Top cinci câştigători din retail: Scăderi pe linie ale marjelor de profit pentru marile lanţuri de magazine

Ca şi în anii trecuţi, marjele nete ale profiturilor în cazul marilor lanţuri de retail nu au depăşit cu mult pragul de cinci procente, în 2014. Cel mai profitabil lanţ este şi cel mai mare, adică retailerul german Kaufland. În general, marja de profit a scăzut anul trecut în comparaţie cu 2013.
Alina Stanciu - mie, 10 iun. 2015, 21:04
Top cinci câştigători din retail: Scăderi pe linie ale marjelor de profit pentru marile lanţuri de magazine

Într-o perioadă în care, urmare a reducerii TVA la alimente şi a disputelor referitoare la corectitudinea politicilor de preţ ale marilor lanţuri de magazine, opinia publică este atentă la activitatea econimică a magazinelor, ECONOMICA.NET a realizat un clasament al celor mai profitabile companii din comerţul alimentar autohton. Calculul a fost realizat pe baza cifrelor de afaceri nete aferente anului 2014 şi a profiturilor nete din aceeaşi perioadă, aşa cum reies din bilanţurile companiilor, publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Calculul vizează marja netă a profitului, adică raportul dintre profitul net şi cifra de afaceri.

Kaufland, numărul unu la cifra de afaceri şi profit 

Astfel, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, cea mai mare marjă de profit a avut-o în 2014, ca şi în 2013, retailerul german Kaufland. Cel mai mare comerciant de alimente din România, cu afaceri de peste 7,9 miliarde de lei, a raportat pentru anul trecut o marjă netă de 5,1%, faţă de 4,5% în 2013. În 2014, compania a inaugurat 13 noi unităţi, ducând reţeaua la 103 hipermarketuri. Investiţiile sunt estimate la peste 100 de milioane de euro.

Kaufland a înregistrat anul trecut o creştere de 10% a cifrei de afaceri, dar şi o majorare a profitului net de 23,7%, până la 409,7 milioane de lei.

Urmează  retailerul francez Carrefour,  cu o marjă de 2,6%, mai mică decât în 2013 când profitul a fost de 3,3% raportat la cifra de afaceri. Carrefour România SA, compania care operează cele 28 de hipermarketuri Carrefour,  a continuat şi anul trecut expansiunea prin inaugurarea unor unităţi în Bucureşti (Vulcan) şi Târgu Jiu. Retailerul a finalizat anul cu afaceri de 4,5 miliarde de lei (plus 6,3% faţă de 2013), ceea ce a plasat compania pe poziţia a doua în clasamentul retailerilor de alimente. Profitul net a scăzut însă cu 17,3% faţă de 2013, până la 119,2 milioane de lei. 

În schimb, Artima SA, compania care operează supermarketurile Carrefour Market, a raportat anul trecut o pierdere de 2,7 milioane de lei la o cifră de afaceri de 889,6 milioane de lei. Acum, compania operează 96 astfel de supermarketuri.

Mega Image, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, operat de grupul belgian Delhaize Group, a generat anul trecut al treilea cel mai profitabil business din retailul modern. Marja Mega Image a fost de 1,9%, în scădere faţă de 2013 (2,3%), în contextul în care cifra de afaceri a companiei a fost de 2,8 miliarde de lei, cu 20,3% mai mare decât anul anterior. În clasamentul retailerilor, Mega image se află pe poziţia a şaptea.

Mega Image este unul dintre cei mai agresivi retaileri de pe plan local, cu un ritm de creştere de aproximativ 100 de unităţi pe an (incluzând Shop&Go, brandul de magazin de proximitate al Mega Image, administrat în parteneriat cu diverşi antreprenori).   

Urmează Profi Rom Food, companie deţinută de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors. Compania a raportat în 2014 o marjă de 1,4%, faţă de 1,8% în 2013, în contextul unei politici de expansiune agresivă şi a unei creşteri a cifrei de afaceri de 26,6%, până la  1,8 miliarde de lei.

Nu în ultimul rând, retailerul cash and carry Selgros a finalizat 2014 cu o marjă a profitului de 0,5% (1,7% în 2013), raportat la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în scădere cu 8,3% faţă de anul anterior. Selgros, care operează 19 unităţi pe plan local, se situează pe poziţia a şasea în clasamentul retailerilor şi a raportat un profit net 15,2 milioane, cu 71,8% mai mic decât în 2013.

Dintre marii retaileri, au raportat pierderi Metro Cash and Carry (1,2 milioane de lei), Auchan (61,7 milioane de lei) şi România Hypermarche S.A (Cora) (25 de milioane de lei). 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...