Ce şanse are leul să se întărească în lunile următoare

După ce a rezistat atacurilor speculative care voiau să slăbească moneda naţională şi să trimită euro peste pragul de 4,45 lei, forţa de apreciere a leului s-a oprit în pragul de la 4,4. Dacă trece sub acest prag, moneda naţională îşi va confirma forţa de a se aprecia în lunile următoare, potrivit analiştilor de la BT Securities.
Adrian N. Ionescu - lun, 02 sept. 2013, 09:53
Ce şanse are leul să se întărească în lunile următoare

În ciuda eşecului tentativelor speculative de a deprecia moneda românească peste pragul de 4,45 lei pentru un euro, tendinţa curentă de întărire nu este în siguranţă.

„Pe parcursul lunii trecute, am avut parte de trei tentative eşuate de a duce raportul  EUR/RON peste 4,45. Deocamdată perechea rămâne stabilizată sub acest nivel, astfel că riscul de depreciere a leului persistă”, avertizează Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities.

Cursul de schimb a scăzut sub 4,43 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă cu volume foarte reduse de tranzacţionare, potrivit dealerilor.

Dacă totuşi se va stabiliza sub pragul de la 4,4 lei, moneda naţională îşi va confirma forţa de a se aprecia în lunile următoare.

„Abia o cădere sub 4,4 EUR/RON ar valida varianta noastră principală, care presupune întărirea monedei naţionale în lunile următoare„, continuă analistul de la BT Securities în raportul său, emis luni dimineaţă.

Leul profită de stabilitatea macroeconomică relativ mai mare a economiei României faţă de cea a marilor pieţe emergente, precum India sau Brazilia, care suferă greu din cauza fugii marilor capitaluri.

Fuga de capitaluri este produsă de perspectiva reducerii volumului de lichidităţi pompat de banca centrală a SUA, FEDeral Reserve, în sistemul financiar.

România are o economie care a reuşit să se decupleze (de aversiunea marilor capitaluri faţă de pieţele emergente, n.r.). [Raportul] EUR / RON este cotat la niveluri comparabile cu cele din debutul anului 2009″, scria analistul Mihai Nichişoiu, de la Tradeville, într-unul din rapoartele sale recente, citat de ECONOMICA.NET.

Faptul că înregistrăm primul excedent de cont curent din ultimele două decade ne ajută enorm. Evoluţia din ultimii ani a pieţelor noastre de capital nu a fost tributară vreunei euforii care să fie vulnerabilă”,  adăuga Mihai Nichişoiu.

Leul ar putea avea de câștigat întrucât stăm bine în categoria economiilor emergente. Dăm dovadă de stabilitate politică, avem excedent de cont curent și în același timp un acord preventiv cu FMI. Odată ce investitorii externi vor fi pregătiți, România va fi o destinație bună pentru investiții, iar acest lucru va impacta bineînțeles şi leul”, arăta şi Cosmin Enache, de la Equity Invest.

Luni dimineaţă

Pieţele sunt aparent mai liniştite, după ce preşedintele SUA Barack Obama a decis să solicite autorizarea Congresului pentru o eventuală intervenţie militară în Siria. Astfel, până pe 9 septembrie, când se reuneşte Congresul SUA, problema Siriei rămâne nerezolvată. Oricum, în această săptămână urmează să se anunţe mai multe date economice în mai multe ţări, care ar putea determina volatilitate pe pieţe”, a afirmat un dealer citat de Mediafax.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...