Ce moștenește primarul Capitalei: excedent bugetar. Care sunt principalele cheltuieli ale Primăriei Capitalei

Ultima execuție bugetară a Primăriei Capitalei arată o diferență favorabilă veniturilor față de cheltuieli. Adică un excedent bugetar. Principala cheltuială a primăriei generale a Bucureștilor sunt datoriile, iar la mică distanță este subvenția transportului în comun. Însă, cea mai mare poate deveni cea cu subvenționarea căldurii. Acum e la jumătate din cheltuială pentru transport. Dar vine iarna.
Ionut Tudorica - Dum, 27 sept. 2020, 20:24
Ce moștenește primarul Capitalei: excedent bugetar. Care sunt principalele cheltuieli ale Primăriei Capitalei

Veniturile bugetului Capitalei după primele opt luni au fost de 3,27 miliarde de lei, iar cheltuielile de 

2,5 miliarde de lei. Așadar, Capitala funcționează cu un excedent de 770 de milioane de lei potrivit execuției bugetare trimise de PMB, pe luna august, la Ministerul Finanțelor. Atenție, este vorba doar de bugetul PMB, nu și cele ale sectoarelor.

În dreptul cheltuielilor, datoria publică locală a PMB ocupă primul loc. Rambursările au fost de 555 de milioane de lei și reprezintă cea mai mare sumă cheltuită în execuția bugetară la 8 luni. Capitolul bugetar se cheamă “rambursari de credite aferente datoriei publice externe locale”.

A doua cheltuială ca mărime după primele 8 luni este cu STB. 551 de milioane a costat subvenționarea transportului în comun pentru bucureșteni, și nu numai.

A treia mare cheltuială înregistrată în bugetul primăriei este subvenția la căldură. 251,4 milioane de lei a costat subvenția căldurii până acum, anul acesta. PMB mai trece în buget o cheltuială de 100 de milioane de lei ca participație la societatea  de energie termică. Și 14 milioane de lei rambursări de datorii energia termică.

Cheltuiala aceasta este tradițional cea mai mare a Capitalei. Acum vedem doar subvențiile plătite pentru primele luni ale anului. Ele se dublează de obicei, odată cu venirea frigului din ultima parte a anului.

A patra mare cheltuială a PMB este cu despăgubirile date persoanelor fizice pe procesele cu primăria. 140 de milioane de lei au fost despăgubiri până în august. 

Top 5 cheltuieli ale primăriei este încheiat de contribuțiile autorității la instituțiile de spectacole, în general, teatre. 120 de milioane au fost transferate către instituțiile de spectacole și concerte. Aici sunt incluse teatrele, care au fost închise în perioadele de urgență și de alertă. Și nu numai ele, în general, toate manifestările culturale au fost suspendate.

Între timp, construcțiile de străzi făcute de PMB nu au prins topul cheltuielilor. cu doar 96 de milioane de lei până acum, în 2020. Ca ordin de mărime doar întreținerea spațiilor verzi gestionate de PMB a costat 59 de milioane de lei.

Altă sumă mai importantă a fost trensferul a 43,7 milioane către Poliția Locală.

Cheltuielile de personal au fost de 94 de milioane de lei, din care 1,4 milioane de lei au mers pentru vouchere de vacanță.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice....
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...