, 19:24
Ce îi așteaptă pe români în 2021? Doar FMI și Guvernul mai văd revenirea economiei în

Banca Centrală a Austriei vede o creștere de doar 3,3% a PIB, în 2021, în linie cu prognozele BERD, Comisiei Europene(CE) și Băncii Mondiale(BM) și arată, într-o analiză recentă, că revenirea va fi lentă, cu atingerea nivelului de creștere din primul trimestru al lui 2020 (perioada premergătoare pandemiei de COVID-19) abia undeva pe parcursul anului 2022.

În opinia economiștilor austrieci „o corecție fiscală este iminentă”, iar acest lucru poate fi tradus în doar trei feluri: creșteri de taxe, reduceri de cheltuieli (tăieri de salarii ori concedieri) sau ambele variante.

„Revenirea va fi graduală în România, în condițiile în care starea de incertitudine va menține la un nivel scăzut sentimentul de încredere în economie, iar o corecție fiscală este iminentă”, notează sursa citată.  

Totuși, analiștii austrieci consideră că România va fi singura țară care va marca plusuri importante în ceea ce privește formarea brută de capital fix (achiziții de bunuri și servicii ce urmează să fie folosite pe termen lung), ca urmare a unei mai bune absorbții a fondurilor europene. Banca Austriei spune, de asemenea, că schemele de garantare gândite de statul român vor avea un impact pozitiv asupra economiei, dar și că 2021 va marca o revenire a marilor exportatori din zona auto.

Majoritatea instituțiilor din afara României văd situația în aceleași nuanțe, excluzând practic posibilitatea unei reveniri rapide, așa cum estimează Guvernul. BERD consideră că economia va crește cu cel mult 3% anul acesta, Comisia Europeană vede 3,3%, în timp ce Banca Mondială merge pe 3,5%. În ceea ce privește finalul lui 2020, toate instituțiile se pun de acord, cu o scădere între 4,8% și 5%.

 

Ce spune prognoza oficială despre motoarele creșterii?


Guvernul crede că industria va trage PIB în 2021, cu o creștere de 6,8%, după căderea de peste 9% din 2020. O creștere de peste 6% este așteptată și în agricultură, grav afectată de secetă în 2020 și în scădere cu peste 20%.

Construcţiile, pe de altă parte, ar urma să încetinească galopul din 2019 şi 2020 şi să crească în 2021 cu 6,2%, după un plus de 17% în 2019 şi de 9% în 2020.

Pe partea de utilizare a PIB, guvernul se aşteaptă ca principala componentă a PIB, consumul, să crească cu 4,3%, după o scădere de 2% în 2020.

Pe partea de investiţii, Prognoza estimează o creştere de 7% în 2021, după ce în 2020 formarea brută de capital fix (investiţiile) au crescut cu 2,8%.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...