CE: România nu a progresat suficient pentru a ajunge la un acord, mai ales în privinţa politicii fiscale

România a făcut paşi importanţi în anumite zone şi situaţia macroeconomică este puternică, însă progresul general în ceea ce priveşte implementarea măsurilor stabilite nu a fost suficient, în special în ceea ce priveşte politica fiscală, pentru a se ajunge la un acord, se arată într-o declaraţie de presă a Comisiei Europene (CE) în urma misiunii pe care au desfăşurat-o în România în perioada 16-26 iunie, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 19:15
CE: România nu a progresat suficient pentru a ajunge la un acord, mai ales în privinţa politicii fiscale

„Paşi importanţi au fost făcuţi pe anumite arii şi situaţia macroeconomică este bună. Cu toate acestea, progresul general în punerea în aplicare a măsurilor agreate nu au fost suficient, în principal în ce priveşte politica fiscală, pentru a ajunge la un acord la nivel de staff cu autorităţile române”, se arată în documentul postat pe site-ul CE. 

Potrivit reprezentanţilor CE, realizările programului ar trebui păstrate, pentru că reprezintă baza pentru continuarea unei creşteri puternice şi echilibrate.

„Privind în perspectivă, realizările programului ar trebui păstrate pentru că reprezintă baza continuării creşterii puternice şi echilibrate şi a creării de locuri de muncă. Politicile fiscale şi completarea reformelor structurale începute în cadrul programului vor fi importante în această privinţă”, se mai spune în declaraţia CE.

Actualul program de asistenţă financiară convenit în mod oficial în octombrie 2013, se desfăşoară în paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv şi nu au fost avute în vedere plăţi efective. Programul a oferit sprijin pentru România în vederea consolidării stabilităţii macroeconomice, fiscale şi financiare, îmbunătăţirii potenţialului de creştere al economiei. În plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacităţii administrative, reforma administraţiei fiscale, îmbunătăţirea managementului finanţelor publice şi guvernanţa şi restructurarea companiilor de stat.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat joi că reprezentanţii Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autorităţile române în privinţa Codului Fiscal, dar vor decide în cadrul întâlnirii miniştrilor de Finanţe (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România, iar Fondul Monetar Internaţional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Pe un un singur punct nu ne-am înţeles: Codul Fiscal. O să fie întâlnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea miniştrilor de Finanţe, iar Fondul Monetar Internaţional desigur nu o să vină (în iulie – n.r.) pentru că deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (…) Pentru Ecofin se va pregăti un raport al acestei misiuni tehnice de la Bucureşti şi săptămâna viitoare vom şti conţinutul lui înainte de întâlnirea miniştrilor de Finanţe şi vom formula un punct de vedere”, a precizat Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii misiunii Comisiei Europene. 

Acesta a precizat că îngrijorarea Comisiei Europene se referă la impactul bugetar pe care Codul Fiscal îl va avea, începând cu anul viitor. ‘Este o abordare normală din partea Comisiei Europene. În schimb au apreciat foarte mult ceea ce România a făcut în ultimii ani, ca şi măsuri de dezvoltare economică, dar acest impact al Codului Fiscal este principalul subiect de discuţie între noi şi Comisia Europeană. (…) Ideal ar fi fost să fie un acord de ambele părţi pentru acest proiect atât de important pentru economia României. (…) Important este că oricare ar fi situaţia, România s-a angajat foarte clar că îşi menţine acele angajamente asumate în special în zona de de reforme structurale’, a subliniat ministrul Finanţelor. 

Potrivit sursei citate, ţinta de deficit bugetar asumată va fi depăşită temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB pentru 2016. Teodorovici susţine, însă, că este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 să fie posibilă o scădere de la 2,9% la 2,5% din PIB a deficitului. 

Ministrul Finanţelor a subliniat faptul că sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3%, iar România este în situaţia în care trebuie sa ia astfel de măsuri pentru a-şi consolida şi mai mult starea economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...