Ce locuri de muncă voi distruge ca urmare a accizei de 7 cenți

Aseară am participat la o dezbatere televizată despre buget împreună cu profesorul Mircea Coșea și consilierul primului ministru Cristian Socol. În cursul discuției am auzit din nou argumentul că acciza de 7 cenți va fi folosită pentru construcția de autostrăzi, ceea ce va antrena un efect multiplicator în economie, contribuind la crearea de locuri de muncă în România. Acciza de 7 cenți va avea și un efect demultiplicator – adică va distruge locuri de muncă. Despre acest efect nu vorbește nimeni, dar el există. Deoarece acciza afectează bugetul cetățeanului – al adevăratului cetățean. Venitul disponibil al acestuia va scădea și, în consecință cheltuielile sale se vor reduce afectând industriile al căror client era până în prezent.
Bogdan Glăvan - joi, 05 dec. 2013, 14:42

Concret, impactul accizei asupra bugetului cetățeanului Bogdan Glăvan pe anul 2014 va fi de 768 lei. Și ca să lămurim din start o posibilă neînțelegere, acest impact este independent de creșterea prețului la carburant. Dacă prețul va crește cu 8%, atunci, dat fiind că eu cumpăr benzină de aproape 800 lei lunar, voi cheltui (anual) în plus cât am spus. Dacă prețul la pompă nu va crește (deoarece prețul petrolului mondial se va reduce și va compensa acciza), atunci înseamnă că voi pierde aceeași sumă datorită faptului că acciza mă împiedică să economisesc bani cumpărând benzină mai ieftină (așa cum s-ar fi întâmplat fără acciză). Deci, orice se va întâmpla, din bugetul cetățeanului Bogdan Glăvan se vor transfera către bugetul de stat 768 lei.

Voi fi nevoit să îmi reduc cheltuielile în mod corespunzător. M-am și gândit de unde o să tai în 2014 și am ajuns la următoarele variante:

1. Nu voi mai cumpăra în primăvară anvelope noi. Cele cu care este încălțată acum mașina s-au cam uzat dar mai merg. N-am făcut pană niciodată deoarece am schimbat cauciucurile din timp, poate prea devreme. Dar acum nu îmi mai permit asta, deci producătorii de anvelope m-au pierdut de client – din partea mea sunt liberi să concedieze pe cine vor.

2. Nu voi mai merge la spălătorie cu mașina așa des. Lasă că o spală ploaia. Și o să o mai spăl eu când plec din București (se întâmplă des, de-asta cheltui așa mulți bani pe benzină). Deci spălătoria auto m-a pierdut de client – din partea mea este liberă să concedieze pe cine vrea.

3. Am câteva piese de schimbat la mașină, dar cred că le voi schimba pe rând, că nu mai am bani să le schimb pe toate anul viitor; deci fabricile de piese auto m-au pierdut de client – din partea mea sunt libere să concedieze pe cine vor.

4. Mă gândeam să îmi cumpăr un costum de ski nou iarna asta, doar îmi place să merge des la munte, dar trebuie să fiu econom și să renunț la această dorință. Asta este, fabrica de îmbrăcăminte m-a pierdut de client – din partea mea este liberă să concedieze pe cine vrea.

5. Am obiceiul să iau iau masa destul de des în oraș, cheltuind în medie de fiecare dată vreo 50 de lei. Gata, trebuie să reduc 15 ieșiri la restaurant și să mănânc mai mult mâncare preparată în gospodărie. Restaurantele m-au pierdut de client – din partea mea sunt libere să concedieze pe cine vor.

6. Că veni vorba, îmi place să beau un pahar de vin seara, drept care cumpăr destul de des vin românesc. Dar acum v-a trebui să cumpăr… stați să calculez… uau! – vreo 20 de sticle mai puțin. Asta este, Dinescu m-a pierdut de client – din partea mea nu are decât să-și lase moșia în paragină.

7. Vara îmi place să mă duc pe litoral, nu doar în timpul concediului ca majoritatea oamenilor, ci și în diverse weekenduri sau când prind 2 zile libere. Se pare că va trebui să renunț la două astfel de ieșiri vara viitoare, asta este, îmi pare rău pentru hotelul la care trăgeam, dar m-a pierdut de client – din partea mea este liber să concedieze pe cine vrea.

Mă opresc aici, am 7 variante. O să văd de unde o să tai exact: de la producătorii de anvelope, piese auto, textile, de la furnizorii de servicii turistice, restaurante, de la fermieri sau de la micul comerciant. Asta-i viața, dacă vrem să construim autostrăzi atunci trebuie să facem sacrificii, nu?

 

Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane, București

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...