Ce scrie FMI despre măsurile luate de România în pandemie și cele pentru relansarea economiei

Fondul Monetar Internațional a evaluat constant măsurile luate de cele 189 de țări membre. Între aceste evaluări, există și una care vizează România, revizuită ultima dată la finalul lui mai.
Ionut Tudorica - joi, 04 iun. 2020, 18:29
Ce scrie FMI despre măsurile luate de România în pandemie și cele pentru relansarea economiei

COVID-19 s-a răspândit în România cu 18.791 de cazuri confirmate și 1.229 de decedați, la 28 mai. Guvernul a implementat o serie de măsuri pentru a întârzia răspândirea coronavirusului și pentru a sprijini oamenii, locurile de muncă și întreprinderile. S-a declarat situația de urgență națională, iar testarea a fost sporită. S-au luat măsuri de distanțare socială, inclusiv închiderea școlilor și a divertismentului. Au fost restricții de deplasare și circulație internă și aufost limitate prețurile la combustibili și utilități. 

Creșterea PIB din primul trimestru 2020 a încetinit până la 2,4 la sută an de an, dar a rămas mai puternică până în prezent decât majoritatea celorlalte țări ale UE.

Redeschiderea economiei

Redeschiderea economiei s-a făcut treptat, începând cu 15 mai. Într-o primă etapă, coafoarele, bibliotecile, cabinetele stomatologice, magazinele mici și muzeele au fost redeschise, iar oamenii și-au  pot părăsi casele fără o declarație cu privire la scopurile călătoriei (necesară în continuare pentru călătorii în afara orașelor). 

Este obligatorie purtarea măștilor în spațiile închise din public, cum ar fi magazinele și în transportul public. Sportul profesionist se va relua în condiții speciale. Școlile vor rămâne închise pentru restul anului școlar, cu excepția elevilor de clasa a opta și a douăsprezecea care au examenele de absolvire.

Răspunsurile cheie ale politicii fiscale

Măsurile-cheie de venituri și cheltuieli anunțate până în prezent sunt de aproximativ 2% din PIB-ul din 2019.

S-au alocat fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate și pentru acoperirea parțială a salariilor părinților care stau acasă pentru perioada în care școlile sunt închise. 

 

Au existat și  măsuri pentru sprijinirea întreprinderilor, inclusiv acoperirea parțială a salariilor lucrătorilor independenți și a lucrătorilor în pericol de a fi concediați pentru o perioadă inițială de o lună (plata șomajului tehnic în limita a 75% din salariul minim brut pe economie). De asemenea s-a amânat platar utilităților pentru IMM-uri. În plus, guvernul oferă 15 miliarde de lei de garanții – echivalent cu 1,5% din PIB – pentru garanții de împrumut și dobândă subvenționată pentru capitalul de lucru și investițiile IMM-urilor. Ulterior, sistemul de garanții a fost majorat de Parlament la 30 de miliarde de lei (3% din PIB). Alte măsuri au inclus rambursarea mai rapidă a TVA, suspendarea executării restanțielor fiscale, suspendarea controalelor autorităților fiscale, reduceri la plata impozitelor pe profit și amânarea impozitului pe proprietate cu trei luni.

Politica monetară 

Printre măsurile cheie se numără: reducerea ratei politicii monetare cu 0,50 puncte procentuale la 2 la sută, restrângerea coridorului definit de ratele dobânzilor la facilitățile permanente în jurul ratei politicii monetare la ± 0,5 puncte procentuale de la ± 1,0 puncte procentuale, furnizarea de lichidități instituțiilor de credit prin tranzacții repo (tranzacții de răscumpărare cu titluri de stat),  achiziționarea de titluri de stat pe piața secundară și măsuri operaționale pentru a asigura buna funcționare a sistemelor de plată și decontare.

În plus, guvernul a emis legislație conform căreia băncile vor amâna rambursările împrumuturilor pentru gospodăriile și întreprinderile afectate de COVID-19 timp de până la nouă luni.

FMI notează că nu au fost măsuri privind rata de schimb.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...