Ce n-a spus ministrul Florin Cîțu: “V”-ul românesc are un braț mai scurt. Avem printre cele mai mici reveniri din UE

Creșterea de 5,6% este cea mai mare din ultimii 20 de ani trimestrial, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o conferință ținută sâmbătă. Ce n-a spus este că această revenire “în V” este printre cele mai mici din UE.
Ionut Tudorica - lun, 16 nov. 2020, 19:40
Ce n-a spus ministrul Florin Cîțu: “V”-ul românesc are un braț mai scurt. Avem printre cele mai mici reveniri din UE

Toate economiile europene au recuperat puternic în trimestrul al treilea ce au pierdut în al doilea din cauza perturbării activităților comerciale și de producție provocate de regulile anti-COVID impuse de state. 

De exemplu,zona euro a suferit o scădere de 11,8% în trimestrul al doilea și a avut o revenire puternică în trimestrul al treilea, de 12,6%. Toate statele au înregistrat recorduri de creșteri trimestriale anul acesta, statistica fiind influențată, de fapt, de închiderea activităților cu un trimestru înainte.  

România a avut o scădere de 12,2% a PIB în trimestrul al doilea (T2) și o creștere de 5,6% în trimestrul al treilea (T3).

“Creșterea de 5,6% este cea mai mare din ultimii 20 de ani trimestrial. (…) românii au reușit o performanță foarte bună într-o perioadă foarte, foarte dificilă. Într-o perioadă de criză, repet, evităm recesiunea tehnică, cea mai mare creștere trimestrială din ultimii 20 de ani, o performanță mult mai bună decât țări cu prestigiu, cu economii mult mai bune pe primele trei trimestre”, a spus Florin Cîțu. 

Însă ce n-a spus e că revenirea economică a României pălește prin comparație cu cele ale altor economii din UE. În fapt, este una dintre cele mai mici. Venită după o scădere mai accentuată decât în multe state în trimestrul al doilea.

Economia fanion a Uniunii, Germania, a avut o scădere de 9,8% în T2 și o creștere de 8,2% în T3.

Franța, deși a scăzut mai mult decât România în T2, cu 13,7%, revenirea a fost foarte puternică. Franța a făcut un “V” adevărat de la un trimestru la altul și a crescut în T3 cu 18,2%.

Italia, care a avut probleme de mortalitate foarte ridicate în primăvară și lockdown total, a scăzut în T2 cu 13%, însă odată cu reluarea activității a creat un plus de 16,1%.

Alte exemple din zonă. Polonia a scăzut cu doar 8,9% în T2 și a urcat cu 7,7% în T3. A depășit la dinamică Cehia, care a scăzut cu 8,7%, dar a urcat apoi cu 6,2%.

Ungaria a fost lovită mai rău decât România în al doilea trimestru și a pierdut 14,6%, dar revenirea a fost solidă, de 11,3%.

Și în acest moment istoric, tot cu Bulgaria ne comparăm. Bulgarii au printre cele mai mici reveniri din Uniune, chiar sub a noastră, cu un plus de 4,3% în T3, dar au suferit ceva mai puțin în T2, marcând o pierdere de doar 10%.

Dar am stat mult peste “apocalipsă”

Ministrul s-a plâns că România n-a fost creditată că se menține în trendul european. Și a spus că a dat peste cap estimările, lucru care s-a dovedit a fi corect.

“Un alt lucru pe care trebuie să îl menționăm este că la începutul anului se spunea că România o să aibă o scădere de -9, vă aduceți aminte acele scenarii apocaliptice (…) Cam toată lumea se îndreaptă spre scenariile pe care le-am prezentat încă din aprilie, o scădere de 4 puncte procentuale.”, a spus ministrul Florin Cîțu.

T2 vs. T3

Germania -9,8 / +8,2

România -12,2 / +5,6

Franța -13,7 / +18,2

Polonia -8,9 / +7,7

Bulgaria -10,1 / +4,3

Zona euro -11,8 / +12,6

Spania -17,8 / +16,7

Italia -13 / +16,1

Cehia -8,7 / +6,2

Ungaria -14,6 / +11,3

Te-ar mai putea interesa și
Legea bugetului de stat şi cea a asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, promulgate
Legea bugetului de stat şi cea a asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, promulgate
 Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea bugetului de stat pe anul 2021, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Şeful statului a promulgat şi legea bugetului asigurărilor...
Franciza DAbo Doner își continuă planul de extindere și deschide patru restaurante în aceeași zi, în trei orașe diferite
Franciza DAbo Doner își continuă planul de extindere și deschide patru restaurante în aceeași zi, în trei orașe diferite
DAbo Doner a anunțat luni prin intermediul unui comunicat că, într-o perioadă extrem de dificilă pentru industria HoReCa, ...
Grecia speră să redeschidă sectorul turistic în luna mai
Grecia speră să redeschidă sectorul turistic în luna mai
Grecia intenţionează să ridice restricţiile COVID-19 impuse în sectorul de retail şi să deschidă şcolile înainte ...
Firma de investiții Global Emerging Group va deveni acționar la Eurohold, compania mamă a Euroins, în schimbul unei finanțări de 31 de milioane de dolari
Firma de investiții Global Emerging Group va deveni acționar la Eurohold, compania mamă a Euroins, în schimbul unei finanțări ...
Societatea bulgară Eurohold (foto sediul central), care deține printre activele sale și firma de asigurări Euroins, a ...