CE recomandă statelor membre o serie de reguli privind jocurile de noroc

Comisia Europeană a adoptat luni o recomandare privind serviciile de jocuri de noroc online, care încurajează statele membre să garanteze un nivel ridicat de protecţie pentru consumatori, jucători şi minori.
Economica.net - lun, 14 iul. 2014, 11:39
CE recomandă statelor membre o serie de reguli privind jocurile de noroc

Recomandarea stabileşte adoptarea unor principii care să se aplice serviciilor de jocuri de noroc online şi care să asigure activităţi responsabile de publicitate şi sponsorizare a acestor servicii, având drept scop protejarea sănătăţii şi reducerea la minimum a eventualelor prejudicii economice care ar putea rezulta din comportamente de joc impulsive sau excesive.

Statele membre sunt invitate să integreze aceste principii în reglementările naţionale privind jocurile de noroc.

Astfel, site-urile de jocuri de noroc ar trebui să îndeplinească cerinţe de informare de bază, în special pentru a asigura faptul că se oferă consumatorilor suficiente informaţii pentru ca aceştia să înţeleagă riscurile legate de jocurile de noroc.

De asemenea, statele membre ar trebui să se asigure că minorii nu au posibilitatea de a juca jocuri de noroc online şi că sunt instituite norme pentru limitarea la maximum a oricărui contact al acestora cu jocurile de noroc, de exemplu prin publicitate sau prin promovarea serviciilor de jocuri de noroc, fie prin intermediul radiodifuziunii, fie prin afişare.

Totodată, ar trebui să existe o procedură de înregistrare pentru a putea deschide un cont de jucător, astfel încât consumatorii să aibă obligaţia de a furniza detalii cu privire la vârsta şi identitatea lor, pentru ca acestea să fie verificate de operatori. De asemenea, această procedură de înregistrare ar trebui să permită operatorilor să urmărească comportamentul jucătorilor şi să tragă un semnal de alarmă în cazul în care este necesar.

Pentru a preveni problemele legate de practicarea jocurilor de noroc, ar trebui ca jucătorii să beneficieze de sprijin permanent, fiindu-le puse la dispoziţie instrumentele necesare pentru a menţine controlul asupra comportamentului lor de jucători: posibilitatea de a fixa limite de cheltuieli în timpul procedurii de înregistrare, de a primi alerte de informare, în timpul jocului, cu privire la câştigurile şi pierderile acumulate şi de a suspenda temporar jocul.

Jucătorii ar trebui să aibă acces la linii telefonice de asistenţă, unde aceştia să poată solicita ajutor cu privire la comportamentul lor în relaţie cu jocurile de noroc şi ar trebui să se poată exclude cu uşurinţă de pe site-urile de jocuri de noroc.

Publicitatea legată de serviciile de jocuri de noroc online, precum şi sponsorizarea acestor servicii ar trebui să fie mai responsabile din punct de vedere social şi mai transparente. De exemplu, în cadrul acestor activităţi nu ar trebui să se facă afirmaţii nefondate cu privire la şansele de câştig, să se exercite presiuni pentru a incita la participarea la jocuri de noroc sau să se sugereze că jocurile de noroc rezolvă problemele de ordin social, profesional, personal sau financiar.

Statele membre ar trebui să se asigure că angajaţii operatorilor de jocuri de noroc online care interacţionează cu jucătorii beneficiază de cursuri de formare, astfel încât aceştia să înţeleagă aspectele problematice ale jocurilor de noroc şi să fie în măsură să colaboreze cu jucătorii în mod adecvat.

De asemenea, statele membre sunt invitate să desfăşoare campanii de sensibilizare cu privire la jocurile de noroc şi la riscurile aferente acestora, precum şi să strângă date cu privire la deschiderea şi închiderea conturilor jucătorilor şi la încălcările normelor privind comunicarea comercială. Statele membre ar trebui, de asemenea, să desemneze autorităţi de reglementare competente pentru a asigura monitorizarea eficace şi independentă a respectării recomandării.

‘Recomandarea emisă astăzi reprezintă unul dintre elementele esenţiale ale planului de acţiune al Comisiei privind serviciile de jocuri de noroc online, adoptat în 2012. (…) Invităm acum statele membre, dar şi operatorii de jocuri de noroc online, să se ridice la nivelul obiectivelor noastre ambiţioase în ceea ce priveşte asigurarea unui nivel ridicat de protecţie pentru consumatorii din întreaga UE în cadrul acestui sector digital cu creştere rapidă.’, a declarat comisarul european pentru piaţă unică şi servicii Michel Barnier, citat de site-ul Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...