Ce interdicţii a impus Rusia cu privire la importurile de carne. A intrat în război cu Uniunea Europeană

Anul acesta, Federaţia Rusă a interzis importul de carne şi produse din carne din mai multe state europene, motivând siguranţa alimentară. Situaţia a ajuns chiar pe masa Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Tendinţa de a limita pe cât posibil importurile de alimente este evidentă de mai mulţi ani, planul Rusiei fiind de a fi autosuficientă. 
Alina Stanciu - mie, 02 iul. 2014, 21:15
Ce interdicţii a impus Rusia cu privire la importurile de carne. A intrat în război cu Uniunea Europeană

Un raport realizat de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) arată că Federaţia Rusă a interzis importurile din carne şi preparate din carne din mai multe state, motivând probleme ale acestor ţări referitoare la siguranţa animală. 

Astfel, în aprilie, a interzis importurile de vită din Austria, dar şi tranzitul de carne preparată originară din Polonia şi Lituania.Totodată, Rusia a impus anul acesta restricţii la porcii vii care au tranzitat Ucraina, Lituania şi Polonia. 
Cu Germania, ţară unde s-a descoperit un caz de  atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) încă din ianuarie 2014, Rusia a întrerupt relaţiile comerciale cu carne încă din 2013. Mai precis, din 4 februarie 2014 a intrat în vigoare o prevedere a Autorităţii Sanitar Veterinară din Rusia prin care se interziceau importurile de porc, vită şi pui, pe motiv că Rusia nu este mulţumită de felul în care acţionează autorităţile sanitar veterinare din Germania.

Citeşte şi 

Război economic cu ruşii: Cazul de boala vacii nebune e public de luna trecută

Dispută la WTO

De altfel, Rusia a dat la începutul acestui an o lovitură dură statelor membre, pentru că a închis piaţa de porci, carne de porc şi preparate din carne de porc din UE. Statele membre s-au vâzut astfel fără o piaţă de desfacere care absorbea 25% din toate exporturile UE pe acest segment. Rusia şi-a motivat atunci decizia prin apariţia a patru cazuri de febra africană porcină (ASF) descoperite la porci mistreţi la graniţele Lituaniei şi Poloniei cu Belarus, iar cazul a ajuns pe masa decidenţilor de la Organizaţia Mondială a Comerţului. 

Aceasta întrucât, la cererea UE, cele două părţi s-au reunit pe 30 aprilie şi 1 mai, dar nu au ajuns la nicio înţelegere. „Restricţiile impuse de Rusia la importurile de carne de porc din UE sunt în mod evident disproporţionate, discriminatorii şi nu se bazează pe date ştiinţifice. Întrucât decizia Rusiei contravine regulilor comerciale internaţionale, Europa nu are de ales decât să ceară respectarea legilor la WTO”, a declarat  Comisarul European responsabil de probleme comerciale,  Karel De Gucht, citat de aspectediplomatice.ro.

Vor să fie autosuficienţi

Rusia a limitat treptat comerţul de produse agro alimentare cu UE şi nu numai promovând o politică agricolă de natură să transforme Rusia într-un stat autosuficient din punct de vedere al alimentelor de bază. Şi au şi reuşit în mari proporţii. Din datele USDA, anul trecut Rusia producea 98,4% din necesarul de grâne, 92,9% din necesarul de zahăr şi 97,5% din necesarul de cartofi.

Amintim că Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia, Rosselkhoznadzor,  a publicat luni seară interdicţia ca Rusia să importe bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de ‘encefalopatie spongiformă bovină’ (ESB). În replică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară din România a susţinut faptul că Rusia nu importă carne de la noi, dar a recunoscut că am avut un caz izolat, atipic de ESB şi că nu există niciun pericol pentru sănătatea umană. 

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...