Ce ne aşteaptă de Crăciun: carnea de porc se scumpeşte masiv, europenii se reorientează către opţiuni mai ieftine

Ultima perioadă a anului ar putea aduce noi scumpiri pe piața cărnii de porc, în timp ce carnea de vită și cea de pui sunt pe un trend descendent. Problema vine din China, grav afectată de pesta porcină africană.
Economica.net - Dum, 20 oct. 2019, 17:50
Ce ne aşteaptă de Crăciun: carnea de porc se scumpeşte masiv, europenii se reorientează către opţiuni mai ieftine

Pesta porcină africană a bulversat piața mondială a cărnii de porc, problema cea mai mare fiind în China care, pe de o parte a stopat exporturilor, iar pe de altă parte a început să importe masiv, arată ultima prognoză pe termen scurt realizată de Comisia Europeană. Acest lucru înseamnă creșteri exponențiale de preț pe piața Europeană unde producția a crescut cu doar 0,3% față de anul trecut, în timp ce exporturlle sunt estimate la un plus de 12%, iar consumul s-ar putea diminua cu 1,4%.

Conform datelor din primele patru luni ale anului,exporturile de porc (carcasă și viu)către China au crescut cu 37%, iar cele de carne de porc cu 60%, acest stat înghițind 43% din volumul total de carne trimis de UE peste granițele sale.De asemenea, exporturile către Vietnam s-au dublat.

„Răspândirea pestei porcine africane în China a creat un deficit de marfă pe piață ce nu poate fi acoperit nici măcat din import, pe termen scurt. Specialiștii estimează că producția Chinei ar putea scădea cu 20/35%, ceea ce înseamnă din punct de vedere valoric de până la două ori volumul comerțului mondial cu carne de porc.ASF se extinde, de asemenea, și în alte state din Asia precum Vietnam sau Cambodgia. În consecință, consumatorii vor trebui să se reorienteze către alte tipuri de carne, în special pui”, explică analiștii DG Agri.

Aceștia estimează însă că pe final de an, stocurile vor rămâne la un nivel stabil.

Prețurile la porc tot urcă din luna martie

Urmare a situației din piață, prețul cărnii de porc la poarta fermei a urcat continuu începând cu luna martie, România fiind la fel de mult afectată ca și restul statelor europene. Aceasta mai ales ca și la noi continuă să evolueze pesta porcină africană. Mai exact, conform datelor Comisiei Europene, de trei săptămâni prețul carcasei tip S (cea mai bine vândută) a fost peste nivelul de 190 de euro suta de kilograme (190,57 în săptămâna care începe cu 30 septembrie). Vorbim deja despre o creștere de 25,9% față de perioada similară a anului trecut și despre unul dintre cele mai mari prețrui din acest an. Recordul a fost stabilit în săptâna care a început cu 26 iunie, când suta de kilograme de carcasă costa 192,11 euro.

Puiul și vita sunt mai ieftine decât anul trecut

Dacă creșterea mare a prețurilor de la poarta fermei se va muta și în prețul de retail, o parte dintre consumatori se vor reorienta către pui”, estimează analiștii care mizează pe un plus de 2,3% Mai ales că acest sector se bucură de o producție cu 2,5% mai mare, în contextul unui export cu doar 3% peste nivelul anului trecut și o creștere importantă a importurilor-de 5,5%. Toate acestea se văd deja și în prețul de la poarta fermei. Carnea broiler a început anul sub media ultimilor cinci ani, dar din aprilie au crescut sub acest nivel. În România, prețul cărnii de pui a scăzut în luna septembrie cu 3,3% față de perioada similară a anulu trecut, ajungând până la 152,2 euro suta de kilograme. Este al treilea cel mai mic preț din UE, după Polonia (122,9) și Lituania (147,6 euro).

Din majorarea prețului la porc, dacă se va ajunge și la raft, ar putea profita și producătorii de carne de vită, ptrețurile la acest produs fiind și ele în scădere.

În ciuda sacrificărilor mai puțin numeroase față de 2018, anul acesta prețurile la carnea de vită sunt cu 2-7% sub cele din 2018 și sub media ultimilor trei ani la nivel european. În România, prețul a ajuns în ultima săptămână a lunii septembrie la 291,3 euro suta de kilograme, cu 4,5% mai puțin decât în săptămâna anterioară. Vita este totuși cu aproape 100 de euro mai scumpă decât porcul.

Menționăm că prețurile și trendurile despre care am menționat anterior se referă la situația de la poarta fermei. La consumator, prețul este influențat și de alți factori, cel mai important fiind politica retailerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...