CE propune alocarea a 780 de milioane de euro pentru a ajuta actorii cei mai afectaţi de un Brexit dur

Comisia Europeană a propus miercuri disponibilizarea sumei de 780 de milioane de euro pentru a susţine companiile UE, lucrătorii şi statele membre cele mai afectate de un Brexit fără acord, relatează dpa. 
Economica.net - mie, 04 sept. 2019, 14:45
CE propune alocarea a 780 de milioane de euro pentru a ajuta actorii cei mai afectaţi de un Brexit dur

„Termenul limită de 31 octombrie 2019 este la numai opt săptămâni distanţă”, scrie executivul comunitar într-o comunicare publicată miercuri.

„Puţinul timp care rămâne şi situaţia politică din Marea Britanie au mărit riscul ca Marea Britanie să se retragă la această dată fără un acord”, subliniază Comisia de la Bruxelles în documentul menţionat.

Uniunea Europeană a propus adaptarea a două fonduri existente în acest sens – Fondul de solidaritate al UE, care ajută statele membre să facă faţă dezastrelor naturale, şi un fond pentru globalizare destinat angajaţilor concediaţi din cauza problemelor economice mondiale.

Din aceste fonduri ar urma să fie disponibilizate până la 780 de milioane de euro pentru a ajuta statele membre să acopere orice „povară financiară serioasă” inevitabilă provocată de un Brexit fără acord, precum şi a susţine lucrătorii care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza acestei situaţii.

Propunerea trebuie votată de statele membre UE şi de Parlamentul European.

Alte propuneri prezentate miercuri includ ajustări tehnice la măsurile de contingenţă existente în lumina deciziei de a amâna Brexitul de la data sa iniţială, din martie 2019.

Comisia Europeană a publicat, de asemenea, şi o aşa-numită „to do list” pentru a ajuta afacerile să se pregătească de un Brexit fără acord.

Executivul comunitar a prezentat şi o informare la zi privind situaţia din Irlanda, notând că se lucrează la „soluţii contingente” legate de frontiera sensibilă dintre Irlanda de Nord, provincie a Marii Britanii, şi statul Irlanda, membru al UE.

În conformitate cu regulile UE, toate bunurile care intră în Irlanda din Marea Britanie vor trebuie supuse la controale şi verificări, deşi se fac eforturi pentru a asigura faptul că acestea au loc departe de frontiera fizică.

„Este foarte clar că toate verificările şi controalele vor trebui efectuate”, a declarat un oficial UE sub protecţia anonimatului, observând că obligaţia decurge din legea UE şi din obligaţiile internaţionale care se aplică şi în cazul Marii Britanii.

„Va exista o dezorganizare. În special impactul asupra Irlandei de Nord nu ar trebui subestimat”, a mai spus oficialul citat.

Potrivit France Presse, ţările care ar urma să fie cele mai afectate de un Brexit fără acord sunt Irlanda, Germania, Olanda, Belgia, Franţa şi Danemarca.

Statele candidate la acest ajutor vor avea termen până la sfârşitul lui aprilie 2020 pentru a-l solicita.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu specific mexican
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu ...
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare în mai multe categorii, lansează Glovo Concepts ...