CE nu va include Irlanda de Nord în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri după criticile transmise de Londra, Dublin și Belfast

Bruxellesul a informat vineri că renunţă să includă Irlanda de Nord în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anunţat mai devreme în cursul zilei, după ce Marea Britanie a criticat criticat vehement această decizie, reproşându-i că este pe cale de a compromite acordurile încheiate în cadrul Brexitului privind insula Irlanda, transmite AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 30 ian. 2021, 07:14
CE nu va include Irlanda de Nord în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri după criticile transmise de Londra, Dublin și Belfast

„În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia se va asigura că protocolul Irlanda/Irlanda de Nord nu este afectat”, a scris executivul european într-un comunicat.

Contrar intenţiei sale iniţiale, Comisia „nu declanşează clauza de salvgardare”, ceea ce i-ar fi permis să deroge în mod excepţional de la acest protocol pentru vaccinuri.

Criticile venite din partea Marii Britanii și a Irlandei

Londra şi Dublinul şi-au exprimat vineri preocuparea după restricţiile Uniunii Europene impuse livrărilor de vaccinuri împotriva coronavirusului în Irlanda de Nord, o decizie încălcând acordul asupra acestei provincii britanice încheiat în cadrul Brexitului, notează AFP.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a exprimat vineri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „profunda sa preocupare” în ce priveşte restricţiile impuse livrărilor de vaccinuri împotriva coronavirusului, susceptibile să compromită acordurile încheiate în cadrul Brexitului privind Irlanda de Nord.

În cursul unei discuţii telefonice cu Ursula von der Leyen, Boris Johnson şi-a exprimat „profunda îngrijorare legată de repercusiunile pe care le-ar putea avea măsurile luate de UE privind exportul de vaccinuri”, a indicat purtătorul său de cuvânt.

Ministrul britanic însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernamentale, Michael Gove, i-a făcut cunoscută vicepreşedintelui Comisiei Europene Maros Sefcovic „preocuparea Regatului Unit în legătură cu absenţa unei notificări din partea UE referitoare la măsurile în legătură cu protocolul nord-irlandez”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

„El a indicat că Regatul Unit va considera cu multă atenţie următorii paşi”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, UE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzice exporturile „nelegitime”.

Un text adoptat vineri de europeni prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitul, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia „provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.

La Dublin, un purtător de cuvânt al premierului irlandez Micheal Martin a indicat că acesta „discută cu (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen pentru a-i face cunoscută îngrijorarea legată de acest subiect”, potrivit canalului RTE.

„Lucrăm cu Comisia Europeană pentru a încerca să rezolvăm această problemă şi să protejăm integritatea şi funcţionarea protocolului nord-irlandez”, a precizat pe Twitter şeful diplomaţiei de la Dublin, Simon Coveney.

Irlanda de Nord a criticat vehement decizia Bruxellesului

Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, s-a referit într-un comunicat la „un act ostil incredibil”. „Cu prima ocazie, UE a stabilit o frontieră dură între Irlanda de Nord si Republica Irlanda privind lanţul de aprovizionare cu vaccinul împotriva coronavirusului”, a adăugat ea, cerând premierului britanic Boris Johnson să intervină.

La rândul său, liderul Partidului Social-Democrat nord-irlandez (naţionalist), Colum Eastwood, a declarat că este o „eroare gravă şi disproporţionată” din partea UE.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...