Ce noutăţi aduce noul Android 9 Pie

Google a lansat oficial Android 9 Pie, cea mai recentă actualizare a sistemului de operare mobil a companiei. Lansată oficial pe 6 august, noua versiune de Android are un aspect nou, navigare diferită, mai multă inteligență artificială și baterie adaptivă, care învață modelele de utilizare ale posesorului telefonului pentru o administrare mai eficientă a resurselor.
Lidia Neagu - mar, 28 aug. 2018, 18:37
Ce noutăţi aduce noul Android 9 Pie

Cum era de aşteptat, noul sistem de operare este disponibil prima dată doar pentru telefoanele din seria Pixel, produse chiar de Google, urmând ca apoi să primească update şi utilizatorii celorlalte branduri de telefoane.

Android 9 Pie introduce un nou sistem de navigare cu o singură pictogramă în partea de jos a ecranului. Poate fi activat și dezactivat din setări. Dacă apăsaţi lung pe acest buton, va apărea Google Assistant. Aceasta este şi una dintre cele mai importante schimbări aduse de Google. Butoanele de navigare sunt înlocuite de gesturi asemănator cu iPhone X. Pentru a schimba aplicaţia sau revenirea la ecranul principal, precum şi alte operaţiuni de bază vor fi făcute acum prin glisări simple în partea de jos a ecranului.

Android Pie dispune acum de baterie adaptivă care aplică mecanisme de învăţare mecanică pentru a monitoriza comportamentul utilizatorilor cu scopul de a îmbunătăți pe mai multe căi experiența acestora. Astfel, cu ajutorul AI, telefonul va prezice aplicațiile pe care le veți utiliza în următoarele câteva ore, precum și cele pe care nu le veți folosi și va opri alocarea de resurse pentru aplicațiile rar folosite.

Funcția Slices/ „Felii” face parte din inițiativa Google de a aduce mai multă inteligență și învățare automată la interfața Android. Ideea este că funcțiile unei aplicații pot fi „deconstruite” și răspândite în alte părți ale sistemului de operare. Atunci când căutați un lucru pe care doriți să îl faceți, o aplicație poate afișa propria interfață sau buton direct în rezultatele căutării. De exemplu, în momentul în care căutați ceva în Google, cum ar fi închirierea unei mașini, pe ecran apare o „felie” cu trimitere spre o anunmită aplicație din telefon cu date despre preț sau distanță. Această funcție va fi disponibilă din toamnă.

Un nou tablou de bord (Dashboard) vă permite să vedeți cât timp ați petrecut în aplicații, precum și ce ați făcut în fiecare aplicație.

De asemenea, acum puteți să vă stabiliți limite de timp pentru utilizarea în timp a aplicaţiilor. Funcţia „Nu deranjați” poate reduce la minim impactul vizual al notificărilor și al sunetelor. Dacă întoarceţi telefonul, această funcţie va porni automat. 

De asemenea, interfanţa de multitasking va fi orizontală ca la iPhone, în loc de verticală ca până acum. 

Google a adăugat actualizări la redarea video și compresia imaginilor în Android 9 Pie, inclusiv suport pentru HDR VP9 Profile 2 și HEIF.

Google spune că a lucrat, de asemenea, la controalele de volum, astfel încât există un risc mai mic de reducere a volumului de sistem atunci când doriți doar să dezactivați sunetul pentru un videoclip.

Te-ar mai putea interesa și
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal, discriminează jucătorii pe platformele......
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă ...
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...