Ce nu știu șoferii despre reparația pe RCA. Pandele, COTAR: Asigurătorii oferă service-ului comision dublu dacă pune piese „after market”

După ce ECONOMICA.NET a anunțat în premieră că Protecția Consumatorului desfășoară controale ample la unități service din toată țara, vicepreședintele COTAR, Florin Pandele, care este și proprietarul unui grup de service-uri, vine cu detalii privind modalitatea în care se desfășoară reparațiile în baza polițelor RCA. Potrivit surei citate, multe service-uri sunt stimulate de firmele de asigurare să accepte utilizarea de piese "after market" produse în China sau Taiwan, în locul unor componente originale.
Şerban Buşcu - Dum, 21 iun. 2020, 06:01
Ce nu știu șoferii despre reparația pe RCA. Pandele, COTAR: Asigurătorii oferă service-ului comision dublu dacă pune piese

Mai precis, detaliază Pandele, comisionul de manipulare încasat de service este dublu sau chiar triplu, dacă se utilizează piese din „after market”, mai ieftine, dar de cele mai multe ori de o calitate mai proastă decât cele originale.

” Legal, în culpă sunt service-urile care acceptă să facă așa ceva, însă cel puțin moral este în primul rând vina firmelor de asigurare. Din dorința de a plăti cât mai puțin pentru reparații pun în pericol siguranța șoferilor. Service-urile mai mici, mai ales cele care sunt ținute de un contract cu asigurătorul în ceea ce privește costul orei de manoperă, nu au ce face și acceptă să folosească piese mai proaste pentru un comision mai bun, pentru a putea supraviețui. Cel mai grav este că păgubitul nu știe ce i se întâmplă”, a spus Florin Pandele, pentru ECONOMICA.NET.

ECONOMICA.NET a scris, în exclusivitate, despre faptul că Protecția Consumatorului desfășoară o amplă acțiune de control la unitățile service, însă, din informațiile noastre, verificarea tipului de piese folosite la reparațiile RCA nu a fost printre obiective.

” Ne bucurăm că autoritățile verifică calitatea reparațiilor și alte documente specifice ANPC, RAR etc. Însă în egală măsură atât ANPC cât și RAR trebuie să verifice și unele societăți de asigurări care prin contracte semnate cu service-urile auto oferă un comision dublu service-ului dacă primește piese made în Taiwan și China. Service-ul, în disperare de cauză, având și o oră de manoperă care nu poate acoperi cheltuielie, accpetă.”, a mai transmis vicepreședintele COTAR.

Piesele achiziționate de pe așa numita piață „after market” sunt, de obicei, piese care ori nu au fost acceptate de către marii producători auto pentru că nu îndeplineau toate normele de calitate ori au rămas în stocurile marilor producători de componente, care nemaiputând să le furnizeze producătorilor auto le scot la vânzare la un preț mai mic pe „after market”. Aceste componente nu sunt branduite cu marca producătorului auto și au prețuri semnificativ mai mici decât piesele originale, chiar dacă pot fi făcute în aceeași fabrică.

Amintim că anual, în România se înregistrează între 300.000 și 350.000 de dosare de daună pe RCA, adică tot atâtea mașini ajung să fie reparate în baza acestei polițe.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...