Ce poate face ASF pentru a reduce preţul asigurării RCA plătite de tineri

Prima de asigurare pentru şoferii cu vârsta sub 27 de ani aproape s-a dublat în 2014 şi a ajuns la valori exorbitante comparativ cu venitul mediu din România. Problema a ajuns inclusiv în atenţia unor oficiali guvernamentali iar ASF anunţă că va lua măsuri în acest sens. ECONOMICA.NET a încercat să afle ce modificări pot fi aduse actualelor norme astfel încât preţul RCA pentru tinerii fără accidente la activ să scadă
Economica.net - lun, 12 ian. 2015, 22:03
Ce poate face ASF pentru a reduce preţul asigurării RCA plătite de tineri

Un raport asupra problemei primelor RCA percepute tinerilor de către societăţile de asigurare va fi gata până la finele lunii februarie, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară. Documentul va fi baza de la care ASF va încerca să reglementeze anomaliile apărute în piaţă. Preţul asigurării obligatorii auto a crescut pe parcursul anului 2014 cu mai bine de 100%, după cum a arătat, în premieră ECONOMICA.NET. Într-o poziţie oficială remisă publicaţiei noastre, după ce ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat că tinerii plătesc sume exagerate pentru RCA, Autoritatea anunţă că va lua măsuri în sensul uniformizării metodelor de calcul a preţului RCA utilizate se societăţile de asigurare din România.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov a arătat că tinerii plătesc tarife mult prea mari pentru RCA şi a cerut ASF să ia măsuri. „Consider că actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor”, a spus ministrul Finanţelor.

O poziţie similară a abordat şi premierul Victor Ponta, într-o postare pe Facebook.

ECONOMICA.NET a încercat să afle, după discuţii cu specialişti din piaţă, ce măsuri ar putea lua ASF în acest sens şi care ar fi efectele acestor măsuri.

Eliminarea „criteriului vârstă” la calculul RCA

Atunci când calculează preţul pentru RCA, actuarii societăţilor de asigurare iau în considerare patru criterii semnificative. Este vorba despre capacitatea cilindrică a automobilului, zona în care acesta este condus, vârsta şoferului şi istoricul de daună al acestuia. Tinerii sub 27 de ani plătesc în prezent un tarif mai mare pentru că, potrivit statisticilor, în categoria 18-27 de ani au loc mai multe accidente decât în cazul altor categorii de vârstă.

Implicit, sumele achitate de asigurători sub formă de daune sunt mai mari în cazul tinerilor iar ei încearcă să stabilească un tarif care să acopere respectivele cheltuieli. În acest context, una dintre măsurile pe care ASF le-ar putea lua, aceasta fiind şi o variantă discutată în piaţă, este eliminarea criteriului vârstei. În acest fel tinerii nu vor mai fi penalizaţi pentru simpla apartenenţă la o categorie considerată riscantă iar preţul RCA plătit de ei va fi calculat doar în funcţie de celelalte trei criterii.

Accent pe sistemul bonus-malus

O altă modificare ce ar putea conduce la o analiză mai corectă a şoferilor tineri este verificarea mai atentă a modalităţii în care asigurătorii aplică sistemul bonus-malus. Potrivit normelor în vigoare, firmele de asigurare trebuie să ia în consideraţie la calculul RCA comportamentul din trecut al şoferului.

Dacă acesta nu a avut daune în ultimul an, beneficiază de un discount (bonus) iar dacă a înregistrat una sau mai multe daune trebuie să fie penalizat (malus). Penalizările pot ajunge, în funcţie de istoricul din baza de date CEDAM, până la majorarea de trei ori a preţului pentru RCA. În realitate însă, asigurătorii penalizează doar o mică parte a şoferilor imprudenţi. După cum a mai arătat ECONOMICA.NET, din 11 şoferi care comit anual accidente, doar doi sunt penalizaţi prin preţ ceea ce face ca şoferii fără istoric de daună să plătească în plus şi pentru cei nepenalizaţi. Aceasta este, de asemenea, o zonă unde ASF ar putea interveni, în primul rând prin înăsprirea verificărilor şi în al doilea rând chiar prin modificare în sus a sancţiunilor aplicate şoferilor cu accidente.

Ca efect, fie portofoliile asigurătorilor se vor curăţa de şoferii care produc mai multe daune, fie aceştia din urmă vor plăti pentru RCA sume care să acopere eventualele daune. ” O soluţie ar putea fi şi creşterea sancţiunilor pentru cei cu daune. Preţul să crească de mai mult de trei ori, cum este în prezent. Astfel, cei care într-adevăr aduc cele mai mari pagube vor plăti la nivelul daunelor produse”, arată un specialist în asigurări.

RCA „pe persoană fizică” nu pe maşină

O a treia variantă de modificare a legislaţiei ar putea fi ” transferul” responsabilităţii de pe maşină pe şofer. Această variantă a mai fost luată în discuţie la un moment dat şi, din informaţiile ECONOMICA.NET, a intrat şi în atenţia mai multor parlamentari.

Această modificare ar presupune în primul rând lărgirea bazei de potenţiali clienţi în condiţiile în care în România sunt circa 6 milioane de carnete de conducere valide şi doar 4,5 milioane de automobile înmatriculate dar ar rezolva şi problema românilor care îşi asigură maşina îm ţară dar conduc în afara graniţelor şi care provoacă accidente ale căror costuri se situează la nivelul din ţările occidentale. Mai mult, o astfel de modificare ar conduce la o mai atentă analiză a fiecărui solicitant în parte.

Te-ar mai putea interesa și
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie......
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu ...
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault a anunțat astăzi deschiderea cataloagelor de comenzi pentru modelul Express, utilitară de dimensiuni mici cu un ...
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare ...