CE impune taxe retroactive la importurile unor produse din oţel provenite din China şi Rusia

Comisia Europeană (CE) a impus definitiv taxe anti-dumping pentru platbandele de oţel laminate la rece provenite din China şi Rusia, transmite DPA.
Economica.net - joi, 04 aug. 2016, 11:09
CE impune taxe retroactive la importurile unor produse din oţel provenite din China şi Rusia

Taxele sunt valabile pe o perioadă de cinci ani şi pentru prima dată vor fi aplicate retroactiv, la importurile înregistrate în cele două luni care au precedat adoptarea de măsuri provizorii, în 12 februarie 2016, a anunţat joi forul comunitar.

Taxele se aplică platbandelor de oţel laminate la rece, care sunt folosite în industria auto, în construcţii şi pentru fabricarea containerelor de transport pe mare.

Taxele variază între 19,7% şi 22,1% pentru companiile chineze şi între 18,7% şi 36,1% pentru firmele ruseşti, în creştere faţă de taxele anti-dumping provizorii pentru platbandele de oţel laminate la rece provenite din China şi Rusia, anunţate de CE în 12 februarie 2016.

Scopul este restabilirea unor condiţii echitabile de concurenţă între UE şi producătorii străini, pe fondul supracapacităţii de producţie din industria globală a oţelului, a informat Comisia Europeană.

În mai 2015, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra importurilor de produse de oţel din China şi Rusia, după o plângere formulată de Asociaţia europeană a producătorilor de oţel, Eurofer.

Eurofer susţine că marja medie de dumping (cu cât este mai mare preţul normal de pe piaţă faţă de preţul la export) este de 28% în cazul producătorilor de oţel din China şi de 15-20% pentru producătorii din Rusia. Asociaţia susţine că procedura de înregistrare este justificată deoarece importatorii sunt conştienţi de politica de dumping iar de la debutul investigaţiei Comisiei în luna mai, importurile au crescut.

Uniunea Europeană este al doilea mare producător mondial de oţel, după China, cu o producţie de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producţia mondială, potrivit datelor oficiale. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost eliminate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...