CE investighează contractele dintre Hidroelectrica şi ALRO Slatina

Comisia Europeană a anunţat miercuri că investighează contractele pentru furnizarea energiei electrice dintre Hidroelectrica şi producătorul de aluminiu ALRO Slatina şi aşteaptă comentarii de la părţile interesate, informează Platts.com.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 05:18
CE investighează contractele dintre Hidroelectrica şi ALRO Slatina

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

În ianuarie 2011, Comisia Europeană a demarat o ancheta ex officio referitoare la potenţialul ajutor de stat oferit prin intermediul contractului pe termen lung pentru furnizarea de energie electrică negociat direct între Hidroelectrica şi ALRO Slatina. Contractul a fost încheiat in 2005 şi modificat succesiv până în 2010.

Contractul din 2005 dintre ALRO Slatina şi Hidroelectrica era încheiat pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an până în 2013 la un preţ foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica, preţ care urma să fie indexat periodic. Sistemul iniţial prin care se indexa preţul a fost modificat de două ori. La 1 ianuarie 2007, când Romania a intrat în UE, preţul a fost indexat pe baza unei formule bazate pe costurile de producţie ale Hidroelectrica, iar din 2010, preţul a fost indexat pe baza unei formule bazate pe cotaţiile aluminiului la London Metal Exchange (bursa de metale din Londra).

Luna trecută, ALRO a anunţat că a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an până în 2018. Cele două părţi au acceptat o formulă pentru preţul energiei electrice, bazată pe o serie de factori, inclusiv cotaţiile aluminiului la London Metal Exchange, dar şi preţul pe piaţa energiei din România.

‘România şi potenţialul beneficiar al ajutorului de stat ALRO argumentează, în esenţă, că acel contract din 2005 nu a necesitat ajutor de stat şi modificările succesive ale formulei pentru preţul energiei electrice nu reprezintă o modificare substanţială a contractului din 2005. Pe baza informaţiilor furnizate până acum de România şi potenţialul beneficiar de ajutor de stat ALRO, Comisia consideră că există indicii că acel contract din 2005 ar putea implica un ajutor de stat în perioada când a fost finalizat iar modificările formulei pentru preţul energiei electrice ar fi putut fi schimbate substanţial de contractul din 2005’, susţine Comisia Europeană.

Citeste si: Ce ofereau cei mai mari băieţi deştepţi pentru a-şi prelungi contractele cu Hidroelectrica

Instituţia adaugă: ‘Ţinând cont că Hidroelectrica este deţinută majoritar de stat şi potenţialul ajutor de stat va fi asociat cu o pierdere de profit pentru Hidroelectrica, măsurile vor reclama resursele statului. ALRO (şi posibil alţi membri ai grupului ALRO din România) par să fi câştigat un avantaj necuvenit, sub forma furnizării energiei la un preţ sub cel obţinut în condiţii normale de pe piaţă’.

Comisia Europeană a anunţat, în aprilie, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică.

Scopul acestor acţiuni ale Hidroelectrica ar fi fost de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, încălcând astfel normele UE în domeniul ajutoarelor de stat.

Concret, executivul comunitar doreşte să verifice dacă Hidroelectrica a subvenţionat indirect clienţii vânzându-le acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei, în condiţiile în care există indicii că statul român ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date.

ALRO Slatina este cel mai mare consumator industrial de energie electrica din România, iar Hidroelectrica este al doilea cel mai ieftin producător de energie electrică din România. Statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, deţine o participaţie de 80,06% in cadrul Hidroelectrica, restul de 19,94% fiind deţinut de fondul de investiţii Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...