Ce ofereau cei mai mari băieţi deştepţi pentru a-şi prelungi contractele cu Hidroelectrica

Alpiq şi Energy Holding au avut oferte considerate de neacceptat pentru Hidroelectrica pe care le puteţi vedea mai jos. Contractul cu Alpiq a fost, deja, denunţat. Cu Energy Holding încă se poartă negocieri.
Florin Cojocaru - vin, 20 iul. 2012, 14:42
Ce ofereau cei mai mari băieţi deştepţi pentru a-şi prelungi contractele cu Hidroelectrica

Ultima ofertă pe care Alpiq o înaintase reprezentanţilor Hidroelectrica prevedea un preţ de 140 de lei/MWh pentru energia deja consumată în prima jumătate a acestui an, 180 de lei pentru trimestrul 3 şi 185 de lei pentru trimestrul 4, potrivit unui document ajuns în posesia ECONOMICA.NET. Din 2013 şi până în 2018, preţul ar urma să fie calculat printr-o formulă care să adune 185 de lei la raportul dintre preţul mediu PZU(preţul zilei următoare de pe bursă) din trimestrul 4 2012 şi preţul mediu PZU din trimestrul 1 2013. Oferta nu este acceptabilă pentru Hidroelectrica, au spus surse apropiate negocierilor.

Hidroelectrica a denunţat, azi, cele două contracte pe care le avea cu Alpiq

Ultima ofertă înaintată de Energy Holding prevede două variante de preţ, ambele pentru perioada 2013-2017. EH nu vrea să niciun leu în plus în acest an. O primă variantă este de 178 de lei/MWh cu plata anticipată la începutul fiecărei luni contractuale iar a doua variantă este de 185 de lei/MWh cu plata la sfârşitul fiecărei luni, “la un termen agreat în comun”.

Energy Holding mai oferă o diminuare cu 10% a cantităţilor totale contractate, o scădere  cu doi ani a duratei contractelor  – de la 2019 la 2017 şi “posibilitatea unei reduceri de 10% a cantităţilor orare contractate în condiţii de hidraulicitate redusă”.

Nici oferta EH nu este considerată acceptabilă pentru că prevede preţuri prea mici în contract şi o durată a înţelegerii prea mare.

Alpiq şi EH erau, până în prezent, cei mai mari „băieţi deştepţi” după cantiţile de energie contractate de la Hidroelectrica. Primul avea o cantitate anuală de 2,9 TWh iar al doilea de 2,5 TWh. Ambele firme plăteau acelaşi preţ de 130 de lei/MWh.

 

Reprezentanţii Hidroelectrică au purtat negocieri cu toate firmele care aveau contracte bilaterale. Patru contracte au fost, deja, denunţate

Te-ar mai putea interesa și
ASUS ExpertBook B1 B1400: un laptop croit pentru afaceri ambiţioase
ASUS ExpertBook B1 B1400: un laptop croit pentru afaceri ambiţioase
O afacere bună este acea afacere care poate răspunde rapid și eficient provocărilor care apar la tot pasul. ASUS consideră că laptopul este ultimul lucru despre care trebuie să îți faci......
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa şi China – şeful Vitol
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide ...
Preţurile gazelor pe plan global "sunt la un nivel extrem" din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa ...
China cere firmelor din sectorul energetic majorarea producţiei pentru încălzirea locuinţelor în perioada iernii
China cere firmelor din sectorul energetic majorarea producţiei pentru încălzirea locuinţelor în perioada iernii
Administraţia naţională chineză a energiei (NEA) a anunţat că le-a cerut companiilor care livrează gaze şi cărbune ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 27.09.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 27.09.2021
Euro a scăzut uşor în această dimineaţă (ora 4.00 a.m., 27 septembrie 2021) la 4,9460 lei - 4,9470 lei, faţă de ...