Ce moștenește primarul Capitalei: excedent bugetar. Care sunt principalele cheltuieli ale Primăriei Capitalei

Ultima execuție bugetară a Primăriei Capitalei arată o diferență favorabilă veniturilor față de cheltuieli. Adică un excedent bugetar. Principala cheltuială a primăriei generale a Bucureștilor sunt datoriile, iar la mică distanță este subvenția transportului în comun. Însă, cea mai mare poate deveni cea cu subvenționarea căldurii. Acum e la jumătate din cheltuială pentru transport. Dar vine iarna.
Ionut Tudorica - Dum, 27 sept. 2020, 20:24
Ce moștenește primarul Capitalei: excedent bugetar. Care sunt principalele cheltuieli ale Primăriei Capitalei

Veniturile bugetului Capitalei după primele opt luni au fost de 3,27 miliarde de lei, iar cheltuielile de 

2,5 miliarde de lei. Așadar, Capitala funcționează cu un excedent de 770 de milioane de lei potrivit execuției bugetare trimise de PMB, pe luna august, la Ministerul Finanțelor. Atenție, este vorba doar de bugetul PMB, nu și cele ale sectoarelor.

În dreptul cheltuielilor, datoria publică locală a PMB ocupă primul loc. Rambursările au fost de 555 de milioane de lei și reprezintă cea mai mare sumă cheltuită în execuția bugetară la 8 luni. Capitolul bugetar se cheamă “rambursari de credite aferente datoriei publice externe locale”.

A doua cheltuială ca mărime după primele 8 luni este cu STB. 551 de milioane a costat subvenționarea transportului în comun pentru bucureșteni, și nu numai.

A treia mare cheltuială înregistrată în bugetul primăriei este subvenția la căldură. 251,4 milioane de lei a costat subvenția căldurii până acum, anul acesta. PMB mai trece în buget o cheltuială de 100 de milioane de lei ca participație la societatea  de energie termică. Și 14 milioane de lei rambursări de datorii energia termică.

Cheltuiala aceasta este tradițional cea mai mare a Capitalei. Acum vedem doar subvențiile plătite pentru primele luni ale anului. Ele se dublează de obicei, odată cu venirea frigului din ultima parte a anului.

A patra mare cheltuială a PMB este cu despăgubirile date persoanelor fizice pe procesele cu primăria. 140 de milioane de lei au fost despăgubiri până în august. 

Top 5 cheltuieli ale primăriei este încheiat de contribuțiile autorității la instituțiile de spectacole, în general, teatre. 120 de milioane au fost transferate către instituțiile de spectacole și concerte. Aici sunt incluse teatrele, care au fost închise în perioadele de urgență și de alertă. Și nu numai ele, în general, toate manifestările culturale au fost suspendate.

Între timp, construcțiile de străzi făcute de PMB nu au prins topul cheltuielilor. cu doar 96 de milioane de lei până acum, în 2020. Ca ordin de mărime doar întreținerea spațiilor verzi gestionate de PMB a costat 59 de milioane de lei.

Altă sumă mai importantă a fost trensferul a 43,7 milioane către Poliția Locală.

Cheltuielile de personal au fost de 94 de milioane de lei, din care 1,4 milioane de lei au mers pentru vouchere de vacanță.

Te-ar mai putea interesa și
Piața de echilibrare, noul coșmar al furnizorilor de energie electrică din cauza prețurilor uriașe, care ar putea fi și mai mari. După ridicarea plafonării, clienții le vor simți în facturi
Piața de echilibrare, noul coșmar al furnizorilor de energie electrică din cauza prețurilor uriașe, care ar putea fi ...
Furnizorii de energie electrică au ajuns să fie afectați semnificativ de prețurile din piața de echilibrare de energie electrică și deja încep să acumuleze pierderi pentru că aceste costuri......
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Preşedintele francez Emmanuel Macron a acceptat marţi demisia guvernului premierului Gabriel Attal, după eşecul acestuia ...
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru a putea accesa plățile directe și fondurile de dezvoltare rurală
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru ...
Fermierii au obligaţia respectării interdicţiilor de a incendia miriştile şi vegetaţia pajiştilor permanente, începând ...
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea Europeană a exportat o cantitate de 788.201 de tone de grâu ...