CE propune limitarea comisioanelor la plata cu cardul la 0,2% şi 0,3%

CE a prezentat miercuri noile norme propuse în ceea ce priveşte serviciile de plată şi comisioanele interbancare la plata cu cardul, vizând limitarea acestora la 0,2% din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit.
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 10:57
CE propune limitarea comisioanelor la plata cu cardul la 0,2% şi 0,3%

Astfel, Comisia vizează reducerea costurilor suportate de retaileri pentru plăţile cu cardul, în speranţa că economiile vor fi transferate mai departe, către consumatori, prin reducerea preţurilor la vânzarea cu amănuntul.

„Astăzi, piaţa plăţilor din UE este fragmentată şi presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-­ul UE, şi anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastră nu şi-l poate permite. Propunerea noastră va promova piaţa unică digitală prin garantarea de plăţi pe internet mai ieftine şi mai sigure, atât pentru comercianţii cu amănuntul, cât şi pentru consumatori. Modificările propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o barieră importantă între pieţele naționale ale plăţilor şi vor pune capăt, în cele din urmă, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, într-un comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană (CE).

La rândul său, vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia, a afirmat că noile norme propuse de Comisie vor completa aplicarea normelor antitrust, împiedicând apariţia comisioanelor excesive.

„Comisioanele interbancare plătite de comercianţii cu amănuntul se răsfrâng asupra facturilor consumatorilor. Consumatorii nu numai că nu sunt conştienţi de acest lucru, ci sunt chiar încurajaţi, prin sisteme de retribuţie, să utilizeze cardurile care le furnizează băncilor cele mai mari venituri. Completând aplicarea normelor antitrust, regulamentul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare va împiedica creşterea excesivă a nivelului acestor comisioane pe toate planurile. Pentru prestatorii de servicii de plată vor fi create condiţii de concurenţă echitabile, noi actori vor putea să intre pe piaţă şi să ofere servicii inovatoare, comercianţii cu amănuntul vor realiza economii semnificative datorită reducerii comisioanelor plătite băncilor, iar consumatorii vor beneficia de această situaţie, datorită reducerii preţurilor de vânzare cu amănuntul”, a afirmat Almunia.

Astfel, proiectul de directivă prezentat miercuri vizează facilitatea şi creşterea securităţii plăţilor pe internet, inclusiv prin introducerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării de plăţi.

De asemenea, consumatorii vor fi mai bine protejaţi împotriva fraudei, iar costurile suportate de aceştia în cazul plăţilor neautorizate şi situaţiilor de fraudă vor fi reduse la maximum 50 de euro, de la 150 de euro în prezent.

Totodată, directiva revizuită sporeşte drepturile consumatorilor la transferurile şi remiterile de bani în afara Europei sau la plăţi în monede ale ţărilor terţe, se spune în comunicatul CE.

Regulamentu privind comisioanele interbancare va introduce, în principal, plafoane asupra comisioanelor percepute de bănci de la retaileri în cazul plăţilor cu carduri de debit şi de credit şi va interzice suprataxele aferente acestor tipuri de carduri, impuse de unii comercianţi şi întâlnite în special în cazul achiziţiei biletelor de avion.

După plafonarea comisioanelor interbancare pentru cardurile de consum, costurile comercianţilor pentru operaţiunile de plată vor fi reduse semnificativ, suprataxele pierzându-şi astfel justificarea, notează CE.

Comisia vizează o perioadă de tranziţie de 22 de luni, în cursul căreia comisioanele vor fi plafonate numai în cazul tranzacţiilor transfrontaliere achitate cu carduri de debit şi de credit. Sunt vizate atât cazurile în care un consumator utilizează cardul într-o altă ţară decât cea în care i-a fost emis, cât şi situaţiiel în care un comerciant cu amănuntul utilizează o bancă dintr-o altă ţară.

După această perioadă, plafoanele se vor aplica şi în cazul tranzacţiilor efectuate la nivel naţional. Plafoanele vizate de CE sunt de 0,2% în cazul tranzacţiilor cu cardul de debit, respectiv 0,3% pentru cardurile de credit.

Propunerea se referă la carduri de tip MasterCard, Visa şi Cartes Bancaires. În cazul cardurilor care nu fac obiectul plafoanelor (în principal cardurile comerciale emise de întreprinderi şi cele utilizate în sisteme cu trei părţi, precum American Express sau Diners), retailerii vor putea percepe o suprataxă sau refuza să le accepte. Astfel, costurile suplimentare vor fi suportate direct de către consumatorii care le utilizează, şi nu de către toţi clienţii, notează CE.

Pe lângă limitarea comisioanelor, CE vrea să impună operatorilor să izoleze departamentele care administrează reţelele de carduri bancare de cele care prestează servicii opţionale de procesare a plăţilor pentru bănci.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Încă o zi de greva la STB. Circulă 25% din vehicule
Încă o zi de greva la STB. Circulă 25% din vehicule
Societatea de Transport Bucureşti (STB) asigură duminică dimineaţa 25% din capacitatea programată, deşi sunt în continuare ...
A apărut supermarketul fără niciun fel de casă de marcat. Clienții ies din magazin fără a scana produsele și fără să plătească
A apărut supermarketul fără niciun fel de casă de marcat. Clienții ies din magazin fără a scana produsele și fără ...
Discounterul Aldi, al cincilea cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie, a deschis în Londra un magazin pilot ...
Volkswagen ar putea reintroduce e-Up! în producție ca răspuns la succesul Dacia Spring
Volkswagen ar putea reintroduce e-Up! în producție ca răspuns la succesul Dacia Spring
Presa germană scrie că oficialii Volkswagen au decis să reia producția de serie a modelului electric e-Up! la presiunea ...