Ce salarii de top au angajaţii ROMATSA, instituţia vinovată de eşecul operaţiunii de salvare din Apuseni

Regia Autonomă „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA" este una dintre instituţiile care oferă printre cele mai mari salarii din România.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 11:28
Ce salarii de top au angajaţii ROMATSA, instituţia vinovată de eşecul operaţiunii de salvare din Apuseni

Potrivit datelor din bugetul pe 2013 al ROMATSA, cheltuielile de personal ale regiei au fost, anul trecut, de aproape 489 de milioane de lei, dintre care cheltuielile cu salariile au reprezentat 329 de milioane. Insituţia a avut, în 2013, un număr mediu de 1.522 de persoane, ceea ce înseamnă că fiecare angajat a primit, în medie 18.000 de lei pe lună, în 2013, adică 4.000 de euro. Nu am luat în calcul sumele aferente contractelor de mandat.

Salariile de la ROMATSA au intrat în atenţie presei în mai multe rânduri, iar justificarea salariilor mari constă în răspunderea pe care o au angajaţii, după cum au spus oficialii. Mulţi dintre salariaţii ROMATSA sunt controlori de zbor, iar aceştia se ocupă cu monitorizarea traseului tuturor aeronavelor care trec prin spatial aerian românesc.
În plus, salariile nu sunt plătite din bani de la buget, ci din taxele pentru coridoarele de zbor, plătite de companiile aeriene.

ROMATSA ar fi unul dintre principalii vinovaţi ai întârzierii cu care salvatorii au ajuns la victimele accidentului aviatic din 20 ianuarie din Munţii Apuseni, soldat cu doi morţi. Iată ce scrie în raportul preliminar al Guvernului pe marginea accidentului:

„ROMATSA Bucureşti NU a manifestat un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute şi NU a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008.

În materialul transmis a apreciat că: În cazul acestui tip de incident, în care prin sistemul 112, o persoană de la bordul aeronavei aterizate forţat a comunicat o poziţie a locului incidentului, nu se mai procedează la o planificare a căutării, iar ISU alertate declanşează operaţiunile de deplasare a forţelor şi mijloacelor către locul incidentului în vederea salvării.

De asemenea, ROMATSA nu a solicitat, potrivit competențelor, sprijinul Centrului de Operații Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în vederea furnizării unor date şi informaţii relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei”.

Astăzi premierul Victor Ponta a cerut demisia lui Aleodor Frâncu, directorul general al ROMATSA şi lui Bogdan Donciu, directorul general operaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...