Top cinci câştigători din retail: Scăderi pe linie ale marjelor de profit pentru marile lanţuri de magazine

Ca şi în anii trecuţi, marjele nete ale profiturilor în cazul marilor lanţuri de retail nu au depăşit cu mult pragul de cinci procente, în 2014. Cel mai profitabil lanţ este şi cel mai mare, adică retailerul german Kaufland. În general, marja de profit a scăzut anul trecut în comparaţie cu 2013.
Alina Stanciu - mie, 10 iun. 2015, 21:04
Top cinci câştigători din retail: Scăderi pe linie ale marjelor de profit pentru marile lanţuri de magazine

Într-o perioadă în care, urmare a reducerii TVA la alimente şi a disputelor referitoare la corectitudinea politicilor de preţ ale marilor lanţuri de magazine, opinia publică este atentă la activitatea econimică a magazinelor, ECONOMICA.NET a realizat un clasament al celor mai profitabile companii din comerţul alimentar autohton. Calculul a fost realizat pe baza cifrelor de afaceri nete aferente anului 2014 şi a profiturilor nete din aceeaşi perioadă, aşa cum reies din bilanţurile companiilor, publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Calculul vizează marja netă a profitului, adică raportul dintre profitul net şi cifra de afaceri.

Kaufland, numărul unu la cifra de afaceri şi profit 

Astfel, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, cea mai mare marjă de profit a avut-o în 2014, ca şi în 2013, retailerul german Kaufland. Cel mai mare comerciant de alimente din România, cu afaceri de peste 7,9 miliarde de lei, a raportat pentru anul trecut o marjă netă de 5,1%, faţă de 4,5% în 2013. În 2014, compania a inaugurat 13 noi unităţi, ducând reţeaua la 103 hipermarketuri. Investiţiile sunt estimate la peste 100 de milioane de euro.

Kaufland a înregistrat anul trecut o creştere de 10% a cifrei de afaceri, dar şi o majorare a profitului net de 23,7%, până la 409,7 milioane de lei.

Urmează  retailerul francez Carrefour,  cu o marjă de 2,6%, mai mică decât în 2013 când profitul a fost de 3,3% raportat la cifra de afaceri. Carrefour România SA, compania care operează cele 28 de hipermarketuri Carrefour,  a continuat şi anul trecut expansiunea prin inaugurarea unor unităţi în Bucureşti (Vulcan) şi Târgu Jiu. Retailerul a finalizat anul cu afaceri de 4,5 miliarde de lei (plus 6,3% faţă de 2013), ceea ce a plasat compania pe poziţia a doua în clasamentul retailerilor de alimente. Profitul net a scăzut însă cu 17,3% faţă de 2013, până la 119,2 milioane de lei. 

În schimb, Artima SA, compania care operează supermarketurile Carrefour Market, a raportat anul trecut o pierdere de 2,7 milioane de lei la o cifră de afaceri de 889,6 milioane de lei. Acum, compania operează 96 astfel de supermarketuri.

Mega Image, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, operat de grupul belgian Delhaize Group, a generat anul trecut al treilea cel mai profitabil business din retailul modern. Marja Mega Image a fost de 1,9%, în scădere faţă de 2013 (2,3%), în contextul în care cifra de afaceri a companiei a fost de 2,8 miliarde de lei, cu 20,3% mai mare decât anul anterior. În clasamentul retailerilor, Mega image se află pe poziţia a şaptea.

Mega Image este unul dintre cei mai agresivi retaileri de pe plan local, cu un ritm de creştere de aproximativ 100 de unităţi pe an (incluzând Shop&Go, brandul de magazin de proximitate al Mega Image, administrat în parteneriat cu diverşi antreprenori).   

Urmează Profi Rom Food, companie deţinută de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors. Compania a raportat în 2014 o marjă de 1,4%, faţă de 1,8% în 2013, în contextul unei politici de expansiune agresivă şi a unei creşteri a cifrei de afaceri de 26,6%, până la  1,8 miliarde de lei.

Nu în ultimul rând, retailerul cash and carry Selgros a finalizat 2014 cu o marjă a profitului de 0,5% (1,7% în 2013), raportat la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în scădere cu 8,3% faţă de anul anterior. Selgros, care operează 19 unităţi pe plan local, se situează pe poziţia a şasea în clasamentul retailerilor şi a raportat un profit net 15,2 milioane, cu 71,8% mai mic decât în 2013.

Dintre marii retaileri, au raportat pierderi Metro Cash and Carry (1,2 milioane de lei), Auchan (61,7 milioane de lei) şi România Hypermarche S.A (Cora) (25 de milioane de lei). 

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...