Ce şanse are leul să se întărească în lunile următoare

După ce a rezistat atacurilor speculative care voiau să slăbească moneda naţională şi să trimită euro peste pragul de 4,45 lei, forţa de apreciere a leului s-a oprit în pragul de la 4,4. Dacă trece sub acest prag, moneda naţională îşi va confirma forţa de a se aprecia în lunile următoare, potrivit analiştilor de la BT Securities.
Adrian N. Ionescu - lun, 02 sept. 2013, 09:53
Ce şanse are leul să se întărească în lunile următoare

În ciuda eşecului tentativelor speculative de a deprecia moneda românească peste pragul de 4,45 lei pentru un euro, tendinţa curentă de întărire nu este în siguranţă.

„Pe parcursul lunii trecute, am avut parte de trei tentative eşuate de a duce raportul  EUR/RON peste 4,45. Deocamdată perechea rămâne stabilizată sub acest nivel, astfel că riscul de depreciere a leului persistă”, avertizează Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities.

Cursul de schimb a scăzut sub 4,43 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă cu volume foarte reduse de tranzacţionare, potrivit dealerilor.

Dacă totuşi se va stabiliza sub pragul de la 4,4 lei, moneda naţională îşi va confirma forţa de a se aprecia în lunile următoare.

„Abia o cădere sub 4,4 EUR/RON ar valida varianta noastră principală, care presupune întărirea monedei naţionale în lunile următoare„, continuă analistul de la BT Securities în raportul său, emis luni dimineaţă.

Leul profită de stabilitatea macroeconomică relativ mai mare a economiei României faţă de cea a marilor pieţe emergente, precum India sau Brazilia, care suferă greu din cauza fugii marilor capitaluri.

Fuga de capitaluri este produsă de perspectiva reducerii volumului de lichidităţi pompat de banca centrală a SUA, FEDeral Reserve, în sistemul financiar.

România are o economie care a reuşit să se decupleze (de aversiunea marilor capitaluri faţă de pieţele emergente, n.r.). [Raportul] EUR / RON este cotat la niveluri comparabile cu cele din debutul anului 2009″, scria analistul Mihai Nichişoiu, de la Tradeville, într-unul din rapoartele sale recente, citat de ECONOMICA.NET.

Faptul că înregistrăm primul excedent de cont curent din ultimele două decade ne ajută enorm. Evoluţia din ultimii ani a pieţelor noastre de capital nu a fost tributară vreunei euforii care să fie vulnerabilă”,  adăuga Mihai Nichişoiu.

Leul ar putea avea de câștigat întrucât stăm bine în categoria economiilor emergente. Dăm dovadă de stabilitate politică, avem excedent de cont curent și în același timp un acord preventiv cu FMI. Odată ce investitorii externi vor fi pregătiți, România va fi o destinație bună pentru investiții, iar acest lucru va impacta bineînțeles şi leul”, arăta şi Cosmin Enache, de la Equity Invest.

Luni dimineaţă

Pieţele sunt aparent mai liniştite, după ce preşedintele SUA Barack Obama a decis să solicite autorizarea Congresului pentru o eventuală intervenţie militară în Siria. Astfel, până pe 9 septembrie, când se reuneşte Congresul SUA, problema Siriei rămâne nerezolvată. Oricum, în această săptămână urmează să se anunţe mai multe date economice în mai multe ţări, care ar putea determina volatilitate pe pieţe”, a afirmat un dealer citat de Mediafax.

Te-ar mai putea interesa și
Knauf Insulation a adus 35,5 milioane de euro în România pentru extinderea capacității de producție
Knauf Insulation a adus 35,5 milioane de euro în România pentru extinderea capacității de producție
Knauf Insulation a adus 35,5 milioane de euro în România pentru extinderea capacității de producție, potrivit datelor din Monitorul Oficial, consultate de Economica.net. ...
Washingtonul anunță că nu va furniza Moscovei date despre armele sale nucleare, după ce aceasta a părăsit acordul New START
Washingtonul anunță că nu va furniza Moscovei date despre armele sale nucleare, după ce aceasta a părăsit acordul New ...
Statele Unite ale Americii (SUA) au informat Rusia că nu vor face schimb de date cu privire la forţele lor nucleare, a ...
MAE a transmis o avertizare de călătorie privind Bulgaria. Proteste ale fermierilor bulgari la punctele de trecere a frontierei Kardam, Silistra, Ruse și Vidin
MAE a transmis o avertizare de călătorie privind Bulgaria. Proteste ale fermierilor bulgari la punctele de trecere a frontierei ...
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
Lavrov: Moscova poartă responsabilitatea pentru cetățenii ruși din Transnistria
Lavrov: Moscova poartă responsabilitatea pentru cetățenii ruși din Transnistria
Moscova poartă responsabilitatea pentru cetăţenii ruşi din Transnistria, iar mandatul contingentului rus de menţinere ...