Ce legi importante se schimbă din luna mai

Mai multe reguli cu impact economic major se vor schimba de la 1 mai. Bacşişul devine venit impozabil, plăţile în numerar vor fi limitate, accesul comercianţilor în pieţele agroalimentare va fi şi el restricţionat, iar serviciile medicale se vor livra doar la prezentarea cardului de sănătate.
Economica.net - Dum, 03 mai 2015, 21:05
Ce legi importante se schimbă din luna mai

Firmele vor efectua tranzacţii în numerar în limita a 5.000 lei/zi

Legea care limitează încasările şi plăţile în numerar efectuate de firme va intra in vigoare pe 9 mai. Astfel, începând cu această dată societăţile vor putea să realizeze tranzacţii în numerar doar în limitele stabilite prin noile dispoziţii. În plus, va fi aplicat un plafon şi pentru operatiunile in numerar efectuate intre persoane fizice.

Încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar plăţile în numerar către firme se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi, se menţionează în legea care se va aplica din 9 mai. Mai mult…

Vânzător în piaţă, doar cu atestat de producător

De la 1 mai, românii care cumpără din pieţele agroalimentare pot afla exact de unde provin legumele şi fructele cumpărate, dar şi informaţii despre fermier. Producătorii vor fi obligaţi să deţină un atestat de producător.

Totodată, fie că vând în pieţe sau în târguri, la bucată sau engros, producătorii agricoli persoane fizice cu atestat de producător mai trebuie să deţină şi un carnet de comercializare. Acesta se eliberează la cerere tot de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele vândute.

Potrivit Legii pieţelor, „în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare”. Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente„, se mai arată în lege. De asemenea, vânyătorii din piață vor fi obligați să taie o chitanță pentru produsele vândute. Mai mult… 

Cardul de sănătate, obligatoriu, dar imposibil de folosit

De la 1 mai, românii care au peste 18 ani vor primi servicii medicale în sistemul sanitar public, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, doar dacă prezintă cardul naţional de sănătate la furnizorul de servicii în contract cu Casa. Laboratoarele, farmaciile, spitalele vor fi în delir din cauza acestei schimbări, ne spune medicul Sandra Alexiu. Activarea cardurilor şi validarea serviciilor în SIUI sunt operaţiuni greoaie şi cronofage; cei care refuză cardul sau nu l-au primit încă nu pot primi servicii decontate de la 1 mai; mulţi medici din rural nu au nici acum internet la cabinet – iată câteva dintre cele mai mari probleme ale sistemului cardului care creează şi mai multă dezordine în sistem, cu toate că scopul său e să simplifice munca medicilor şi să elimine frauda.

Aproximativ 13,5 milioane de asiguraţi la Sănătate şi-au primit cardurile, până acum, iar în jur de 500.000 sunt aşteptaţi la medicul lor de familie sau la CAS să le ridice, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS. Mai mult…

Bacşişul va fi impozitat

În ceea ce privește bacșișul pe care îl lasă un client, Teodorovici a spus că diferența între serviciul prestat și dorința clientului pentru serviciile prestate se va bate pe bon un fiscal separat și se va impozita cu 16%. În acest sens, ministrul Finanțelor a spus că angajatorul poate păstra bacșișul.

„Suma respectivă poate să rămână la dispoziția angajatorului care poate dispune fie impozitarea ei și suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajați, pentru a-i stimula”, a spus Teodorovici.
Întrebat cum va putea fi verificată înregistrarea bacșișului pe un bon fiscal separat, Teodorovici a precizat că, „în astfel de situații, organul de control, când va constata astfel de fapte, va aplica amenda la nivelul salariatului”, însă a precizat că respectivul angajat nu poate fi forțat de inspectorii antifraudă să arate banii.

„În acest domeniu, mai ales, este imposibil să reglementezi 100 la sută ori posibilă situație (…) Salariatul când vine la locul de muncă are obligația să își înregistreze veniturile asupra sa, în registrul ținut separat de către angajator. În cazul în care sunt identificate sume asupra sa, se aplică amenda. Pot să fie și situații când aceste sume se ascund în diferite zone, ANAF nu poate să îl forțeze pe om”, a mai spus Eugen Teodorovici. Mai mult…

Te-ar mai putea interesa și
Nou lanț de magazine. Retailerul olandez Action, concurenul Pepco și TEDi, a adus primii bani pentru extinderea în România
Nou lanț de magazine. Retailerul olandez Action, concurenul Pepco și TEDi, a adus primii bani pentru extinderea în România
Retailerul olandez Action a adus primii bani în România pentru dezvoltarea unei rețele de magazine cu articole pentru casă la un preț mediu de 2,25 de euro. Olandezii vor intra în competiție......
Macron și Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina atâta timp cât este necesar și cer revenirea la pace în Orientul Mijlociu
Macron și Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina atâta timp cât este necesar și cer revenirea la pace în Orientul ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au reafirmat vineri sprijinul pentru Ucraina ...
Ucraina anunță că Rusia a lansat în această noapte un atac cu 67 de drone
Ucraina anunță că Rusia a lansat în această noapte un atac cu 67 de drone
Forţele aeriene ucrainene au anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un ...
Phenianul a lansat din nou baloane încărcate cu deșeuri spre Coreea de Sud
Phenianul a lansat din nou baloane încărcate cu deșeuri spre Coreea de Sud
Coreea de Nord a lansat alte zeci de baloane cu deşeuri către Sud, a anunţat sâmbătă armata sud-coreeană, în cea ...