Ce îi așteaptă pe români în 2021? Doar FMI și Guvernul mai văd revenirea economiei în „V”. Banca Austriei: ” Corecția fiscală e iminentă!”

Fondul Monetar Internațional (FMI) pare singurul organism tot atât de optimist ca autoritățile din România în ceea ce privește evoluția Produsului Intern Brut (PIB) în 2021. Vechiul partener al Guvernelor României vede o creștere economică de 4,6% pentru acest an, chiar mai mare decât cele 4,5 procente pe care va fi construit Bugetul, în timp ce toate celelalte surse de luat în seamă merg pe un avans al PIB de cel mult 3,3%, o revenire lentă și atingerea nivelui de creștere de perioada anterioară pandemiei abia undeva pe parcursul lui 2022. Altfel spus, sunt șanse mari ca promisa revenire în "V" să capete o altă formă.
Economica.net - mie, 06 ian. 2021, 19:24
Ce îi așteaptă pe români în 2021? Doar FMI și Guvernul mai văd revenirea economiei în

Banca Centrală a Austriei vede o creștere de doar 3,3% a PIB, în 2021, în linie cu prognozele BERD, Comisiei Europene(CE) și Băncii Mondiale(BM) și arată, într-o analiză recentă, că revenirea va fi lentă, cu atingerea nivelului de creștere din primul trimestru al lui 2020 (perioada premergătoare pandemiei de COVID-19) abia undeva pe parcursul anului 2022.

În opinia economiștilor austrieci „o corecție fiscală este iminentă”, iar acest lucru poate fi tradus în doar trei feluri: creșteri de taxe, reduceri de cheltuieli (tăieri de salarii ori concedieri) sau ambele variante.

„Revenirea va fi graduală în România, în condițiile în care starea de incertitudine va menține la un nivel scăzut sentimentul de încredere în economie, iar o corecție fiscală este iminentă”, notează sursa citată.  

Totuși, analiștii austrieci consideră că România va fi singura țară care va marca plusuri importante în ceea ce privește formarea brută de capital fix (achiziții de bunuri și servicii ce urmează să fie folosite pe termen lung), ca urmare a unei mai bune absorbții a fondurilor europene. Banca Austriei spune, de asemenea, că schemele de garantare gândite de statul român vor avea un impact pozitiv asupra economiei, dar și că 2021 va marca o revenire a marilor exportatori din zona auto.

Majoritatea instituțiilor din afara României văd situația în aceleași nuanțe, excluzând practic posibilitatea unei reveniri rapide, așa cum estimează Guvernul. BERD consideră că economia va crește cu cel mult 3% anul acesta, Comisia Europeană vede 3,3%, în timp ce Banca Mondială merge pe 3,5%. În ceea ce privește finalul lui 2020, toate instituțiile se pun de acord, cu o scădere între 4,8% și 5%.

 

Ce spune prognoza oficială despre motoarele creșterii?


Guvernul crede că industria va trage PIB în 2021, cu o creștere de 6,8%, după căderea de peste 9% din 2020. O creștere de peste 6% este așteptată și în agricultură, grav afectată de secetă în 2020 și în scădere cu peste 20%.

Construcţiile, pe de altă parte, ar urma să încetinească galopul din 2019 şi 2020 şi să crească în 2021 cu 6,2%, după un plus de 17% în 2019 şi de 9% în 2020.

Pe partea de utilizare a PIB, guvernul se aşteaptă ca principala componentă a PIB, consumul, să crească cu 4,3%, după o scădere de 2% în 2020.

Pe partea de investiţii, Prognoza estimează o creştere de 7% în 2021, după ce în 2020 formarea brută de capital fix (investiţiile) au crescut cu 2,8%.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand a amendat firma omului de afaceri Mohammad Murad pentru construcția proiectului rezidențial Onix
Clotilde Armand a amendat firma omului de afaceri Mohammad Murad pentru construcția proiectului rezidențial Onix
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunțat pe Facebook că dezvoltatorul Onix Residence a primit trei amenzi în valoare de 60.000 de lei pentru nerespectarea autorizației de construcție.......
Ministerul Finanţelor a împrumutat 967 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 967 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 967 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de ...
Ghinea: Va fi asigurat prin PNRR un fond de capital de risc pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro
Ghinea: Va fi asigurat prin PNRR un fond de capital de risc pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro
Componenta de instrumente financiare şi granturi pentru mediul privat este una dintre cele mai avansate în Planul Naţional ...
Claudiu Cazacu, XTB: Factorul Musk, unul dintre cele mai serioase riscuri pentru monedele virtuale
Claudiu Cazacu, XTB: Factorul Musk, unul dintre cele mai serioase riscuri pentru monedele virtuale
După anunțul lui Elon Musk pe Twitter că Tesla nu va mai accepta plata în Bitcoin pentru automobile, piața criptomonedelor ...